Gör Kronofogden en utmätning på lönen kommer de först att räkna ut vad som hushållet behöver för att klara uppehället. Summan som man efter detta kommer fram till kallas för förbehållsbelopp.
Vad som räknas in är t ex kostnader för boende, arbetsresor, barnomsorg, sjukvård och ett schablonberäknat belopp för de övriga kostnaderna.
I normalbeloppet beräknas kostnader för mat, kläder, hygien, telefon, el, försäkringar och andra livsviktiga avgifter som ska betalas. Hur stort normalbeloppet ska vara bestämmer Skatteverket.
2014 är normalbeloppet;
- Ensamstående – 4 680 kr per månad.
- Makar och jämställda – 7 732 kr per månad.
- Barn t o m 6 år – 2 483 kr per månad.
- Barn fr o m 7 år – 2 858 kr per månad.
När förbehållsbeloppet ska fastställas är det viktigt att man ger korrekta siffror till Kronofogden. Får de fel siffror är risken stor att beloppet som räknas ut blir fel vilket kan innebära att inte tillräckligt mycket pengar blir kvar varje månad för att klara av uppehället.
Det är inte alls enkelt att leva på så lite pengar som det blir över efter att Kronofogden har tagit pengarna till att betala av skulderna. Därför gäller det verkligen att göra allt som bara går för att slippa att hamna i en sådan situation.
Dina befintliga skulder kan även bli större om de inte betalas, vilket försvårar det hela ännu mer. Vilket gör att det som vi tidigare har skrivit är bättre att leva på enbart nudlar ett tag för att slippa detta.