Företag har lika mycket behov av lån som privatpersoner, eller oftast större behov då man ständigt har nya satsningar man vill göra, tillfälliga dippar att parera osv. Att skaffa ett företagslån är dock lite mer komplicerat än att skaffa ett privatlån och det finns lite fler saker att tänka på.
I den här artikeln tänkte jag gå igenom några av de viktigaste punkterna när det gäller saker att tänka på när man funderar på att ta ett företagslån. Alla dessa delar kan ha en inverkan på hur bra det går att få ett lån eller hur bra man hanterar sitt lån när det väl har tagits ut. Om man vill ha ordning och reda och låna “på rätt sätt” är det inte fel att gå igenom punkterna och jobba utifrån dem.
Checklista med 10 punkter att tänka på innan man lånar
1. Finansieringsbehov
Definiera tydligt varför företaget behöver ett företagslån och hur mycket kapital som faktiskt behövs. Det kan vara för att finansiera expansionsplaner, köpa utrustning, hantera kassaflödesutmaningar eller för andra affärsändamål.
Har man en bra koll på vad man behöver pengarna till och därmed hur mycket man behöver, så kan man låna efter behov. Man kan då undvika att låna för lite och få slut på pengar i förtid och man kan undvika att låna för mycket, vilket leder till onödiga kostnader.
2. Affärsplan
En välskriven affärsplan kan vara avgörande för att få ett företagslån. En välutvecklad affärsplan visar på företagets långsiktiga vision, mål, marknadsstrategi, konkurrentanalys och finansiella prognoser, vilket ökar förtroendet hos långivaren.
Att få ett lån godkänt är nämligen inte alltid enkelt, speciellt inte om man vill låna lite mer pengar och få en bra ränta. Företaget behöver visa upp sina styrkor och visa att lånet inte kommer att innebära några problem för kassaflöde osv. Snarare kan man tvärtom gärna visa upp vilka fördelar detta lån kan ge för framtiden.
3. Lånets syfte
Som vi sa ovan är det bra att kunna visa varför ett lån är en bra idé och att det kan leda till högre intäkter och andra fördelar i framtiden. Var tydlig med långivaren om ändamålet med lånet och hur det kommer att användas för att förbättra företagets lönsamhet och tillväxt. Detta kan öka chansen att få godkänt för ett företagslån.
Precis som när man lånar privat gäller det att visa långivaren att man är en bra låntagare, att man har rätt förutsättningar och att risken är låg för lånet. För en privatperson handlar det mest om att visa upp sin återbetalningsförmåga men för företag är det definitivt bra att även kunna visa på hur ett lån kan göra företaget bättre och mer lönsamt.
4. Kreditvärdighet
Företagets kreditvärdighet är en avgörande faktor vid ansökan om ett företagslån. Banker och långivare kommer att granska företagets kreditbetyg, betalningshistorik, skuldnivå och andra finansiella faktorer för att bedöma riskerna och fastställa lånevillkoren.
Har företaget låg kreditvärdighet är risken att man inte kan få ett lån, eller att man bara kan få låna en mindre summa. Det kan också tänkas att det går att låna men att räntan då blir högre. Har man koll på sin ekonomiska situation kan man också anpassa sina uträkningar och förväntningar till verkligheten.
5. Lånevillkor
Granska och jämföra olika lånevillkor från olika långivare noga, inklusive räntor, avgifter, återbetalningstider och andra villkor. Det finns många affärslån / företagslån och det gäller givetvis att försöka få ett så bra och prisvärt lån som möjligt. Räntor och avgifter kan variera kraftigt och det är såklart alltid av intresse att hålla kostnaderna nere.
Det är också viktigt att förstå de totala kostnaderna för lånet och se till att de är överkomliga för företagets ekonomi. Hitta en långivare som har räntor och villkor som passar ert företag, så att lånet blir en positiv utveckling / möjlighet och inte en pengaslukande dålig affär.
6. Långivarens rykte och erfarenhet
Välj en pålitlig långivare med ett gott rykte och erfarenhet av att hantera företagslån. Läs recensioner, fråga efter referenser och bedöm långivarens förmåga att möta företagets finansieringsbehov.
Olika långivare kan rikta in sig på olika typer av lån och ibland olika typer av företag. Försök att hitta en som har den typ av lån som du behöver. Det är också en fördel om det finns lite flexibilitet och möjlighet att anpassa lånet till just er verksamhet. Ett bra val här kan göra stor skillnad.
