Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Amortering
Betalningsanmärkning
Bolån / Bostadslån
Frågor och svar
Internetlån
Kalkylatorer för lån
Låna 500 - 500 000
Låna med / utan säkerhet
Låna till fordon
Lösa lån
Mikrolån
Mobillån
Privatlån
Räntor
SMSlån
Snabblån
Övrigt om lån
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Jämföra bolån

Ett bolån är troligen det största lånet som du troligen någonsin kommer att söka. Det troliga är t o m så att ett husköp är den största enskilda ekonomiska transaktionen du någon gång i livet kommer att vara inblandad i. Av denna anledning är det ju extremt viktigt att ta god tid på sig för detta beslut och verkligen jämföra de olika bolånen som finns att välja på. Handlar det om lån i miljonklassen kommer även små skillnader i räntor att innebära stora variationer i kostnader.

Vad är viktigt att titta på när man jämför bolån?

Som med allt annat har olika långivare olika villkor för sina lån. Av denna anledning tar vi här upp ett antal grejer som du bör kolla upp när du jämför bolån. Allt för att du ska kunna känna dig trygg med det beslutet du kommer att fatta. Sen ska sägas att bland de stora långivarna skiljer det ofta inte speciellt mycket i villkor. De har bra koll på varandra och erbjuder liknande tjänster.

Belåningsgrad

Den allra största delen av ett bolån är det som man kallar för bottenlån. Det är även den delen som du har huset som säkerhet för. Eftersom du har säkerhet i form av huset får du även bättre ränta på bottenlånet. Talar man om belåningsgrad så menar man hur stor del av det totala lånet som får bestå av bottenlån. Vanligt är att bankerna lånar ut mellan 70 - 85 % i form av bottenlån.

Eftersom att det är klart billigare med ett bottenlån ska bör du vid jämförande av bolån kolla upp denna siffra. Kanske kan det vara det som avgör vilken långivare du lånar pengarna hos.

Generellt kan man säga så att ifall du har en bra ekonomi och bostaden som köps är av bra värde till ett rimligt pris så kommer de långivare som erbjuder belåning upp till 85 % även att gå med på detta.

Ränta

Ofta är det inga större skillnader i räntor för bottenlån mellan de olika långivarna. Men små olikheter kan under lång tid också göra stor skillnad. Det du speciellt ska titta efter när du jämför bolån är vilken effektiv ränta som de olika långivarna erbjuder. Den effektiva räntan är en siffra som tar hänsyn till alla kostnader som kommer med ett lån utslaget på årsbasis. Vill du veta mer om effektiv ränta kan du göra det på vår specialsida om just detta som den tidigare länken går till.

En sak att ha i åtanke är att de räntorna som publiceras på långivarnas hemsidor och på sajter så som denna där man jämför bolåneräntor är listräntor. Detta är den räntan som du får av en långivare ifall du går in till dem och bara lånar pengar utan att egentligen säga något annat. Väljer du att förhandla om räntan (som är att rekommendera) kan du vanligen få en viss rabatt från listräntan.

Amorteringstid

Ett bolån kan normalt läggas upp under en mycket lång period, är man lite yngre går det att få låna på 50 år eller mer. Amorteringstiden har stor inverkar på hur mycket ditt lån kommer att kosta totalt. Har du lång amorteringstid kommer räntekostnaderna totalt att självklart bli högre än om du betalar tillbaka det snabbt.

Sen måste du ju ta hänsyn till hur höga kostnader som din ekonomi klarar utan att riskeras. Denna avvägning måste du göra och verkligen fundera på när du jämför bolån. Du kan se amortering som en form av sparande. Den summa som du amorterar kommer att få en "avkastning" på den procentsats som räntan ligger på. Avkastningen här är då att du inte behöver betala in denna extra kostnad utan kan använda de pengarna till något annat.

Andra villkor

Detta är långtifrån alla villkor som du ska tänka på när du jämför bolån. Men det är iaf en start som förhoppningsvis kan hjälpa dig att hitta det rätta lånet. Glöm bara inte bort att kolla upp alla villkoren noga innan du bestämmer dig för någon speciell långivare som du vill låna pengar hos.

Jämföra bolån på Alltomlån.com

På denna sajt kan du hitta en sida där vi har jämfört olika villkor som effektiv ränta för ett antal olika långivare. Förhoppningsvis kan denna jämförelse hjälpa dig att hitta rätt lån. T ex har vi här jämfört räntorna från alla de stora långivarna.

Besök vår sida där vi jämför bolån.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

Få hjälp att jämföra bolån och hitta det bästa lånet

Intresserad av att hitta ett bra och billigt bolån? Genom att ansöka genom MittBolån kan du enkelt jämföra bankernas räntor, avgifter och villkor. Du får en personlig bolånehandläggare som hjälper dig att välja lån och att förhandla om räntan etc. Prova det enkla sättet att skaffa bolån. Det kostar inget!

Gå in och få hjälp med ditt bolån direkt hos MittBolån.

OBS! Det är viktigt att du betalar dina lån i tid. Annars är risken att extra kostnader tillkommer. Vill du läsa mer om vad som kan hända ifall räkningarna inte betalas kan du göra det på vår avdelning som handlar om - Skuld som förfaller.

Hitta ditt bolån

Vi jämför bolån från många banker och långivare. Kolla in senaste bolåneräntorna i vår jämförelse nu.