Här har du en bra kalkylator ifall du vill räkna ut kostnader, inbetalningar och annat viktigt för ditt bolån. Fyll bara i de uppgifter som behövs och klicka på beräkna så får du fram de viktigaste siffrorna för vad ditt lån kommer kosta. Du kan se vad du ska betala i ränta respektive amortering och hur mycket det blir totalt per månad. Det finns mycket information att hämta och det är väldigt smidigt att göra det via vår kalkylator för bolån.

Beräkna kostnaderna för ditt bolån

Detta är en förenklad kalkylator där du ser de viktigaste siffrorna, där du ska fokusera framför allt på ”Betalning / månad” och ”Efter ränteavdrag”. Det du ska betala per månad är räntan på lånet samt avbetalning / amortering. Detta blir den summa du ska betala in till banken varje månad och vad din budget måste klara av.

Några saker värda att ha koll på gällande bolån

Vi skriver även ut vad du ska betala efter ränteavdraget på 30 % som du kan få av Skatteverket men dessa pengar får du tillbaka på skatten senare och är inget som räknas bort direkt när du betalar på ditt lån. Du bör alltså se till ”Betalning / månad” i första hand.

Gällande amortering så säger amorteringskravet att man för nya lån måste amortera minst 2 procent årligen tills man har nått en belåningsgrad på 70% och sedan kan man amortera 1 procent istället. Du kommer alltså behöva amortera 2 procent i de flesta fall.

Kontantinsatsen är minst 15 procent. Du kan alltid betala mer kontant men inte mindre. Det som är kvar efter att du dragit av kontantinsatsen från bostadens pris är vad du får i bolån och vad som räntan beräknas på. Som exempel är kontantinsatsen 525 000 kr på en bostad som kostar 3,5 miljoner kronor.

Beräkna kostnaderna för ditt lån
Om du vill räkna med decimaler måste du använda en punkt som skiljetecken istället för komma.
Bostadens kostnad: kr
Kontantinsats (min 15%): kr
Ränta (decimal med "."): %
Amortering: %