Önskar man att lösa ett bundet bolån i förtid får man betala så kallad ränteskillnadsersättning. Detta är ett känt faktum och något som görs för att långivarna inte ska förlora pengar ifall någon vill lösa lånet i förtid.
Nu läste jag en artikel för ett tag sen om detta som tog upp att det faktiskt inte alltid är speciellt rättvist. Grunden i denna artikel är att det ofta kan kosta mycket att lösa ett lån när räntorna har gått ner efter det att lånet togs. Vilket i sig inte är fel alls.
Problemet uppstår enligt Rickard Engström som är fastighetsmäklare och forskare när räntorna istället går upp under samma period. Enligt honom borde man då få ut ersättning från långivaren ifall man löser sitt lån i förtid. Något som man för tillfället inte alls får.
Det ska sägas att bankerna inte gör något fel då det enligt lagen går till på detta vis. Men frågan är ifall lagen är rätt eller ej. Norge har t ex andra lagar som gör att låntagarna kan få tillbaka pengar.
Vill du läsa mer om detta är det smidigast att du läser orginalartikeln som går in på ämnet lite mer noga än vad jag har gjort.