Har du sett nätbutiker som har rea på nästan allting? Eller det ser åtminstone ut som rea då det står en stor röd ruta med -37% eller kanske ett rött pris tillsammans med ett överstruket högre pris. Oftast brukar det här handla om butiker som skriver ut sina priser och jämför med de så kallade rekommenderade priserna.
Rekommenderat pris är det pris som en tillverkare kan sätta ut på sina produkter, för att ha som en slags riktlinje för vad en återförsäljare skulle kunna ta för produkten när de säljer den till kunden. Exempelvis om man köper en dammsugare från ett känt märke kanske den tillverkaren har satt rekommenderat pris på 3 999 kr.
Detta betyder dock inte att återförsäljarna / de butiker som vill sälja denna dammsugare måste ta det priset. De köper själva in dammsugarna från tillverkaren eller någon leverantör av sådana produkter och deras inköpspris kanske är 2000 kr eller något liknande. De vill givetvis göra vinst och att sälja för 3 999 kr hade varit trevligt men konkurrensen är hård och man vill ju gärna sticka ut som en butik med bra priser.
De kan då välja att sätta sitt försäljningspris till 3 299 kr istället. De gör inte lika mycket vinst som om de hade använt det rekommenderade priset men de kanske istället säljer klart fler enheter. Det är fritt fram att ha sin egen prissättning, men oftast skriver man då aldrig ut vad det rekommenderade priset är.
Att skriva ut det rekommenderade priset över huvud taget handlar om att försöka få kunderna att känna att den här butiken är lite extra billig. Om det står att rek.pris är 3 999 kr men att de endast tar 3 299 kr så kan den allmänna känslan bli att man kanske sparar lite pengar. Och det är såklart ingen som säger att man inte får skriva ut rek.pris någonstans – det är helt ok.
Det som inte är ok är att göra så att det ser ut som att det pris man har i butiken är en rea eller extrapris, genom att låta det rekommenderade priset agera “normalpris”. Om det står -37% eller något sådant eller om det står 2 299 kr i röda siffror med 3 999 kr överstruket bredvid och lika tydligt så tror man ju att det handlar om att butikens ordinarie pris är 3 999 kr. Eller att alla andra säljare förmodligen tar 3 999 kr. Men det är ju inte så det är. Då blir det missvisande och man blir lite lurad.
Inte ok att skriva ut priserna på det viset
Det är inte bara dålig praxis att skriva ut priserna på det viset, så att det pris man själv tar ser ut som ett extrapris gentemot det rekommenderade priset. Det är faktiskt förbjudet att göra så. Konsumentverket är ofta på och klagar på butiker som har otydliga / felaktiga reor, prissättning som ser bättre ut än den verkligen är osv.
Om man inte följer lagstiftningen kan man åka dit och få betala dyra böter. Men det är också många som kommer undan med att göra så här. Det är svårt att ha koll på alla aktörer, speciellt alla de lite mindre, och att hinna undersöka och sätta dit alla som gör fel. En del gör säkert också fel på grund av att de inte har koll på exakt vad man får göra, medan andra medvetet försöker få sina priser att se ovanligt låga ut.
Problemet med att använda rekommenderade priser på det här viset är att det blir oerhört otydligt. När utseendet är nästan identiskt med en helt vanlig rea, som ju handlar om att sänka priset från vad säljaren tar i normalfallet, så får man en felaktig uppfattning om priset. Det gör att produkterna ser ut att vara mer prisvärda än de egentligen är. Givetvis är detta också meningen men denna typ av “fusk” eller vad man vill kalla det.
Vad kan man göra för att inte gå i fällan?
Det huvudsakliga man kan göra är att inte vara för godtrogen. Man får helt enkelt försöka titta på reor och priser lite mer kritiskt. Om en butik har vad som ser ut som ”rea” på allting så är det ett klart tecken på att de visar sina priser på ett tveksamt sätt. Om det står något om rekommenderade priser så är det egentligen inte ett riktigt pris och det säger inget om vad andra butiker kan tänkas ta för produkten i fråga.
Med tiden kanske du kan lära dig att undvika de butiker som är lite fula med hur de presenterar priserna. Handla i de butiker du tycker är rättvisa och bra och skippa de som försöker luras. Det ska kännas bra när man besöker en butik. Som att de bryr sig om kunden och inte att de försöker luras.
Du kan också alltid se till att jämföra priserna lite och se hur de faktiskt står sig mot konkurrenterna. En butik som säljer något med 50% rea kan trots allt ha ett högre pris än en annan butik tar utan rea. Det viktiga är egentligen bara vad produkten slutligen kostar. Så ta dig tid att kolla upp priserna lite mer och gör några jämförelser, åtminstone om du köper lite dyrare saker..