Här hittar du en lista som vi har hämtat från Konsumentverket på ett antal saker man kan göra för att få ordning på privatekonomin. Självklart har vi sedan lagt till lite eget tänk vid de olika punkterna där lite mer förklaring behövs.
- Helhetsbild – Det allra första man bör göra är att skaffa sig en så bra bild som möjligt över den ekonomiska situationen för tillfället. Detta innebär t ex att du kollar upp exakt vad alla skulder är. Detta är en förutsättning för att du ska kunna lösa din problem. Att lösa ett problem när man inte exakt vet vad problemet är blir tämligen svårt.
- Vad händer om du inte betalar – Nästa steg är att kolla upp exakt vad som händer ifall du inte betalar dina skulder i tid. Detta är något som de du är skyldig pengar kan svara på. Vill du ha en grundläggande uppfattning om vad som händer kan du läsa vår guide som handlar om just detta.
- Betala de viktigaste skulderna – När du har fått koll på de olika skulderna och vad som händer ifall du inte betalar dem är nästa steg att se till att betala de skulderna som är viktigast. Skulle det visa sig att det inte är någon större skillnad mellan de olika skulderna är tipset att betala tillbaka de som har högst kostnader. Ett lån med 5 % ränta är t ex inte lika viktigt att återbetala snabbt som ett med 20 % ränta. Genom att betala de viktigaste skulderna först kan du spara ganska mycket pengar i längden.
- Privatekonomi – Att göra en budget är ett mycket effektivt verktyg som du kan använda för att få ordning på ekonomin. Sätter du ihop en budget över hur det ser ut för tillfället ser du ju exakt var pengarna går. Visar det sig då att du spenderar mycket pengar på onödiga saker kan dessa omförflyttas till att betala viktigare saker. Det är inte speciellt svårt att räkna ut en budget, tar du dig bara tiden ska det gå bra.
- Borgenslån – Om du har något lån där någon har gått in som borgensman är det mycket viktigt att berätta för denna person exakt hur det ligger till med din ekonomi. Personen har ju rätt att veta ifall det finns risk att han måste ta över ansvaret för skulden. Även om det är ett samtal man aldrig vill ha så är det ett måste.
- Tillgångar – Är man i ekonomiska problem är det värt att sälja av så mycket som möjligt för att klara sig. Tillgångar som t ex en bil kostar mycket pengar varje månad samtidigt som den förhoppningsvis kan inbringa pengar som kan användas för att återbetala viktigare saker. Vidare kan du ha småsaker liggande som går att sälja. Det är bara att annonsera på nätet, sälja dem på loppis eller på något annat vis. Det krävs heller inte att en massa pengar kommer in för att det ska göra skillnad, några tusen kronor kan göra mycket för utgifterna per månad.
- Plan – Efter det att du har gjort en budget kan du även göra en plan för hur du ska klara av problem. En plan är viktig för att styra dig vidare genom arbetet med att få ordning på ekonomin.
- Ta kontakt med fordringsägarna – Har du svårt att betala dina skulder ska du ta kontakt med dina fordringsägare och se om ni kan hitta en lösning som är bättre. Det är inte säkert att de går med på att ändra dina villkor men det finns en möjlighet att de gör det. Testar man inte vet man ju heller inte ifall det fungerar eller ej. Detta är också något som med lite tur kan dra ned på kostnaderna ganska mycket varje månad.
- Undvik nya skulder – Är man i en ansträngd ekonomisk situation är det mycket viktigt att man inte gör denna värre. Så se till att inte ta några nya lån eller liknande. Har du handlat mycket på vissa ställen se till att spärra dig där för att undvika att öka på skulderna. Har du flertalet kreditkort klipp dem då.
Det enda lånet man kan överväga är ett lån för att samla andra dyrare småkrediter. Detta lån sparar dig pengar varför det är ok. Viktigt är då att komma ihåg att inte låna några extra pengar utan lånet ska endast vara för att lösa de tidigare skulderna. - Kommunen – Hos kommunen finns det ofta hjälp att få av en person som jobbar med budget- och skuldrådgivning. Är problemen stora kan du försöka att använda denna hjälp.