I de allra flesta fall handlar det om ett bolån om man har ett lån med bunden / fast ränta. Detta innebär att man har bundit upp räntan under t ex ett, två, tre, fem eller kanske till och med sju år. Räntan är då exakt samma hela denna period, även om marknadsräntorna och rörliga räntan skulle förändras. Att lösa ett bundet lån är fullt möjligt men du kommer troligen få betala något som kallas för ränteskillnadsersättning för att kompensera långivaren.
Att du får betala detta har att göra med att långivaren själv har lånat in pengar för att kunna låna ut samma summa till dig. De lånar sedan in dessa pengarna på samma tid som du har som bindningstid. Detta för med sig att de kommer att ha kostnader i framtiden om du löser ditt bundna lån i förtid.
För att långivaren därför inte ska gå med förlust kommer de att ta ut en avgift som är tänkt att täcka deras kostnader som ditt bundna lån medför för dem. Denna avgift ska dock inte betala något annat än de kostnader som de själva har för låna, den ska inte täcka deras vinstbortfall.
Är det lönsamt att lösa ett bundet lån?
Det är väldigt svårt att säga ifall det är lönsamt eller ej då det kräver att man i framtiden vet om dessa pengar som det skulle kosta extra istället hade kunnat investeras på ett effektivare sätt. Börsen har t ex rent historiskt gått upp en cirka 10 % per år vilket skulle medföra större intäkter än vad räntekostnaden är. Men sen finns ju alltid risken att det inte går bra alls och då hade det kunnat vara värt att betala tillbaka lånet i förtid fast att extrakostnader tillkommer. Det är utan tvekan en säkrare investering att betala ett lån vilket är en klar fördel.
Vi kan därför inte säga ett exakt svar till dig utan tipset är att ta kontakt med långivaren och kolla upp vad det kan tänkas att kosta att betala tillbaka pengarna. Sedan får du helt enkelt sätta dig och fundera på ifall det är rätt väg att gå eller ej för just dig.