Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Amortering
Betalningsanmärkning
Bolån / Bostadslån
Frågor och svar
Internetlån
Kalkylatorer för lån
Låna 500 - 500 000
Låna med / utan säkerhet
Låna till fordon
Lösa lån
Mikrolån
Mobillån
Privatlån
Räntor
SMSlån
Snabblån
Övrigt om lån
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Amortering bolån

När man tar ett huslån är det viktigt att fundera på hur man har tänkt att göra med amorteringen på bolånet. Amorteringen är den summa som du betalar tillbaka på själva lånet. Alltså det du betalar vid varje tillfälle minus räntan, så efter varje amortering så sjunker det totala lånet. Du har i princip tre olika typer av amortering att välja mellan.

Amorteringsfritt bolån

Har du ett lån som är amorteringsfritt innebär det att du hela tiden bara betalar räntan. Sen kommer du ju självklart någon gång i framtiden få betala tillbaka lånet men det är längre fram i tiden det. Fördelen med ett amorteringsfritt lån är att du får mindre kostnad vid varje betalningstillfälle. Det negativa är istället att lånet inte sjunker och därmed sjunker inte dina räntekostnader heller.

Vill du läsa mer om positiva och negativa aspekter av amorteringsfria lån kan du göra det hos Privata Affärer.

Annuitetslån

Har man ett annuitetslån innebär det att man alltid betalar samma summa till banken. Som en följd av detta kommer det du betalar första tiden att vara till stor del bara räntekostnad och lite amortering. Dock så amorterar du lite redan från början något som gör att lånet hela tiden blir mindre och mindre. När lånet blir mindre så sjunker ju även räntekostnaden något som för med sig att du amorterar mer och mer på lånet med tiden.

Vill du få en överblick över vad det skulle kosta med ett annuitetslån kan du använda vår kalkylator för annuitetslån.

Rak amortering

Väljer du att ha rak amortering innebär det att du hela tiden betalar en viss summa till banken som går till amortering. Sen betalar du utöver det en räntekostnad också vid varje betalning. Det som är lite trevligt med denna typ av återbetalning är att när lånet sjunker så blir betalningarna till banken hela tiden mindre och mindre. Det är ju nämligen så att räntan blir mindre efter varje gång du har amorterat. Har du ett lån med rak amortering kan du under tiden ändra i vilken hastighet som du amorterar, så om du både vill öka eller sänka takten under tiden går det bra.

Amorteringstid för ett bolån

Amorteringstiden kan variera kraftigt på ett lån. Tiden styrs av egentligen av två olika saker. För det första banken vad banken vill. Dels vilka regler som de har angående hur lång tid man har på sig att betala tillbaka ett lån men också i vilken fart de anser att du klarar av att betala tillbaka lånet på.

Det andra som styr är vad du själv vill. Du kan själv välja hur lång tid du vill ta på dig inom de ramarna som banken sätter upp.

Bottenlånet i ditt bostadslån är ett lån som du inte behöver ha någon brådska med att betala tillbaka. Amorteringstiden på ett bottenlån kan t o m vara så lång som 50 år hos vissa banker. För topplånet gäller en kortare amorteringstid, denna ligger vanligtvis någonstans mellan 10 och 20 år.

Vad ska man välja?

Du får fundera på hur din ekonomiska situation ser ut. Det man kan säga är att en längre amorteringstid betyder att du kommer att få betala mindre varje månad men att den totala kostnaden för lånet blir dyrare då du får betala mer ränta eftersom lånet blir längre. Betalar du tillbaka snabbt istället blir det högre kostnad varje månad men totalt billigare.

Vi har skrivit mer om detta i vår artikel Fast eller rörlig ränta.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

Få hjälp att jämföra bolån och hitta det bästa lånet

Intresserad av att hitta ett bra och billigt bolån? Genom att ansöka genom MittBolån kan du enkelt jämföra bankernas räntor, avgifter och villkor. Du får en personlig bolånehandläggare som hjälper dig att välja lån och att förhandla om räntan etc. Prova det enkla sättet att skaffa bolån. Det kostar inget!

Gå in och få hjälp med ditt bolån direkt hos MittBolån.

OBS! Det är viktigt att du betalar dina lån i tid. Annars är risken att extra kostnader tillkommer. Vill du läsa mer om vad som kan hända ifall räkningarna inte betalas kan du göra det på vår avdelning som handlar om - Skuld som förfaller.

Hitta ditt bolån

Vi jämför bolån från många banker och långivare. Kolla in senaste bolåneräntorna i vår jämförelse nu.