Här finner du alla våra blogginlägg, framför allt om lån men även en del om privatekonomi, sparande, skulder och hur man kan slippa skuldsättning samt en och annan rolig grej. Du kan välja kategori eller söka bland inläggen för att hitta artiklar som du gillar.
Förr i tiden var det ganska fritt att välja hur man ville amortera. Det gick bra att ha ett bolån utan amortering, alltså att inte betala av på lånet. Med tiden har hög skuldsättning blivit ett större och större problem och till slut insåg Finansinspektionen att det behövdes lite stramare regler. Amorteringskravet infördes 2016 och…
Har du sett nätbutiker som har rea på nästan allting? Eller det ser åtminstone ut som rea då det står en stor röd ruta med -37% eller kanske ett rött pris tillsammans med ett överstruket högre pris. Oftast brukar det här handla om butiker som skriver ut sina priser och jämför med de så kallade…
Bolånet är fortfarande det allra viktigaste lånet och förmodligen den viktigaste delen i privatekonomin för alla de som äger en egen bostad. Det är den största utgiften och en som kan komma att öka rejält i vissa lägen. Ett sådant läge har nu också kommit kan man säga. Men börjar vi nå toppen nu, så…
Det har nog inte undgått dig att räntan är högre nu för tiden. Räntan var länge nästan obefintlig tack vare att reporäntan var runt noll procent. Det gjorde att man kunde få ett privatlån med en riktigt låg ränta utan allt för mycket krångel. Idag har reporäntan nått 3,5 procent och då är boräntor och…
Att köpa en ny bostad kan kännas lite läskigt då det handlar om riktigt mycket pengar. Det kan också vara ganska mycket bestyr med att både lyckas sälja en gammal bostad och att köpa en ny, att få saker att gå ihop med lån osv. Många är troligen nervösa över att köpa bostad och då…
Företag har lika mycket behov av lån som privatpersoner, eller oftast större behov då man ständigt har nya satsningar man vill göra, tillfälliga dippar att parera osv. Att skaffa ett företagslån är dock lite mer komplicerat än att skaffa ett privatlån och det finns lite fler saker att tänka på. I den här artikeln tänkte…
Inflation – ordet på allas läppar just nu. Eller att av orden tillsammans med val, elpriser, krig och en del annat. Men ett ord som används flitigt just nu eftersom det är väldigt aktuellt. Den ligger idag på hela 9 procent, vilket får räknas som väldigt högt. Samtidigt som det kanske är långt ifrån alla…
När man ska köpa en bostad och ha ett bolån är det ganska givet att privatekonomin kommer påverka hur mycket man kan låna, vilket slutligen avgör hur dyr bostad man kan köpa. Det kan kännas irriterande att bankens begränsningar men deras krav är lika mycket för ens egen skull, så att man inte köper något…
Många låneförmedlare som Lendo, Advisa, Zmarta etc, samt en del vanliga banker för den delen, gör reklam för samlingslån. Samlingslån, eller hopbakslån som en del kallar det, är ett stort lån med lägre ränta som ska användas för att betala av flertalet mindre och dyrare lån som man kan ha dragit på sig. Tanken med…
Olika kredittyper – vad är bäst och när passar de? Det finns ganska många olika sätt att låna pengar, även om det inte är ett vanligt lån alla gånger. Ibland handlar det om en kredit eller om att köpa något på avbetalning eller via faktura. Även detta är i grunden en typ av lån då…
Lyxfällan kan vara ganska kul att se på men också lite jobbigt på samma gång. Man kan både skratta och gråta när man ser de som har stora skulder, där många av dem har dragit på sig dessa skulder på grund av idiotiska saker, som att de velat leva lyxliv utan att ha någon vettig…
Boräntorna har börjat gå upp lite smått, även om reporäntan har hållit sig fortsatt låg. Det kan också tänkas att det kommer lite fler höjningar framöver, även om Riksbanken nu valde att låta reporäntan ligga stilla. Det gör att man givetvis börjar snegla på räntorna och funderar på hur det kommer att påverka de som…
Boräntan är alltid en aktuell fråga. Ska räntan gå upp, ner eller ligga kvar på samma nivå? Ska man själv satsa på rörlig ränta eller bunden ränta? Om man binder räntan, hur länge ska man binda den? Jag ska diskutera lite alternativ. Många säger att man aldrig ska binda räntan för bolån. För att det…
Snabblån kan definitivt sägas skapa delade meningar bland folk. Många tycker att denna typ av lån är dåliga och att de är farliga eftersom du kan hamna i skuldfällan med höga räntor och svårt att betala tillbaka osv. Sen har vi de som tycker att lånen är bra eftersom att de fyller en funktion som…
I slutet på förra året gjorde Kronofogden och Finansinspektionen en analys av långivare och hur många låntagare som får betalningsproblem hos olika typer av långivare. Den analysen visade på att det är väldigt olika hur många som får problem och hamnar hos t ex inkasso eller Kronofogden beroende på typ av långivare. Just konsumentkreditinstituten (långivare…
Enligt ett nytt domslut är det inte tillåtet att ta ut förseningsavgifter på krediter och lån. Det var konsumentombudsmannen (KO) som gick till domstol förra året för att testa deras åsikt i frågan och de fick rätt. De anser att det finns gott om andra verktyg för att hantera försenade betalningar och “straff” för den…
Vad är en negativ intäkt egentligen? Det låter som att det skulle vara en utgift men det som menas är i detta fall en intäkt som bolaget får på ett lite tråkigt sätt. Mer specifikt handlar det nu om olika typer av förseningsavgifter som folk får betala när de inte betalar fakturor och liknande i…
Att månadsspara i någon form av investering med låg risk och stabil avkastning är sannerligen en bra väg att gå. Månadssparande är bra av så många olika skäl och kommer på sikt att ge dig en hel del pengar. Varför ska man då månadsspara, vad ska man tänka på och vilka alternativ har man? Att…
Hörde nyligen en reklam på radio från låneförmedlaren Advisa (finns även någon variant som går på tv tror jag), där de säger att de inte vill att du ska köpa något du inte behöver men om du ändå behöver ett lån så finns de där. Det har ganska länge pratats om det dåliga i att…
De flesta har säkert bra koll på hur en vanlig privatekonomi funkar i grunden. Du har pengar som kommer in, från lön och bidrag etc, och pengar som försvinner ut i form av räkningar, mat och annat som man måste betala. Det som är kvar efter är mellanskillnaden och överskottet. Ju mer pengar som kommer…