Boräntorna har börjat gå upp lite smått, även om reporäntan har hållit sig fortsatt låg. Det kan också tänkas att det kommer lite fler höjningar framöver, även om Riksbanken nu valde att låta reporäntan ligga stilla. Det gör att man givetvis börjar snegla på räntorna och funderar på hur det kommer att påverka de som har eller vill ha ett bolån.
Olika banker har givetvis lagt sig på lite olika nivå men som exempel har Swedbank rörlig ränta på 2,44 procent just nu. Dock är det inte en högre listränta samma sak som att de faktiskt har hög snittränta, alltså vad folk faktiskt får i ränta efter lite rabatter och prutningar.
Deras snittränta för januari är nämligen bara 1,47 procent för rörligt. Det är nästan en procent lägre än listräntan. SEB är minst lika tokiga också. De ligger på 2,46 procent i listränta men endast 1,39 procent i snittränta för januari.
Räntorna som man kan få och som folk faktiskt får är med andra ord klart lägre än hur de väljer att prissätta lånen med listräntorna. Visst har listräntorna alltid varit felvisande och det har alltid gått att få en ränta som ligger en bit under – vilket gör att man nästan ska räkna in en del rabatt som standard.
Snitträntorna fortsatt låga trots högre listräntor
Detta har varit och förblir ett lite udda fenomen, som låter dem som har bättre koll och lite bättre ekonomi få ner räntorna rejält medan vissa andra blir lidande och får räntor en bit över snittet. Även på den tiden då snitträntan låg på ca 1,5 procent och listräntan på 2 procent så var det ändå en ganska stor skillnad procentuellt. Då var listräntan ca 25 procent högre än snitträntan.
Nu är skillnaden större. Över en procentenhet lägre ränta kan man få om man lägger sig på snitträntan jämfört med listräntan. Det är en skillnad på hela 44 procent, vilket också därmed motsvarar en kostnadsökning på 44 procent för bolånets räntekostnader.
För större lån är detta ganska mycket pengar helt klart. Och man ska då även tänka på att det är många som har en klart lägre ränta 1,39 procent. Eftersom detta endast är snittet och det säkerligen finns många som har klart högre ränta så måste det även finnas en hel del som har klart lägre.
Det kan kännas lite konstigt tycker jag när man har en listränta 2,46 procent och vissa sedan kan få en ränta så låg som 1,1 procent och liknande. Det blir så mycket rabatt och det är dessutom nästan givet att man ska pruta och förhandla ner räntan. Det hade känts mer rimligt om man istället bara hade haft en enda ränta och det var vad man fick, istället för en “kuliss” och sen verkligheten där bakom.
Se till att få en bra ränta
Att se till att förhandla om räntan på sitt bolån är givet. Ibland får man en del rabatt automatiskt men det är nog oftast så att man kan få ännu mer rabatt om man bara aktivt ber om det och lägger fram några bra skäl till varför man bör få det.
För att verkligen kunna få en bra boränta bör man kolla runt hos olika banker. Detta vare sig man nu redan har ett bolån eller ej. Även de som redan har bolån kan tjäna på att kolla på vad konkurrenterna erbjuder. Ibland kan man helt enkelt byta bank och tjäna en hel del, t ex gå från 1,4 till 1,2 procent i ränta.
I andra fall kan man utnyttja konkurrenternas lägre priser till att helt enkelt få en större ränterabatt hos sin befintliga bank. Ofta räcker det med lite hintar om att man kan tänka sig att byta och att konkurrenterna är billigare för att den egna banken ska matcha deras erbjudanden. De vill inte förlora sina kunder utan en fight.
Ett smidigt sätt att få en överblick över alternativen och få lite känsla för vad man kan få i ränta är att använda en låneförmedlare som jobbar med att förmedla bolån. En låneförmedlare samlar många banker under sig och man kan ansöka och få offerter från många av dem på en gång.
Man kan få lånelöfte direkt från olika banker så att man vet hur mycket de erbjuder att låna ut. Detta gör att man kan välja en bank som erbjuder en passande summa och kanske välja bort dem som ger lite för lågt.
Om du vill kolla upp vad som gäller för bolåneförmedlare kan du kolla in på Låneförmedlare.se/bolan och få bra information, samt kolla upp vilka förmedlare som faktiskt erbjuder bolån.
Man kan även få reda på vilken ränta som kan erbjudas men man ska komma ihåg att det ofta är bättre att ta personlig kontakt med banker och att förhandla om räntan så att man vet att man får deras bästa erbjudande, och inte bara nöjer sig med det som de erbjuder rakt av.