Ordet ”begagnat” har en dålig klang i mångas öron. Det har någon gång fått en stämpel som någonting dåligt, ofräscht eller ofint på något vis. Det är dock en stor överdrift. Du kan med fördel köpa begagnade saker och även sälja dina gamla saker – och på så vis bättra på din ekonomi. Utnyttja prylars fulla livslängd så sparar du både på din plånbok och miljön.
Det finns en väldigt stor marknad för begagnade prylar. Om man inte gillar ordet begagnat så kan man alltid välja ett annat ord så som ”tidigare använt” eller något annat som har en mindre negativ känsla kopplat till det. Det är nämligen i de flesta fall inget som helst dåligt med att köpa saker som någon annan tidigare har använt. Snarare har det många fördelar.
Saker som säljs vidare efter att de har använts kostar normalt klart mindre än helt nya saker. Ibland är skicket på sakerna inte så bra, men det brukar också speglas i priset. Saker som har varit med ett tag och som är i sämre skick brukar också kosta klart mindre och då kan det ändå vara värt att överväga ett köp.
En kategori där vi inte verkar ha lika stora problem att köpa begagnat är fordon. Marknaden för begagnade bilar är väldigt stor och de flesta vet nog också att man kan få ett klart lägre pris på bilen om man köper en som har haft en annan ägare innan. Värdet på bilen går ner väldigt mycket direkt när någon har ägt den, även om den är i perfekt skick. Det är något som man kan utnyttja och det går att få en väldigt bra och fin bil till ett pris som är klart lägre än nypris.
Fördelar med att handla tidigare använda saker
Fördelarna med att handla begagnade produkter istället för att köpa in helt nya saker är flera. Det mest uppenbara och klara är priset. Du får normalt betala ett klart lägre pris för något som någon annan har ägt innan dig, jämfört med om du köper något som är sprillans nytt.
Du kan spara mycket pengar på att handla begagnade saker och i många fall kan du köpa saker som är mer eller mindre som nya, till en bråkdel av det ursprungliga priset. En stol som ny kostade 1 500 kr kan du t ex komma över för 500 kr. Detta bara för att stolen har haft en tidigare ägare och även om stolen är i nyskick och ser likadan ut som ifall du hade köpt den direkt i butik.
Enklare och billigare att prova nya saker
En annan fördel är att det blir mycket enklare att ta beslutet att köpa saker. Om du t ex vill prova på någonting som du inte har provat förr, så som en ny sport, så kan det bli ganska dyrt om du ska köpa all golfutrustning helt ny i butik. Det blir många tusenlappar bara för att testa om det är roligt.
Om du däremot köper ett begagnat färdigt set med golfklubbor, golfbag och lite annat så kan du förmodligen komma undan till ett klart lägre totalpris. Du har då möjlighet att testa golf till en rimlig kostnad och du kan till och med sälja grejerna vidare senare om du skulle tröttna eller inse att det inte är för dig.
Prylar som används under en kortare period
Sådant som bara används under en kortare period kan man med fördel köpa begagnat. Detta kan t ex vara om du ska renovera och skulle behöva en borrmaskin i några månader men sedan inte har något större behov av den. Om det blir för dyrt eller omständligt att hyra en maskin så kan du köpa en billig begagnad och när du är klar med den kan du sedan sälja den vidare.
Detsamma kan även gälla för t ex barnkläder. När barnen är små så växer de så det knakar och om man ska hänga med i garderoben så behöver man nya kläder mest hela tiden. Det kan bli ganska dyrt. Då kan det vara ett alternativ att satsa på begagnade barnkläder som är klart billigare och som man även sedan kan sälja igen när barnet har växt ur dem.
Sparar på miljön
Ett bra argument för att köpa tidigare använda prylar är att det är miljövänligt. Istället för att slänga gamla saker så kan de få ett längre liv och vara till nytta under klart längre perioder. På så vis kan man utnyttja prylarna på ett klart bättre sätt.
Man behöver då inte köpa nya saker hela tiden, vilket är ett slöseri med resurser och pengar på lång sikt. Genom att återanvända gamla saker så kan man dra ner lite på produktionen och slösa mindre på jordens naturresurser. Det är bra för miljön samtidigt som även din plånbok tar mindre skada.
Nyligen såg jag ett reportage om ett företag som ”hyr ut” barnkläder. Tanken är att man köper / hyr barnkläder så länge man behöver dem och när barnet sedan har växt ur kläderna så skickas de tillbaka, tvättas och kan hyras ut till någon annan istället. Idén är bra då barnkläder är just en sådan grej som måste bytas hela tiden efter hand barnet växer och det kan bli kostsamt. Det sparar även på miljön.
Man kan köpa det mesta begagnat även om vissa saker passar bättre
I vissa fall passar det kanske mindre bra att köpa begagnade saker men i andra fall passar det utmärkt. Du kanske tvekar att köpa en tidigare använd tandborste (och det med rätta) men ett tidigare använt tv-spel, som funkar som det ska, måste väl ses som ett bra köp.
Begagnade kläder är en stor marknad och det finns vissa som tycker att second hand är super medan andra tycker att det känns lite tveksamt att ha på sig kläder som andra tidigare har haft på sig. Det är dock helt uppenbart att det går bra att ha på sig kläder som någon annan har haft på sig, om plaggen bara tvättats ordentligt mellan.
Det finns väldigt många saker som passar utmärkt att köpa begagnade. Allt från sportutrustning, cyklar och elektronik till möbler och heminredning funkar vanligen hur bra som helst. Det är bara när en varas funktion eller utseende på något vis har blivit sämre på grund av tidigare användning som man kan börja ifrågasätta köpen – men man ska också komma ihåg att priserna också oftast är längre för sådana produkter.
Genom att undersöka och testa varan innan man genomför köpet undviker man att man köper något allt för dåligt. Om man köper via nätet så är det givetvis svårare att prova varan eller se den på nära håll, men då får man istället förlita sig till säljarens löften om varans tillstånd och möjligheten att ångra sig om något inte är som utlovat.
Du kan även sälja dina egna gamla prylar
Att vara ekonomisk med begagnade saker handlar givetvis inte bara om att köpa begagnade prylar till ett lägre pris jämfört med att köpa helt nya saker. Det är en del av det hela men det finns även en till sida av myntet, nämligen att kunna sälja sina egna gamla prylar.
Alla gamla prylar som ligger hemma och skräpar, som du aldrig använder längre, är egentligen pengar som ligger oanvända. Istället för att bara låta dem ligga i en låda och slutligen slänga dem när du gör en storstädning så kan du sälja dem.
Det finns ganska mycket pengar att göra på gamla saker som inte längre används. Dessa saker kan komma till nytta igen i någon annans ägo, du kan återanvända något och spara på miljön och dessutom tjäna en slant på det.
Många gånger går det att få ihop ganska mycket pengar om man säljer många av de saker som man inte längre utnyttjar själv. Pengarna som du får ihop kan du använda till bättre saker, t ex till att köpa saker som du faktiskt har användning av. Eller kan du samla ihop pengar för att betala av ett dyrt lån osv. Möjligheterna är många.
Om du är duktig på att sälja begagnade prylar så kan du sätta det i system så att du köper in något så länge du behöver det och sedan säljer det direkt när du är klar. På så vis slipper du ha saker som ligger och skräpar och kan få in nya pengar för de sakerna direkt.