De flesta har säkert bra koll på hur en vanlig privatekonomi funkar i grunden. Du har pengar som kommer in, från lön och bidrag etc, och pengar som försvinner ut i form av räkningar, mat och annat som man måste betala. Det som är kvar efter är mellanskillnaden och överskottet. Ju mer pengar som kommer in och ju mindre som försvinner ut, ju bättre ekonomi har du. Därför är det viktigt att påverka dessa poster så mycket man kan.
Pengar in är inte alltid det lättaste att påverka. Du kan exempelvis byta jobb eller skaffa ett extrajobb men i grunden är det inte något du kan styra över så lätt. Däremot kan du styra mycket över pengarna som försvinner ut. Ju mindre pengar du gör av med ju bättre blir överskottet och då har du mer pengar att lägga på sparande och nöje.
Jag räknar med att du får pengar över varje månad, annars är det något som inte står rätt till. Då har du allt för höga utgifter i förhållande till inkomsterna och måste tänka om. Att bara ha lite över varje månad är inte heller så bra då det skapar en osäkerhet och ger väldigt lite utrymme till sparande eller till att unna sig saker.
Man kan göra en del med de fasta kostnaderna
Bland dina utgifter finns de fasta kostnaderna och sådant som man måste betala varje månad. Detta är sådant som man inte kan styra över allt för mycket – t ex boendekostnader, försäkringar och liknande. Du kan påverka dessa kostnader helt klart – genom att välja ett boende som är lagom dyrt men även genom att jämföra försäkringar, elavtal och sådant.
Det går normalt att spara en hel del pengar på att göra bra val när det gäller försäkringar, elavtal, tv och Internet etc. Det finns dyrare alternativ och billigare och om man kollar runt och jämför innan man gör sitt val kan det göra mer än man kan tro. Det är dessutom en bra idé att göra en genomgång av dessa utgifter med jämna mellanrum, t ex var tredje år som minst. Detta då det kan dyka upp billigare alternativ och priser kan ändras med tiden.
Bland fasta kostnader finns även mobilabonnemang och andra abonnemang t ex Netflix och Spotify, dagstidningar, gymkort och liknande. Även här kan man spara en del men visst kanske det kan vara svårt att göra stora besparingar bara genom att hitta billigare alternativ. Det man kan göra om man vill spara in mer pengar är att helt avbryta abonnemang och liknande.
Du kanske inte läser dagstidningen så ofta eller utnyttjar Netflix så mycket att det är värt att lägga pengarna på det varje månad. Mobilabonnemang och Internet kan man dock spara ganska mycket på genom att välja rätt. Det går att spara genom att välja en billig leverantör men det finns också så många olika nivåer på abonnemang att det helt klart är värt att fundera över sina behov och försöka anpassa det man köper till dem. Kanske utnyttjar du inte allt du betalar för.
Det är lättast att påverka sina rörliga kostnader
Med rörliga kostnader menar jag allting som man betalar en vanlig månad som inte är en bestämd summa, utan som avgörs av ens beteende. Den stora posten här är matkostnaderna. Det är något som måste finnas varje månad men man kan styra mycket över hur höga de är. Det går att lägga väldigt mycket pengar på mat varje månad om man köper mycket och dyr mat och det går även att spendera ganska lite om man är duktig.
Eftersom maten är en så pass stor och viktig post i månadsbudgeten är det bra att veta hur man kan påverka den. Det finns mycket man kan göra här. Att planera sin mat är ett bra första steg. Man kan göra menyer i förväg och då blir det lättare att storhandla, vilket brukar vara bra för plånboken, plus att det dessutom är lättare att göra en billigare meny.
Man kan välja billigare rätter vissa dagar och försöka planera sin mat efter vilka matvaror som är på extrapris just den veckan osv. Dessutom kan man se till att köpa precis lagom mycket mat. Man undviker att köpa allt det där extra som kan slinka med, som man egentligen inte behöver. Man kan också köpa lagom mycket av det man faktiskt använder, så att man inte behöver slänga mat. Det är ju slöseri om nåt.
Det finns mycket man kan göra. Andra bra tips är t ex att välja mat från billigare märken när det passar (kanske vill man inte köpa Ica Basic köttbullar då smaken kan vara sämre, men ICA Basic majskorn på burk smakar troligen mer eller mindre samma som andra sorter). Kör stora paket av sådant som inte blir dåligt av att stå såsom pasta, ris, knäckebröd, müsli, socker och mjöl eller konserver för att få ett bättre kilopris. Spartipsen är många.
Undvik att äta ute
När det gäller mat är det också viktigt med köpmat då många köper allt för mycket mat under en vanlig månad. Det kan bli mycket pengar som läggs på fika, restaurangbesök på kvällen, snabbmat som man köper hem istället för att laga mat eller om man köper lunch på arbetsdagarna istället för att ta med en matlåda.
I många fall handlar det här om att dra ner på dessa köp och äta mindre köpmat rent allmänt. Det är givetvis gott och trevligt att gå ut och äta men det kostar också. Man får väga hur trevligt det är mot vad man spenderar och hitta en lagom balans, så att man inte äter upp alla pengar istället för att ha ett sunt sparande.
Att äta lunch ute varje dag på jobbet är en dyr historia. Det kostar kanske i snitt 75 kr per dag och en normal månad har man ca 21 arbetsdagar. Det är 1 575 kr per månad och 18 900 kr per år. Jämför detta med att ta med sig en matlåda. En hemlagad måltid kostar i snitt, lite högt räknat, runt 30 kr. Om man äter matlåda varje dag hela året jämfört med lunch ute varje dag så sparar man alltså hela 11 340 kr. Det är pengar man kan göra mycket bättre saker för.
