Varje år verkar julhandeln slå nya rekord. Vi handlar mer och mer – julklappar, juldekorationer, mat och allt vad det nu kan vara. Det är inte billigt att fira jul, det ska man ha klart för sig. Därför gäller det också att man har koll på sin julbudget och kan få ihop ekonomin på ett ok sätt under julen.
Alla utgifter som dyker upp bara då och då, en eller ett par gånger per året, kan vara svåra att planera in i sin vardagsbudget. Ett exempel är service av bilen, som kanske sker en gång om året på sin höjd. Det är klart svårare att få med en sådan utgift i sin budget än sådant som återkommer varje månad.
Många har svårt att planera sina utgifter och lägga undan pengar
När man i slutet på månaden få in sin lön och ska lägga undan pengar till alla räkningar (eller när man sitter och räknar på sin månadsbudget) så är det ganska enkelt att räkna på hyra eller bostadskostnad, försäkringar, mat och sådana saker. Pengarna ska ut varje månad så det är enkelt att få med dem i kalkylen.
Men när något bara dyker upp en gång om året så är det helt enkelt svårare att räkna in det varje månad. För om en bilservice kostar exempelvis 5 000 kr så är det inte superbra om man ska behöva ta alla dessa pengar från sin lön just den månaden som servicen infaller. Så mycket kanske man inte har över den månaden, iaf inte utan att behöva hoppa över annat sparande som man vanligen har.
För att det ska bli bra bör man dela upp kostnaden för servicen på hela året och lägga in som en utgift för transport. Alltså ca 417 kr per månad. I praktiken bör man alltså därför lägga in 417 kr på ett konto varje månad så att man bara kan föra över 5 000 kr därifrån när det blir dags. Då slipper man ta ett stort belopp från sina inkomster just den månaden och riskera att man går minus eller måste ta pengar som är öronmärkta för något annat.
I praktiken handlar det egentligen bara om ett sparande. Man sparar pengar varje månad för att ha råd med något som återkommer årligen. Den principen kan man använda på många andra saker också, t ex utlandsresor (som vanligen är ganska dyra) och julen (eller likväl födelsedagar). Tanken är att man sparar pengar i förväg så att man har det man behöver redo på ett konto, för att slippa belasta ekonomin extra mycket just den månad som en viss sak infaller.
Det är detta som många tyvärr gör fel. De planerar inte julen i förväg och de sparar inte pengar för att ha råd med julen. En del gör givetvis detta men det är förmodligen väldigt vanligt att inte ha något speciellt sparande för detta. Det är troligen klart mer vanligt inför den årliga sommarsemestern med utlandsresa men även julen kan vara dyra och det går ofta åt många tusenlappar för att skapa ett julfirande med alla klassiska ingredienser.
Julen är dyr
Julklapparna är förmodligen den största utgiftsposten. Speciellt om man har barn eller om man rent allmänt har stor släkt och en tradition av att ge varandra många klappar. Idag önskar sig många också väldigt dyra saker som datorer, spelkonsoler, mobiltelefoner och annan elektronik, samt kläder och annat som kan kosta en rejäl slant.
Men det är inte enda posten. Det ska köpas en massa julmat, julgran och juldekorationer, godis och snacks samt julmust och en del alkohol. Många reser också under julen, för att besöka släkt och vänner, vilket kostar pengar. Eller får de besökare och kanske ska bjuda på mat och annat, vilket bygger på utgifterna lite extra.
När man tänker på julen så kanske man inte helt uppenbart ser det som en dyr tillställning, där det kan gå åt tiotusentals kronor, men det är för att man ofta underskattar vad allt kan kosta om man lägger ihop det. Om man inte respekterar hur dyrt det kan bli eller förstår att ekonomin kan bli rejält ansatt om man bara försöker betala julen efterhand under månaden, så finns risken att man hamnar i en sits med sämre ekonomi.
Om man inte tänker på att julen kostar en massa pengar och därmed inte sparar något, och när det blir dags inte heller har råd att köpa allt som man vill ha, så är risken att man vänder sig till ett lån. Ett lån kan helt klart vara bra ibland men det är inte den bästa lösningen rent allmänt. Det är alltid bättre att spara ihop till något först snarare än att låna till något i efterhand.
Spara till julen mycket bättre än att låna till julen
Ett lån kostar pengar i form av ränta och avgifter och det innebär en viss risk, speciellt för dem som har lite mindre marginaler i sin ekonomi. Man ska inte låna i onödan helt enkelt. Om man tar ett lån för att bekosta julen i år så måste man kanske betala av detta varje månad i ett år, tills nästa jul och då är frågan om man kommer låna igen.
Alternativet hade varit att spara i förväg under hela året fram till jul och effekten hade i princip varit densamma som om man hade ett lån – för i båda fallen måste man ju punga ut X kronor varje månad för att bekosta julen. Skillnaden är att den som sparar pengar får ut fullt värde av de pengar som sparas (kanske till och med lite ränta) medan den som lånar måste betala ränta och avgifter och därmed blir det mer pengar ut totalt, för exakt samma jul.
Det känns ganska onödigt att lägga en massa pengar på räntekostnader osv när man lika gärna hade kunnat lägga undan pengar på ett “julkonto”. Speciellt då dessa två alternativ hade påverkat din månadsbudget på nästan samma sätt. Det enda är bara att om du ska spara till julen så måste du ha tänkt efter i förväg och planerat lite, så att du kommer igång i tid.
Det är ett av skälen till att jag vill skriva denna artikel nu och tipsa. Det är för sen att börja lägga undan pengar för julen 2020 men det är snart läge att börja sparandet till nästa års julfirande. Om du har detta i åtanke när nästa år börjar så har du kanske chansen att sätta upp en plan för julen 2021 och slippa en del av stressen som kommer med att man inte vet hur man ska ha råd med alla dyra julklappar och annat festligt.
Något man ska komma ihåg är att det är viktigt att hitta en nivå för julklappar och annat spenderande under julen, som matchar ens inkomster. Det går inte att köpa väldigt dyra och många julklappar om man har en begränsad ekonomi och små marginaler. Då får man försöka hitta en lite lägre nivå. Det går att göra sina nära och kära glada även utan att spendera en massa pengar och det går att laga billig julmat osv också, så länge man gör ett försök.