Kanske är det så att det bolånet du har inte är det billigaste du kan få. Är detta fallet kan det kanske vara en idé att byta långivare för ditt bolån. Det är ofta så att ränteutgiften för bolånet är den enskilt största utgiften som ett hushåll har, kan man då få ner denna summa en bit kan det påverka ekonomin ordentligt. Även en liten ränteskillnad kan under lång tid bli en ordentlig summa.
Hur stor skillnad gör det att byta bank?
Som ett litet exempel för att visa hur mycket det kan göra under lite längre period har vi här gjort en uträkning. Det vi förutsätter är att du har ett bolån på 1 miljon kronor. Skillnaden i räntan som du får hos den billigare långivaren är 0,25 %. Är detta fallet kommer din månadskostnad att gå ner med 200 kr, vilket blir 2 500 kr per år. Skulle bolånet sedan finnas kvar i 20 år med den dyrare räntan kommer det sammanlagt att bli 50 000 kr dyrare. Är lånet istället 2 miljoner blir ju skillnaden 100 000 kr.
Detta om något gör det klart värt att undersöka vad räntorna är hos de olika bankerna. Kommer du sedan fram till att det är billigare på ett annat ställe ska du seriöst fundera på att byta bank för ditt bolån.
Hur går det till att byta bank?
Det är lite olika om du har ett bolån med rörlig ränta eller med en bunden ränta. Har lånet rörlig ränta kan du när som helst byta bank för ditt bolån utan någon kostnad. Den nya långivaren som du väljer att använda kommer att fixa det hela åt dig. Lånet är trots namnet bundet i tre månader så du får vänta ut en sådan period, men för att vara ett bolån är detta så kort tid att det räknas som att det i princip inte har någon bindningstid.
Har du ett bolån med bunden ränta går det att byta bank för bolånet men det kommer att kosta dig en del i pengar då du får betala något som heter ränteskillnadsersättning. Detta är en ersättning som utgår till banken för den förlorade ränteinkomsten som banken får i och med att de har lånat in pengar själva för att kunna låna ut till dig och de måste betala ränta för pengarna som de har lånat oavsett om du har kvar ditt lån eller löser det i förväg.
Behöver du betala ränteskillnadsersättning lönar det sig ofta inte att flytta lånet till en annan aktör på samma vis, åtminstone inte på kort sikt Detta är dock värt att kolla upp och räkna på. Om skillnaden i ränta är väldigt stor kan det ändå vara värt det. Du kan dock alltid utan problem flytta lånet när bindningstiden är över. Har du delat upp lånet i olika delar sedan tidigare kan det därför vara idé att försöka samla ihop dessa med tiden så att du har möjlighet att flytta lånet. Sen är det att vänta som gäller ifall du inte vill betala någon ränteskillnadsersättning.
Ge din nuvarande bank en chans
Ett tips är att du efter har kollat upp räntorna hos de andra bankerna tar kontakt med din nuvarande långivare om deras räntenivå ligger högre. Du kan då ge dem en chans att sänka räntenivån på ditt bolån till en nivå som gör att du inte väljer att byta bank för bolånet. Det är ganska troligt att det tycker att det är bättre att få en liten mindre vinst än att helt bli av med inkomsterna som det skulle innebära om du bytte långivare helt och hållet.
Du kan med andra ord använda en flytt för att spara pengar på ditt bolån men det går ofta också väldigt bra att bara försöka förhandla och pruta med din nuvarande långivare. Det är som sagt då mycket bra att ha kollat upp vad andra banker kan erbjuda dig och meddela din nuvarande bank detta. De har då möjlighet att matcha erbjudandet eller så säger de nej och då kan du fundera på en flytt.
Se över dina bolån ofta
Det är en väldigt smart idé att kolla upp nivåerna på räntorna lite då och då. Det är ju nämligen inget som säger att den långivare som var billigast förra året även är det nu också. Det kostar dig inget mer än lite tid att undersöka de olika nivåerna hos långivarna. Att lägga ner lite tid är det ju klart värt för att möjligen kunna spara in pengar bara genom att byta bank för bolånet.