7. Säkerhet eller säkerheter
Vissa företagslån kan kräva säkerhet i form av tillgångar som fastigheter, fordon, maskiner / verktyg eller lager. Det är viktigt att förstå vilka säkerheter som kan krävas och att vara beredd att ställa upp med dem om det behövs. Du måste då givetvis ha några tillgångar som långivaren kan tänkas vilja ha som säkerhet, så kolla igenom vad företaget har att erbjuda.
Säkerheten är till för att minska risken för långivaren och ge dem något sätt att kunna återfå sina pengar om saker och ting inte går som de ska med återbetalning av lånet. Att kunna få en säkerhet gör långivaren mer benägen att låna ut, det kan ge dig en lägre ränta och bättre villkor etc.
8. Återbetalningsplan
Utarbeta en realistisk återbetalningsplan baserat på företagets ekonomi och kassaflöde. Det är viktigt att vara realistisk och säkerställa att företaget har förmågan att uppfylla sina åtaganden enligt låneavtalet. Detta är alltid viktigt för alla lån. Att veta om att man kan betala tillbaka och att den återbetalningsplan som finns funkar inom ramen för budgeten.
Genom att exempelvis ha en längre löptid på lånet kan man få mindre att betala tillbaka per månad / år och det gör att man kan klara av ett större lån trots att man har en snävare budget att jobba med. Det blir en högre kostnad totalt för lånet då man betalar ränta under en totalt sett längre period, men det möjliggör också att företaget kan låna mer.
9. Dokumentation och pappersarbete
Förbered och samla in all nödvändig dokumentation och pappersarbete innan du ansöker om ett företagslån. Det kan inkludera finansiella rapporter, skattedeklarationer, affärsplan, personliga och företagsrelaterade dokument och annan relevant information.
För ett privatlån behövs vanligen inte så mycket sådant då det mesta insamlas via en kreditupplysning, men för företagslån är det så mycket mer information som är relevant. En kreditupplysning kommer att göras även på företaget men denna typ av lån handlar inte bara om detta utan om att visa hur företaget kommer att utvecklas och klara framtiden.
10. Låneavtal och juridiska villkor
När du har fått godkänt för ett företagslån är det viktigt att noggrant granska och förstå alla villkor i låneavtalet innan du undertecknar det. Det kan inkludera räntor, avgifter, återbetalningsplan, eventuella säkerheter, förtida återbetalningsvillkor och andra juridiska villkor.
Det är också klokt att få juridisk rådgivning för att säkerställa att du förstår och accepterar alla aspekter av låneavtalet innan du ingår i ett bindande avtal.
Slutsats och sammanfattning
Att skaffa ett företagslån är en viktig beslutsprocess för företag, och det är viktigt att vara grundlig och välinformerad. Genom att noggrant överväga dessa tio viktiga punkter kan man få en bra grund att stå på när man funderar på att ansöka om ett lån.
Processen för företagslån är krångligare och mer intrikat än för vanliga lån och med tanke på att det ofta rör sig om klart större belopp så är det inte så konstigt att det är extra viktigt att kunna visa upp företagets ekonomiska situation, betalningsförmåga samt framtida utsikter.
Ett lån kräver därmed klart mer planering. Först och främst för att se till att man blir godkänd för ett lån med rimliga villkor men även för sin egen skull. Det är viktigt att man tänker efter innan man lånar så att man 1. inte lånar i onödan och drar på sig kostnader man inte borde ha, 2. lånar lagom mycket och inte sitter med för lite eller för mycket pengar, samt 3. har förutsättningarna för att kunna låna och att man kan visa detta för banken.
Att läsa våra 10 tips i checklistan är givetvis bra men företagslån kan vara komplicerade och det kan också handla om mycket pengar. Det är många saker som ska göras rätt och det är viktigt att inte göra det halvdant. Det kan därför vara en bra idé att söka professionell rådgivning och ta in någon som kan företagslån.
En specialist kan hjälpa till att förstå företagets behov och att avgöra hur mycket som ska lånas, vad lånet rimligen får kosta för att vara ekonomiskt försvarbart osv. Specialisten kan också hjälpa till att öka företagets chanser att få godkänt för ett företagslån genom att gå igenom lånevillkor och ta fram relevant material inför ansökan.