Vad reporäntan är för något är den fråga som vi här ska försöka att svara på lite snabbt och enkelt. Svaret kan nämligen vara klart intressant för dig som tänker skaffa t ex ett bolån.
Styr marknadsräntan
Lite kort kan man säga att reporäntan är ett instrument som Riksbanken använder för att styra den så kallade korta marknadsräntan. Den korta marknadsräntan är den ränta som ligger på räntebärande värdepapper som har en löptid på max 1 år. Reporäntan är nämligen det som bestämmer vilken kostnad det blir för långivarna när det ska låna pengar av Riksbanken.
Reporäntan påverkar bostadslån och sparränta
Vid förändringar av reporäntan av Riksbanken kommer detta att märkas för de som t ex har ett bolån med rörlig ränta. Höjer Riksbanken reporäntan kommer även räntan på det rörliga lånet att gå upp. Trevligare är det då för dig som låntagare om reporäntan sänks då lånet blir billigare istället. Vilken ränta du får på ditt sparkonto kommer också att påverkas av reporäntan.
Stimulerar ekonomin
Ofta hör man talas om reporäntan i ett sammanhang av att Riksbanken försöker påverka landets ekonomi. Om det t ex är så att ekonomin är på gång att gå ner då kan Riksbanken sänka reporäntan för att öka konsumtionen. Att konsumtionen ökar beror helt enkelt på att lån och liknande blir billigare och därmed har hushållen mer pengar att göra av med vilka de använder för att köpa saker. Samma sak gäller för företag med lån som också får mer pengar.
Kontrollerar inflationen
Antar man istället att inflationen är på väg att gå upp då kan Riksbanken höja reporäntan i ett försök att hålla inflationen på en nivå som anses vara mer lagom. Att den hålls nere då beror på att det blir dyrare att låna och därmed får folk mindre pengar och det för i längden med sig att inflationen hålls nere.
Läs om reporäntan
Väl du läsa ännu lite mer om reporäntan är tipset att du antingen besöker Wikipedia eller direkt går in på Riksbankens webbplats där finns mer information.