Inflation – ordet på allas läppar just nu. Eller att av orden tillsammans med val, elpriser, krig och en del annat. Men ett ord som används flitigt just nu eftersom det är väldigt aktuellt. Den ligger idag på hela 9 procent, vilket får räknas som väldigt högt.
Samtidigt som det kanske är långt ifrån alla som faktiskt vet vad inflation är. Eller varför den spelar roll. Det ska vi skriva lite mer om idag, för att du som läser ska få en lite bättre förståelse för hur den påverkar din plånbok.
Enkel beskrivning av vad inflation är
Kort och enkelt förklarat är inflationen hur mycket den allmänna prisnivån ökar i ett land. Helt enkelt vad man kan köpa för samma mängd pengar. Inflation handlar om att pengar minskar i värde och det händer varje år i olika stor utsträckning. Just nu är inflationen 9 procent, vilket är klart högre än målet.
När man ska handla lite mat i affären kanske man idag kan köpa ett kilo köttfärs för i snitt 99 kr och för två år sedan kan ett kilo köttfärs istället ha kostat 89 kr. Samma produkt, samma mängd men dyrare idag. När man köper sin vanliga matkasse måste man alltså punga ut mer pengar totalt.
Inflation har vi i princip hela tiden. Den ligger sällan på noll och det är inte ens så att det vore bra om den låg på noll. Den som har lite koll på Riksbanken vet att de följer inflationen väldigt nära hela tiden och de har som mål att inflationen ska ligga på 2 procent om året. Det innebär att vi varje år tappar 2 procent av pengarnas värde.
För att vi konsumenter inte ska få det för jobbigt med den här värdeminskningen gäller det att vi kan få löneförhöjningar etc som motsvarar inflationstakten, annars kommer vi hela tiden att få det lite sämre ställt ekonomiskt och våra pengar kommer att räcka till färre saker.
Bidrag av olika slag från staten skrivs hela tiden upp (eller ner för den delen) för att matcha inflationstakten, så att priserna inte rusar iväg jättemycket samtidigt som folks inkomster står stilla. Detta hände ganska nyligen, precis innan valet, när prisbasbeloppet skrevs upp till följd av den höga inflationen.
Vad styr inflationen?
Att det finns inflation och hur stor den är beror på många olika faktorer.
Om det finns för mycket pengar, när centralbanken trycker / ger ut för mycket pengar, så kan pengarnas värde minska. Det är allmänt så att ju mer det finns av något ju mindre brukar det vara värt. Diamanter är värdefulla för att de är ovanliga och svåra att få tag i, löv är inte värdefulla för att de finns överallt och det går att få tag på väldiga mängder på ett enkelt sätt.
Om det är väldigt stor efterfrågan så kommer priserna gå upp, för att det är svårt att möta efterfrågan. Företagen hinner inte skaffa / producera mycket nog för att klara efterfrågan och då blir det oftast dyrare istället. Det är lite samma princip här som ovan och det är klassiskt att utbud / efterfrågan styr priserna. Höga priser innebär högre inflation.
På samma vis kan det bli om råvaror och material ökar i pris så att det blir dyrare att producera varor och tjänster. Då blir produktionskostnaderna högre, vilket förs vidare till kunderna genom högre priser.
Det kan även bero på att lönerna har blivit högre, vilket också skapar högre kostnader för företagen. I vissa fall kan inflationen bygga sig själv genom att folk förväntar sig att det ska bli inflation och därmed kräva högre löner och när de sedan får det så blir priserna på varor och tjänster högre till följd av det.
Sen stiger inflationen av det skälet – vilket gör det till en sorts självuppfyllande profetia så att säga. Det kan då bli en negativ spiral då man ökar lönerna ännu mer för att väga upp och så ökar inflationen osv.
Den höga inflationen idag
Idag beror inflationen mestadels på höga kostnader för t ex varor, vilket delvis har drivits upp på grund av kriget i Ukraina samt hårdare pandemirestriktioner i Kina, men även har eldats på av andra faktorer. Elpriserna är väldigt höga och priserna för bensin och diesel, vilket gör det klart dyrare för företagen. Det är dyrt att tillverka saker, dyrt att driva restauranger och butiker osv.
Vi har också höga priser på livsmedel och mat och en del andra varor som vi som konsumenter behöver i vår vardag. När inflationen börjar ta fart blir det också allmänt dyrare med varor och tjänster och det gör att inflationen kan bita sig fast hårdare.
