Tyvärr är detta ett ämne som vi behöver ta upp med jämna mellanrum. Vi får nämligen lite då och då frågor från våra besökare som rör detta ämne. Tyvärr har det ibland varit frågor från sådana som redan har blivit lurade.
Det behöver heller inte alltid handla om utländska långivare egentligen utan kan även vara andra som är ytterst tveksamma, även om det är klart vanligast med bluffar från utlandet.
Dålig ekonomi = en tacksam måltavla
Att vara en bedragare är knappast ett karriärval för de personerna som har den allra bästa moralen. Att försöka lura en rik person är ruttet bara det men det blir ännu värre om din måltavla är en person i en utsatt position så som äldre eller personer med dålig ekonomi.
Just de som sysslar med lånebedrägerier har just valt att sikta in sig på denna kategori då många med en dålig ekonomi även är desperata efter att lösa situationen.
Är du i en sådan situation är det väldigt viktigt att du fortsätter att vara kritisk i ditt tänkande för att bli lurad gör bara läget ännu värre.
Hur är det då med utländska långivare som kontaktar via mail?
Det är faktiskt ganska enkelt att svara på denna fråga då det är frågan om en bluff inget annat. Ingen seriös långivare kommer att ta kontakt med dig på det viset och det gäller även inom Sverige.
Att låna pengar från utlandet är det även extremt ovanligt när det gäller vanliga lån. Tar du de svenska bankerna t ex har de alltid krav om att man ska ha medborgarskap i Sverige eller ett liknande krav som säkerställer att låntagaren verkligen är den de önskar. Nu ska sägas att jag inte är någon expert direkt på lånevillkor i alla länder men vi kan nog vara säkra på att reglerna är liknande även där.
Får du ett mail om att låna pengar från en fransman eller liknande är det bara att slänga detta. Annars kommer det att kosta dig pengar om du går vidare.
Hur går bluffen till?
Kort kan man säga att ”långivaren” kommer att hitta på olika anledningar varför du måste betala in pengar till dem innan du kan få ut lånet. Det kan vara för att säkerställa din ID, en ansökningsavgift, utbetalningsavgift eller vad som de nu kommer på.
Betalar du in pengar en gång kommer de bara att hitta på en ny anledning varför de behöver pengar från dig för att du ska få ett lån av dem. Så fortsätter det tills dess att du inte går med på att betala längre till dem och då slutar kommunikationen från deras sida.
Du kommer iaf aldrig att få några pengar utbetalade till dig oavsett hur mycket du har betalat in till dem.
Men det finns ju uppläggningsavgift o liknande i Sverige också
Japp det stämmer mycket bra att det ofta finns en sådan på några hundralappar och det är inget konstigt med detta då en långivare har kostnader för att låna ut pengar till dig som de vill återfå.
Den stora skillnaden är bara att de inte ber dig betala in några pengar på förhand utan detta löses i samband med att lånet betalas ut. Antingen genom att denna summa då dras från utbetalningen eller att den läggs på. Du behöver alltså inte betala något i förskott.
Hur känner jag igen en bluff?
Det finns oftast ganska många ledtrådar när kontakten kommer från någon som vill lura dig. Tänker man bara kritiskt brukar det vara ganska enkelt att se skillnad på en bluff och någon seriös långivare. Är du osäker på något är det bra att jämföra t ex med våra storbanker och se deras villkor så märker du ofta snabbt att de inte ens är i närheten av samma.
- Lånesumma – Jag har sett många underbara exempel här på intressanta lånesummor. För tillfället är de största lånen som erbjuds i Sverige på 600 000 kr (kan självklart ändras med tiden) men detta är inget som en bluffare bryr sig om konstigt nog. Utan de kan gärna säga att du får låna 20 miljoner euro av dem. Med en växelkurs på 10 för att räkna enkelt blir det ju lilla beloppet 200 miljoner svenska kronor. Lånesummor som bara stora företag kan låna inte vi vanliga privatpersoner. Det är rent ut sagt löjligt att ens säga en så stor siffra.
- Ränta – Om man ska bluffa så varför hålla sig till en realistisk räntenivå? Utan de drar gärna till med en ränta som är mycket lägre än vad alla seriösa aktörer erbjuder. Visst kanske det lockar lite extra med ett billigt lån även om det inte är rimligt.
- Mail – Som sagt var tidigare här så om någon helt plötsligt skickar ett mail till dig och erbjuder lån så kan du kallt räkna med att det är en bluff. Nu talar vi alltså om mail från företag som du själv inte kontaktar innan.
- Utländska – Samma sak gäller här. En ”långivare” från utlandet är bara att strunta i.
- Språket – Sverige är ett ganska litet land på det stora hela och det är väl därför som de flesta bluffare inte ens orkar bry sig om att fixa ihop ett mail som är på någon korrekt svenska. Troligen skriver de ihop något och sedan kör det genom Google translate och mailar ut. Du kan vara säker på att de som jobbar på banker här i Sverige kan språket för annars kommer de aldrig att syssla med arbetsuppgifter som går ut på att ha kontakt med kunder.
- Webbsida – Bara för att en ”långivare” har en webbsida så betyder inte det att det är en seriös sådan. Många bluffare har faktiskt sajter även om dessa oftast är väldigt enkla och inte ser seriösa ut. Ta alltså inte det faktum att en sajt finns som något definitivt tecken på att det går att låna av dem.
Där har du en liten sammanställning av några saker som du oftast väldigt enkelt kan se är fel med denna typ av bluffare. Det viktiga är att du alltid är försiktig. Känner du det minsta tvivel om ett företag så ska du inte försöka låna av dem.