Tar du ett lån och detta betyder att långivaren måste skicka ut ett inbetalningskort / faktura till dig innebär detta ofta att de tar ut en avgift för detta. En sådan faktura kallas också ofta för avi, vilket gör att namnet aviavgift eller aviseringsavgift är ganska logiskt.
Långivaren tar alltså betalt för att skicka ut ett brev med en avi, som gör att du kan betala pengar till dem. Man kan ifrågasätta om detta verkligen är nödvändigt, men det är ändå ett sätt för långivaren att tjäna lite extra pengar. De vill dessutom ha lite betalt för det administrativa arbete som krävs för att skicka ut till dig.
Det är viktigt att inte glömma bort denna kostnad och att räkna in den i den totala lånekostnaden. Ju längre löptid du har på ditt lån ju fler aviavgifter kommer du att betala totalt. Ett lån på 10 år har t ex hela 120 avier och om du ska betala 50 kr för varje så blir det faktiskt 6 000 kr totalt bara i form av denna avgift.
Jämför du med en långivare som kanske har lite högre ränta men där du kan slippa undan aviavgiften så kan det mycket väl tänkas att det lånet blir billigare då. Det gäller att räkna på detta. Man kan även använda effektiv ränta när man jämför, då avgifter som aviseringsavgiften ska vara medräknade i denna siffra.
Något som man ska komma ihåg är att det ganska ofta går att undvika denna avgift genom att ha autogiro, e-faktura eller någon annan liknande lösning. Kolla upp med långivaren om de tar bort faktureringsavgiften / aviavgiften för dessa betallösningar. Det är faktiskt inte alla som tar bort den även om man betalar via autogiro, vilket kan kännas oschysst och då kan man avgöra om man hellre vill leta efter annan långivare.