Här finner du alla våra blogginlägg, framför allt om lån men även en del om privatekonomi, sparande, skulder och hur man kan slippa skuldsättning samt en och annan rolig grej. Du kan välja kategori eller söka bland inläggen för att hitta artiklar som du gillar.
Förr i tiden var det ganska fritt att välja hur man ville amortera. Det gick bra att ha ett bolån utan amortering, alltså att inte betala av på lånet. Med tiden har hög skuldsättning blivit ett större och större problem och till slut insåg Finansinspektionen att det behövdes lite stramare regler. Amorteringskravet infördes 2016 och…
Bolånet är fortfarande det allra viktigaste lånet och förmodligen den viktigaste delen i privatekonomin för alla de som äger en egen bostad. Det är den största utgiften och en som kan komma att öka rejält i vissa lägen. Ett sådant läge har nu också kommit kan man säga. Men börjar vi nå toppen nu, så…
Att köpa en ny bostad kan kännas lite läskigt då det handlar om riktigt mycket pengar. Det kan också vara ganska mycket bestyr med att både lyckas sälja en gammal bostad och att köpa en ny, att få saker att gå ihop med lån osv. Många är troligen nervösa över att köpa bostad och då…
När man ska köpa en bostad och ha ett bolån är det ganska givet att privatekonomin kommer påverka hur mycket man kan låna, vilket slutligen avgör hur dyr bostad man kan köpa. Det kan kännas irriterande att bankens begränsningar men deras krav är lika mycket för ens egen skull, så att man inte köper något…
Boräntorna har börjat gå upp lite smått, även om reporäntan har hållit sig fortsatt låg. Det kan också tänkas att det kommer lite fler höjningar framöver, även om Riksbanken nu valde att låta reporäntan ligga stilla. Det gör att man givetvis börjar snegla på räntorna och funderar på hur det kommer att påverka de som…
Boräntan är alltid en aktuell fråga. Ska räntan gå upp, ner eller ligga kvar på samma nivå? Ska man själv satsa på rörlig ränta eller bunden ränta? Om man binder räntan, hur länge ska man binda den? Jag ska diskutera lite alternativ. Många säger att man aldrig ska binda räntan för bolån. För att det…
Såg att det finns en undersökning som visar på att unga gärna väljer bostäder som ligger utanför vad de egentligen har råd med. Studien handlade om att ungdomar fick välja bostad utifrån att de hade en månadslön på ett kommande jobb på 25 000 kr före skatt. Tyvärr verkar det som att en majoritet vill…
Bolånet är för många en av de största kostnaderna i privatekonomin. Med ränta och amortering så utgör bolånet den allra största delen av bostadskostnaden. Eftersom lånet många gånger är väldigt stort (flera miljoner kronor) så blir räntan också mycket viktig. Vissa långivare erbjuder tyvärr räntor som är orimligt höga. I de flesta fall är boräntan låg, vilket…
En rapport från Finansinspektionen säger att ungefär en tredjedel av alla nya bolån som tas är lån på befintlig bostad, där man har haft utrymme att belåna ytterligare. Sådana lån kallas för tilläggslån. Det är alltså riktigt många lån av den här typen, där pengarna alltså inte alls behöver gå till bostaden. Ett tilläggslån kan man ta…
Idag ligger räntan riktigt lågt och det ser ut att bli detsamma i många år framöver. I vintras höjdes dock boräntorna efter Riksbankens första räntehöjning på länge. Då hände också något med snitträntorna och ränterabatten, som är värt att notera. Du kanske inte har en så bra deal på ditt bolån som du en gång…
Riksbanken har en långsiktig plan om att höja reporäntan lite i taget varje år tills den nått en bit in på plus. Målet är att 2021 ligga på +0,5 procent ränta. Dock kan deras planer grusas av andra centralbanker som istället sänker räntan i väntan på sämre tider. Amerikanska centralbanken Federal Reserve (Fed) bestämde i…
När man köper en bostad krävs det normalt att man lägger en handpenning som betalas in till säljaren efter att kontraktet har skrivits. Den ligger på 10 % av köpeskillingen. Detta som en säkerhet och för att man ämnar genomföra köpet. Men hur ska man finansiera detta? Det kan först vara bra att kort nämna…
Detta är den ständiga frågan när det gäller bolån. Ska man binda räntan eller köra på rörlig ränta? Många är nog osäkra på vad som är rätt och hur de ska agera, trots att det finns gott om rekommendationer att läsa. Kanske kan vi försöka reda ut det här en gång för alla. Vissa “experter”…
Nyligen har nya aktören Simplex via sin tjänst Enkla lanserat ett bolån med endast 0,95 procent ränta. Det är ett lån med bindningstid på tre år, som är klart bättre än konkurrenterna då snitträntan normalt ligger på runt 1,6 procent. Detta lån låter väldigt bra, men är det så bra även när man granskar det…
Den ständiga frågan om man ska välja rörlig eller bunden / fast ränta på bolånet lever vidare. Det finns fördelar och nackdelar med båda alternativen men ofta brukar ändå den rörliga räntan vinna, eftersom den på sikt brukar bli billigare. Detta innebär dock inte att det inte finns lägen då man bör binda sin ränta.…
Idag är boräntorna riktigt låga men detta kommer inte vara i all evighet. Många unga har kanske inte ens fått känna på höga räntor men många äldre vet av erfarenhet att räntan mycket väl kan vara många procent plus. Med så höga räntor blir boendekostnaderna också mycket högre än de är idag och det är…
Tidigare i veckan kom ett nytt reporäntebeslut från Riksbanken och de har då beslutat att behålla räntan på -0,50 procent. Sveriges ekonomi ser ut att gå i rätt riktning men man är fortsatt försiktig, främst för att det är så pass mycket politisk oro i omvärlden. Prognosen för reporäntan säger även att det ser ut…
Låneförmedlare har funnits ganska länge nu, även om det är på senare år som de verkligen har börjat ploppa fram på allvar. Framför allt jobbar de med privatlån men vissa erbjuder även hjälp att få ett bra bolån. Bolånet är ofta lite mer komplicerat och kräver lite förhandlade och funderande, så det kan vara intressant…
Från den 1 juni fick vi amorteringskravet som har varit på gång länge. Här ska vi därför titta igenom vad som verkligen gäller. Det positiva är att det egentligen inte är direkt svårt att förstå hur det ligger till. Negativt kan självklart vara att du får lite svårare att köpa det där drömhuset du tänkt.…
När man tänker på bolån så tänker man på ett stort billigt lån som man tar för att betala sin bostad. Det är dock inte riktigt så enkelt, för det finns nämligen flera delar av ett bolån och alla delar är inte så billiga. Du kan bara låna upp till 85 % av bostadens värde…