Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Amortering
Betalningsanmärkning
Bolån / Bostadslån
Frågor och svar
Internetlån
Kalkylatorer för lån
Låna 500 - 500 000
Låna med / utan säkerhet
Låna till fordon
Lösa lån
Mikrolån
Mobillån
Privatlån
Räntor
SMSlån
Snabblån
Övrigt om lån
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Bolån

Att ta ett bolån är vanligtvis ett väldigt stort beslut. Kanske har man hittat ett drömhus man vill flytta in i men som kostar mycket att köpa. Att då hitta ett bolån som dels ger dig möjligheten att låna så mycket som du vill till ett pris du kan klara av är själva utmaningen.

För att hitta det rätta bolånet på ett så effektivt sätt som möjligt är det bra om du vet vad det innebär att ta ett bolån. Vi hoppas att vi kan hjälpa dig med det genom informationen på vår sajt. Du kan även här hitta länkar som sen kan hjälpa dig vidare mot det önskade bolånet och därmed ditt önskade hem.

Bolån - Ett lån med olika delar

Ska man köpa en villa, bostadsrätt, radhus eller någon annan form av bostad är det vanligaste att man tar ett bolån för att ha råd. Ett bolån är vanligtvis ett lån som är uppdelat i tre olika delar. Dessa delarna är varierade vilket medför att det viktigt att ha koll på dem så att vet vad du kan förvänta dig.

Här förklarar vi väldigt snabbt vad de olika delarna är. Lite mer info kan du hitta på våra sidor om just de olika delarna.

Bottenlån / Hypotekslån

Den största delen av ditt bolån upp mot 85 % är ett så kallat bottenlån. Bottenlån kan även kallas för hypotekslån. För denna del av lånet står bostaden som säkerhet, därför är det den billigaste delen.
Läs mer om bottenlån här.

Topplån

Vanligtvis blir du tvungen att ta ett topplån på ungefär 10-15 % av den totala lånesumman. Ett topplån är ett lån som inte har någon säkerhet och blir därför en dyrare del av bolånet.
Läs mer om topplån här.

Kontantinsats

En kontantinsats är vanligt men inget som alltid förekommer när man ta ett bolån. Med kontantinsatsen visar du för banken att du är seriös och har förmåga att klara av dina betalningar. Kontantinsatsen är ofta cirka 10 %.
Läs mer om kontantinsats här.

Mer om bolån

Bolån är riktigt billiga lån. Det finns i princip inget annat lån som har så pass låg ränta. Det är vanligen ett lån som man tar i väldigt många år framöver, kanske upp mot 50 år. Det finns en del regler och saker som man bör ha koll på när det gäller bolån och de flesta av dessa har egna artiklar hos oss.

Du kan läsa mer om allt från att lösa bolån i förtid till fast och rörlig ränta eller tips när du förhandlar om ditt bolån. Ju mer du läser på och lär dig om bostadslån ju lättare kommer det bli att hitta rätt lån och att spara pengar.

Belåna befintlig bostad när du behöver extra pengar

Ett bolån är ofta en grundläggande faktor vid köp av bostad eftersom det är så pass dyrt att köpa ett hus eller en lägenhet. Det krävs att du får låna pengar för att kunna finansiera bostadsköpet.

Det går dock även att belåna din befintliga bostad om det finns behov av lite extra pengar. Detta kan vara ett bra alternativ till att ta en annan typ av lån, t ex ett privatlån, eftersom det oftast blir billigare. För att det ska vara möjligt att belåna din bostad ytterligare måste det finns utrymme för det.

Ifall värdet på din villa / lägenhet har ökat sen du tog ditt bolån kan du göra en ny värdering och se hur mycket extra utrymme som finns. Har du betalat av mycket på ditt bolån kan du troligen också låna mer pengar med bostaden som säkerhet.

Eftersom ett bolån är så pass billigt är det klart mer ekonomiskt att ta ett sådant lån än ett privatlån. Räntan är lägre eftersom du har en bra säkerhet. Du kan t ex belåna ditt hus ifall du vill renovera men det går lika bra att ta denna typ av lån för att finansiera ett bilköp, en semesterresa eller något annat.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

Få hjälp att jämföra bolån och hitta det bästa lånet

Intresserad av att hitta ett bra och billigt bolån? Genom att ansöka genom MittBolån kan du enkelt jämföra bankernas räntor, avgifter och villkor. Du får en personlig bolånehandläggare som hjälper dig att välja lån och att förhandla om räntan etc. Prova det enkla sättet att skaffa bolån. Det kostar inget!

Gå in och få hjälp med ditt bolån direkt hos MittBolån.

OBS! Det är viktigt att du betalar dina lån i tid. Annars är risken att extra kostnader tillkommer. Vill du läsa mer om vad som kan hända ifall räkningarna inte betalas kan du göra det på vår avdelning som handlar om - Skuld som förfaller.

Hitta ditt bolån

Vi jämför bolån från många banker och långivare. Kolla in senaste bolåneräntorna i vår jämförelse nu.