Övriga kostnader kan man givetvis också dra ner på
Det finns ett antal saker som man kan lägga pengar på varje månad som t ex snus och cigaretter, fika och småköp av mat, fest och alkohol, godis, snacks och läsk, bio och liknande nöjen och givetvis shopping i form av kläder, heminredning och blandade prylar. Mycket av detta är sådant som man kan klara sig utan, men poängen är inte att man måste dra in på allt helt och hållet.
Det handlar om att dra ner på en del som är allra mest onödigt och att hitta en lagom nivå för dessa utgifter. Det handlar även om att tänka ekonomiskt när man väl köper saker. Många prylar som man köper kan man spara pengar på genom att jämföra priser och genom att köpa på rea etc.
Shopping är en stor del i mångas månadsbudget och det går åt pengar till kläder, inredning, elektronik, smink och hudvårdsprodukter och en jäkla massa andra liknande saker. I vissa fall bör man kanske låta bli att köpa sakerna helt men det går också att handla smart och betala mindre för de saker som man ändå bestämt sig för att man ska ha.
Du kan t ex leta efter reor och extrapriser, använda en bra rabattkod som ger rabatt eller titta efter säsongsreor. Det är ofta en bra idé att handla vintergrejer när vintern börjar ta slut eller om det finns något kvar på sommaren när de vill göra sig av med förra säsongens produkter och ta in nya. Likadant kan man shoppa sommargrejer efter sommaren, så länge man planerar lite framåt.
Givetvis bör man oftast jämföra priser mellan olika butiker, då det många gånger går att hitta bättre priser genom att titta runt lite. Detta gäller givetvis speciellt på dyrare produkter såsom elektronik och andra större köp, då man kan spara mer pengar genom att välja rätt säljare.
Rätt inställning det viktigaste
För att lyckas spara pengar på sina utgifter måste man ha rätt inställning till det hela. För det första är det bra att ha bestämt sig för att man verkligen vill vara duktig och spara pengar. Det går inte att göra det halvhjärtat, för då blir det ofta inte gjort.
Börja med att göra en ordentlig genomgång av din ekonomi och gör en bra budget, så att du ser vart alla dina pengar tar vägen. Då kan du ofta enklare identifiera vilka problemområden du har och vart pengarna rinner iväg. Många gånger blir man överraskad över hur mycket pengar man lägger på olika saker som mat, restaurangbesök, kläder och allmän shopping. Det blir lätt klart mer än man vill spendera.
När man har koll på vilka områden där det spenderas för mycket pengar kan man enklare se över dessa områden och leta efter bra sätt att dra ner på kostnaderna. Genom att sätta ett visst belopp i sin budget på varje område kan man även bestämma att man som mest får lägga t ex 1000 kr i månaden på kläder och 1 500 kr på fest osv.
Genom att ha dessa gränser tvingar man sig själv att hushålla med pengarna och att inte bara köpa saker utan att tänka efter. Varje köp och varje spenderad krona blir ett val och om man väljer att köpa något vid ett tillfälle så kanske man måste säga nej till sig själv nästa gång man blir sugen, för att få sin budget att gå ihop.
För att lyckas med detta måste man dock vara medveten om att man behöver spara pengar och viljan att vara duktig och spara in pengar måste vara större än suget att spendera pengarna. Den som har en sämre ekonomi och mindre marginaler borde ha en viss morot i att det finns ett behov av att bättra på sin ekonomi, för att undvika att få ekonomiska problem eller att hamna i skuldfällan.
För den som redan har börjat dra på sig skulder är det extra viktigt att ta sig i kragen och sätta gränser för sig själv så att man börjar jobba på att ordna upp sin ekonomi innan problemen blir för stora för att lösa. Så länge man bara har några lån och skulder kan man vanligen arbeta sig tillbaka, även om det kan ta lite tid. Det är klart värt att lägga ner det jobbet.
Sparande ett viktigt mål när man får pengar över
Målet är givetvis att få större marginaler i sin privatekonomi och få mer pengar över varje månad. Att ha pengar att lägga på sparande är väldigt viktigt och något som bör prioriteras. Det finns massor av bra saker att spara till – en säkerhetsbuffert, pensionen, barnen, ett större köp som nytt hus, saker man vill göra det närmaste året som en utlandsresa eller mindre målsparande till t ex julklappar, en ny tv, vinterkläder till barnen osv.
De flesta ekonomer förespråkar att man lägger undan sparpengarna det första man gör, på samma vis som när man betalar räkningar. Se sparpengarna som måste-pengar som är öronmärkta för just detta ändamål. Det är mycket bättre att göra så än att spendera sina pengar på lite vad man vill under månaden och sen se om det är något över att spara. Då gör man nästan alltid av med mer pengar än man borde.
Gör man upp en budget kan man där lägga in sparandet och få koll på hur mycket pengar man har råd att spara varje månad. När du ser över dina utgifter och skärper till dig lite blir det förmodligen mer pengar över till sparande, vilket är lysande. Sparpengar finns ju alltid där om man skulle ångra sig, så det är inte pengar som försvinner, även om man ska försöka att inte använda dem till annat än det som man har planerat.
Med ett bra sparande skapar du större trygghet i din ekonomi, minskar risken för att du hamnar i ekonomiska svårigheter och behöver ta lån eller får problem att betala räkningar. Du skapar en bättre ekonomi för framtiden och ger dig själv möjlighet att byta upp dig när det gäller hus, bil och allt sånt där som man gärna vill göra.