Kan jag påverka inflationen eller min situation?
På ett vis kan vi givetvis tillsammans ha en påverkan på inflationen. Genom att höja priser inom företagen där vi jobbar eller genom att kräva högre löner osv så kan vi såklart elda på inflationen. Men det handlar ju om alla svenskar tillsammans.
Som individ är det inte så enkelt att påverka inflationen. Det är inte värt att du funderar för mycket på om du själv kan påverka inflationen i rätt riktning utan det du behöver oroa dig för är din egen ekonomi och att hålla dig lugn och jobba dig igenom sämre tider.
Det du kan påverka är hur du själv påverkas av en hög inflation. Om du har goda marginaler i din ekonomi, bra sparande och stora buffertar etc så har du en låg risk i din privatekonomi. Då bör det inte vara så farligt om inflationen sticker iväg och saker blir dyrare. Du bör då kunna hantera det ändå.
Givetvis hade det varit trevligare att slippa inflation och onödigt höga priser osv, men man kan inte få allt man vill här i världen. Det man kan göra är att anpassa sig till situationen och försöka leva mer sparsamt.
Du kan med fördel spara in på elen hemma, se över din matbudget, undvika att handla onödiga produkter osv. Detta hjälper först och främst din egen plånbok men det kanske också kan hjälpa inflationen på sikt, genom att dra ner efterfrågan etc.
Förhoppningen är att situationerna runt om i omvärlden ska bli bättre och att Riksbankens åtgärder gör någon nytta och då kan inflationen förhoppningsvis sjunka tillbaka ner mot rimligare nivåer. Det är dock något som kan ta en del tid.
Hur påverkas jag av inflationen?
Det är helt enkelt som vi har skrivit tidigare – pengarna blir mindre värda och det blir därmed dyrare att köpa saker. Det kan vara mat, det kan vara el eller bensin, det kan vara vilka varor som helst i princip. Tjänster likaså. Du kommer med andra ord att få mindre för dina pengar.
När du handlar mat blir det dyrare, när du tankar blir det dyrare (eller så får du mindre bränsle i tanken), när du förbrukar normal mängd el i ditt hem så blir räkningen dyrare. Och så vidare. Detta märks givetvis i plånboken ganska omgående.
Den som har goda marginaler i sin ekonomi kanske kan fortsätta ungefär som tidigare men den som har en tight ekonomi måste se över sina utgifter en del. Annars finns risken att man kommer att få det tufft under den här tiden med hög inflation och höga priser.
Reporäntan och boräntan etc
Något som inflationen bär med sig är också en högre styrränta. Det är Riksbanken som avgör detta och de höjer räntan som ett sätt att motverka en hög inflation. Tidigare var ränteprognosen försiktig och det skulle ta flera år att komma upp till en procent ens. Nu har man redan höjt reporäntan flera gånger i år. Senast till 0,75% i juni, vilket var en höjning med 0,5 procentenheter.
Riksbanken väntas även höja räntan klart mer så att den ligger närmare 2% i början av nästa år. Det är en enormt mycket högre ökningstakt än vad som tidigare var tanken och detta är ju något som klart påverkar oss vanliga konsumenter.
När styrräntan går upp så går alla räntor upp och då framför allt boräntorna. Det blir plötsligt klart dyrare att betala ränta på sitt bolån när räntan går från 1,5 procent till 4 procent eller kanske till och med mer på sikt. Det är därmed klart dyrare att bo i en bostad där det finns ett bolån och boendekostnaderna kan dra iväg en hel del.
Förutom att det blir dyrare att bo och mindre pengar kvar i plånboken i slutet på månaden så ska man inte heller glömma att bostadsmarknaden tappar en hel del under dessa förutsättningar. Istället för att bostäderna går upp en viss procent i värde årligen så kan det nu bli att de till och med tappar i värde.
Det kan alltså bli ett bättre läge att köpa hus utifrån lägre priser men sedan har man istället en hög ränta att förhålla sig till samt ett allmänt tufft läge där priserna på t ex mat, drivmedel och el har ökat en hel del. Så det kan ju fortfarande vara tufft att köpa en bostad, men det kan också finnas ett bra läge att hitta den bostaden som annars har varit för dyr. Med tiden hoppas vi ju även att inflationen drar ner igen och kan ligga på den nivå som Riksbanken önskar.