Att gå i skolan är en sak, men att lära sig hur man hanterar sina pengar kommer från livets lärdomar. De flesta människor har tyvärr dålig koll på hur de ska hantera sina pengar och sköta sin ekonomi på bästa sätt när de blir vuxna. Här är 10 tips för att hjälpa unga vuxna att komma på rätt fot.
Det finns tyvärr ingen lektion i skolan som heter ”Privatekonomi” eller ”Att hantera pengar”. Det borde finnas någon form av ekonomisk utbildning i grundskolan, så att alla kan lära sig att betala räkningar, spara pengar, göra en budget och sköta om sin ekonomi så att man känner sig trygg.
Eftersom det inte finns någon utbildning i detta livsviktiga ämne (privatekonomi är ju något som alla måste kunna och vara delaktig i på något vis under livets gång), så har vi försökt sammanställa några bra tips istället. Det är blandade tips som hjälper dig att få en ordnad ekonomi. En del tips är mer konkreta medan andra är lite bredare.
1.Snåla inte på utbildning
Att skaffa sig en högre utbildning hjälper dig att välja en karriär och förbereda dig för den. När du gått ut gymnasiet kan du fortsätta genom att skaffa dig en högskoleutbildning. Det kan vara den avgörande skillnaden mellan dig och en annan kandidat som söker samma position. Detta gäller givetvis inte för alla karriärer då det finns ett antal yrkesutbildningar som inte sedan kräver högskola / universitet. Att vara duktig och studera när man är ung kan dock göra en stor skillnad senare i livet, då man kan få bättre jobb och ofta högre lön.
2. Förstå din personliga ekonomi / gör en budget
Att klara dig på det du har ger dig en förståelse för hur mycket pengar du har till ditt förfogande. Du gör en budget, vilket innebär att du lägger in vad du tjänar varje månad och sedan räknar du ihop alla dina utgifter, så noga du bara kan. Genom att dra bort dina utgifter från inkomsterna så får du reda på hur mycket pengar du har över efter att alla måsten är betalda så som räkningar och mat. Det kommer att ge dig det belopp som du kan spendera utan att behöva oroa dig för skulder. Kom dock ihåg att sparande är viktigt så lägg även undan en slant till detta.
3. Ha ett bra sparande
Att lägga undan pengar varje månad är en viktig del av en sund ekonomi. Man kan spara pengar till många olika saker, t ex till sådant man vill ha råda att köpa elle göra. Om man inte sparar så kanske man inte kan köpa en ny bil, tv eller åka på den där resan man har längtat efter. Dock är det absolut viktigast att spara ihop till en buffert – vilket är pengar som man har redo om något oförutsett sker som påverkar ekonomin negativt. Sparpengarna funkar då som en trygghet tills du kan reda ut din ekonomi.
4. Undvik onödiga lån
Man kan tycka att det är smidigt att låna pengar för att ha råd att göra det man vill göra eller köpa det man vill ha, utan att behöva vänta. Många tar t ex SMSlån för detta ändamål. Det är dock oftast en dålig och dyr idé. Det är mycket bättre och säkrare att spara ihop till det man vill ha och köpa det för redan intjänade pengar. Då riskerar man inte att hamna i skuldfällan. Du kanske inte kan få alla saker lika snabbt men det är säkrare och blir även billigare totalt om man sparar pengar istället för att låna.
5. Kontrollera dina kostnader
Oavsett hur mycket du tjänar kan du också bli skuldsatt om du inte är försiktig med hur mycket pengar du spenderar. Det viktigaste i en privatekonomi är att man inte lever över sina tillgångar, så se till att dina inkomster överstiger utgifterna. Kontrollera dina grundläggande och fasta kostnader och överväg om det finns någon möjlighet att reducera dessa. Om inte, var då försiktig och se till att dina månatliga kostnader inte överstiger din budget. Glöm inte bort att det ofta finns många små kostnader så som festande, fika, godis etc som kan blir dyrt per år.
6. Utvärdera pensionsplaner
Vänta inte med att planera din pension tills det att du nått medelåldern. Det kan då vara för sent. Du kommer inte att ha tid att bygga upp en bra pensionsfond om du inte börjar tidigt, samtidigt som ditt första jobb. Om du är anställd har du tjänstepension men det är också bra att ha ett privat pensionssparande för att dryga ut kassan när du är pensionär. Om du har eget företag är det ännu viktigare att pensionsspara privat.
7. Kreditkortsskulder
Även om du inte tar ett lån kan du ändå lätt bli skuldsatt genom att använda dina kreditkort alltför fritt och ofta. De flesta kreditkort har en kortare period utan ränta men om man väntar så tillkommer ränta och det blir dyrare. Bäst är därför att betala sin skuld direkt varje månad. Om du ändå får en kreditkortsskuld så se till att betala kommande kostnader kontant tills det att skulden betalats av, så att du inte ökar på din skuld ännu mer.
8. Lär dig om investeringar
Om du har pengar över så överväg en investeringsplan. Man kan investera i många saker så som fonder, aktier, valutor eller helt enkelt sätta in pengarna på ett sparkonto. Du kan ta hjälp av ett investeringsproffs / rådgivare som kan hjälpa dig att förstå hur mycket du kan investera och hur du kan göra det på ett säkert sätt, för att få lite hjälp om du känner dig osäker.
9. Skydda dina tillgångar
Oavsett om du köper ett hus eller en lägenhet måste du se till att du inte betalar för mycket. Skaffa en försäkring för att skydda dina egendomar och ta hjälp för att bedöma om ditt hyres- eller köpekontrakt ser korrekt ut. En hemförsäkring skyddar mot de flesta vanliga olyckor osv. Om du inte själv känner att du har koll bör du prata med någon som är duktig på dessa saker.
10. Var försiktig med vad du köper
Att välja billiga produkter är inte alltid det smartaste. Billigast innebär inte alltid lägst kostnad över tid. Gör några verkliga kostnadsjämförelser genom att överväga hur länge föremålet kommer att hålla och ha i åtanke långsiktiga kostnaderna och underhåll. Bra kvalité kanske kostar lite mer inledningsvis men det är oftast bättre på lång sikt. Dock ska man inte heller bara anta att dyra saker är bättre, för det gäller inte alltid. Jämför ordentligt och fråga om råd.