Ibland inser man att det helt enkelt hade behövts lite mer pengar in varje månad. Ofta handlar ekonomitips om hur man sparar in på utgifterna men jag tänkte prata lite mer om hur man kan öka sin inkomst istället.
När man räknar på sin månadsbudget och hur mycket man har över en vanlig månad, hur mycket man kan lägga på sparande och hur mycket man kan ha till nöje osv så handlar det om inkomster minus utgifter.
Det som är över efter att du har dragit bort alla fasta kostnader som bostad, försäkringar, lån, mobil och bredband, gym osv samt rörliga kostnader som mat, hygienprodukter, el, frisör etc är pengar som kan gå till sparande samt att spendera på nöjen och annat som man vill lägga pengar på men inte måste. Sparandet bör dock helst vara tvingat så att man inte skippar det.
Man kan säga att det som är kvar är din “marginal” eller vad du har att röra dig med varje månad. Tyvärr kan det ibland kännas som att man har dåliga marginaler eller lite väl lite pengar kvar efter att räkningar och annat viktigt är betalat. Det går dock att göra saker åt detta.
Det som man oftast tänker på först och som är vanligast att hitta tips om är hur man kan sänka sina kostnader. Hitta billigare försäkringar, få lägre ränta på lånen och spara pengar på det, hitta ett bättre elavtal eller bli duktig på att handla / laga billigare mat. Dessa tips är klassiska och man ska helt klart läsa dem och försöka göra det man kan här.
Dock finns det även en annan sida av det hela, som inte diskuteras lika flitigt. Det är möjligheterna att öka din inkomst. Skälet till att man inte pratar om detta så ofta är att det är klart svårare att öka sin inkomst än att dra ner på utgifterna. Man skulle normalt behöva få löneförhöjning, ta ett extrajobb eller liknande för att få mer pengar in, vilket inte sker i en handvändning. Dock är även dessa saker viktiga och därför ska jag skriva lite om det nedan.
Vad kan du göra åt din lön?
Bara för att det är lite svårare att göra något åt sin lön så betyder det så klart inte att det är omöjligt. Eller att man ska låta bli att försöka. Det går helt klart att påverka sin inkomst men det handlar då också om att undersöka vilka vägar som finns att gå och hur man kan utnyttja dem.
De vanligaste scenarion som finns är följande:
Jag har ett jobb som jag inte vill byta bort – Då måste man titta på om det går att höja sin lön. Detta går att göra genom att löneförhandla och att få en löneförhöjning alternativt att försöka hitta samma position hos ett annat företag, där man kan få högre lön.
Jag kan tänka mig att byta jobb – Då har du fler möjligheter då du kan försöka hitta ett annat jobb som betalar mer. I vissa fall kanske det känns som att man har fastnat och behöver komma vidare och då kan det möjligen vara intressant att vidareutbilda sig eller byta karriär, även om det kan låta läskigt. Det kan dock vara startskottet på något nytt och förhoppningsvis innebära en bättre lön med tiden.
Jag jobbar deltid / vikariat etc – Här är det ju säkerligen ofta också din egen vilja att hitta ett heltidsjobb eller att få en fast anställning. Man kan få större trygghet, högre lön och säkerligen bättre arbetsvillkor också. Givetvis kan det vara svårt att hitta ett heltidsjobb och därmed får man ta vad man kan få, men man ska inte sluta leta.
Jag har inget jobb – Om du inte har något jobb alls så är det uppenbart att du behöver leta och hitta något, för annars är det så klart förståeligt att det är lite ont om pengar. Att rekommendera någon som är utan jobb att helt enkelt hitta ett jobb är såklart lite fånigt, då alla vet om att ett jobb ger inkomster och de flesta letar aktivt. Dock skulle jag i så fall kunna tipsa om artiklar som handlar om hur man ska bete sig på arbetsintervjun och sådant som kan hjälpa.
Att försöka öka sin inkomst utan att byta jobb
En majoritet skulle troligen säga att de inte vill eller kan byta jobb speciellt enkelt, för att få högre lön den vägen. Det är så klart ett stort steg och ibland trivs vi superbra på vår arbetsplats eller att vi helt enkelt vet att det är väldigt svårt att få något annat jobb och därför är tacksamma för att vi har ett jobb överhuvudtaget.
Då handlar det mest om att försöka öka sin inkomst med det befintliga jobbet. Vilket inte är omöjligt heller, men det gäller att börja någonstans. Ett bra ställe att börja är att försöka lista ut hur ens egen lön står sig mot arbetskamraterna som gör samma jobb samt hur den står sig i förhållande till andra i samma bransch. Har jag en konkurrenskraftig lön? Borde jag ha mer?
För att kolla upp detta kan du exempelvis använda Ratsit (https://www.ratsit.se), som har Lönekollen där du kan kolla upp enstaka personer, eller Ratsitkatalogen som är en taxeringskalender där du kan se inkomst och annan ekonomisk information för alla vuxna i hela landet. Du kan då enkelt kolla upp dina arbetskamraters löner samt hur det ser ut i din bransch.
Denna information är en riktigt bra grund för att förhandla till dig en löneförhöjning, åtminstone om du kan se att dina arbetskamrater har högre lön eller om du ligger under snittet för branschen. Då finns det bra skäl till att få upp din lön lite.
Har du en kommande löneförhandling så finns det många bra tips om hur du ska gå tillväga samt vad du kan använda för argument för en högre lön. Vi har skrivit om detta tidigare. Det är en klar skillnad mellan de som är duktiga på att förhandla och de som inte är så bra på detta – lönen speglar tyvärr ofta förmågan att sälja in sig själv vid förhandlingen, även om man kanske i övrigt är minst lika bra på sitt jobb.
Samma jobb hos ny arbetsgivare kan vara alternativ
Kan du tänka dig att byta arbetsplats även om du vill ha samma typ av jobb som nu så finns det ju också möjligheter. Om man anställdes för exempelvis 10 år sedan (ibland räcker det att man har ett eller två år på nacken) så kommer man förmodligen ha en lägre lön än de som anställdes nyligen. Det är sorgligt att det är så men trots detta helt sant.
För att kunna locka folk till arbetsplatsen måste man ha konkurrenskraftiga löner, vilket är logiskt iofs, men löneutvecklingen för de som jobbar sedan tidigare är sällan i närheten av lika stark. En som jobbat fem år kan ha haft ingångslön på 25 000 kr och under åren fått höjning till 28 000 kr. En som anställs helt ny kan få 30 000 kr.
Det kan så klart vara jobbigt att se någon helt ny komma in, oerfaren och som behöver hjälp hela tiden, som samtidigt tjänar mer pengar än en själv. Det går sällan att lösa genom att få löneförhöjning även om det vore rättvist, varför en rekommendation är att försöka byta jobb med jämna mellanrum. Åtminstone om man känner att man inte får tillräcklig uppskattning på sitt nuvarande jobb.
Att få exakt samma tjänst som man redan har fast hos annat företag, eller kanske till och med inom samma företag i vissa fall, kan ge flera tusenlappar extra i lön. Att byta jobb kan så klart ha sina nackdelar om man trivs bra och gillar arbetskamrater osv, men man får väga hur viktiga de extra pengarna är mot det andra.
Extra inkomst
Om man inte kan öka sin lön eller sin primära inkomst så kan det vara ett alternativ med en extra inkomst. Givetvis är detta ett alternativ även för dem som kan öka lönen lite, om bara tiden och viljan finns.
Det finns många typer av extra inkomst från investeringar på börsen, t ex i aktier med utdelning, till ett andra jobb eller att man hjälper folk man känner mot en liten ersättning. Eller att man säljer något på nätet eller driver annan webbsida. Det finns många alternativ men allt passar ju inte alla så klart, så det gäller att fundera på vad man kan tänkas klara av.
Även här skulle man behöva en egen artikel bara för att diskutera olika möjliga sätt att tjäna pengar och vad man kan tänka på. Det jag säger här är bara lite mer allmänt att det finns ett sådant alternativ och att det går att hitta en extrainkomst om man bara har lite tid över eller är bra på något passande. Det gäller ofta att vara kreativ när det handlar om extra inkomster.
Tillfällig inkomst
Jag tänker mig mest regelbundna inkomster när jag skriver denna artikel. Det finns givetvis också en möjlighet att få in en viss summa pengar vid behov, t ex om man har ett akut behov av pengar. Exempelvis om något oväntat går sönder eller om du vill lösa ett riktigt dyrt lån innan räntan äter upp alla dina pengar.
Det finns ett antal tips för tillfälliga inkomster, t ex att man kolla igenom sina prylar och ser om det finns något av värde man kan sälja av. Antingen småsaker via loppis eller Blocket eller lite dyrare saker om man verkligen behöver. Om behovet är stort så kanske man får sälja något som man egentligen inte vill sälja, som en båt, bil, spelkonsol eller nåt annat.
För att klara en oväntad utgift kan man också eventuellt ta ett lån eller handla med kreditkort, helt enkelt för att detta är bättre än att inte kunna betala alls. Dock är det ju inte alls ett sätt att bättra på sin inkomst och om man inte betalar tillbaka snabbt så kommer det istället läggas till dina kostnader och tynga ner din budget ännu mer.
Det är nästan alltid bättre att försöka hitta långsiktiga lösningar än kortsiktiga, så vissa grejer handlar ju mest om att klara en oväntad krissituation där man verkligen behöver pengar. Vill du bara bättra på dina inkomster lite allmänt och få större marginaler i din privatekonomi, eller kanske spara mer varje månad, så bör du försöka hitta en hållbar långvarig lösning där du kan få in mer pengar.