Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Amortering
Betalningsanmärkning
Bolån / Bostadslån
Frågor och svar
Internetlån
Kalkylatorer för lån
Låna 500 - 500 000
Låna med / utan säkerhet
Låna till fordon
Lösa lån
Mikrolån
Mobillån
Privatlån
Räntor
SMSlån
Snabblån
Övrigt om lån
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Belåningsgrad

Innan du söker ett bolån är det viktigt att veta vilken belåningsgrad du kan få. Belåningsgraden är nämligen den andelen av det totala lånet som du kan ha huset som säkerhet för. Eftersom bottenlånet är betydligt billigare än topplånet kan det vara en klar fördel att låna pengar hos en bank som erbjuder en hög belåningsgrad. Sen blir det ju inte med automatik billigare hos de som har högst belåningsgrad men det kan iaf vara en fingervisning om vilket lån som är billigast.

Hur hög är belåningsgraden?

Belåningsgraden ligger oftast någonstans mellan 70 och 85 %. Sen är det en mängd olika saker som styr hur mycket du kommer att få ha i bottenlån. Om du t ex skulle köpa ett hus som är värt mycket men som du får köpa billigt kan du troligen få en bra belåningsgrad. Köper du ett hus dyrt istället är risken att du får en sämre belåningsgrad. Sen finns det vissa banker som erbjuder högre belåningsgrad om man tar både bottenlån och topplån hos dem. Vanligtvis är det också så att villor ger en bättre belåningsgrad än vad t ex fritidshus och bostadsrätter ger.

Exakt hur hög belåningsgrad du får är omöjligt att säga då det är många saker som spelar in. Banken bestämmer helt enkelt vad de tycker är en rimlig belåningsgrad.

Ett räkneexempel för belåningsgrad

Värderingen av huset eller köpeskillingen styr till stor del vilken belåningsgrad du får. Om man t ex förutsätter att du ska köpa ett hus som är värderat till 1,25 miljoner och du får betala 1 miljon för detta huset. Skulle du då få en belåningsgrad på t ex 80 % skulle detta innebära att du får ta 80 % av köpeskillingen på 1 miljon i bottenlån. Summan av detta är att du kan ta ett lån med huset som säkerhet på 800 000 kr. Resterande del av köpesumman får du antingen ta som ett topplån eller helt enkelt betala kontant.

Skulle det vara så att du köper ett hus för en kostnad som överstiger värderingen kommer du att bara få låna mot värderingen. Alltså om du betalar 1,25 miljoner för ett hus som är värderat till 1 miljon och har en belåningsgrad på 80 % får du fortfarande bara låna 800 000 kr i ett bottenlån.

Detta innebär att om du skulle köpa ett hus som är kostar mer än det är värderat till så får du en mindre del av köpsumman som bottenlån. Det är därför givetvis bra om man kan köpa sin bostad till ett pris som ligger under eller motsvarar värderingen. I annat fall måste du hittar pengar i annan form än bottenlån, vilket blir topplån eller kontantinsats.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

Få hjälp att jämföra bolån och hitta det bästa lånet

Intresserad av att hitta ett bra och billigt bolån? Genom att ansöka genom MittBolån kan du enkelt jämföra bankernas räntor, avgifter och villkor. Du får en personlig bolånehandläggare som hjälper dig att välja lån och att förhandla om räntan etc. Prova det enkla sättet att skaffa bolån. Det kostar inget!

Gå in och få hjälp med ditt bolån direkt hos MittBolån.

OBS! Det är viktigt att du betalar dina lån i tid. Annars är risken att extra kostnader tillkommer. Vill du läsa mer om vad som kan hända ifall räkningarna inte betalas kan du göra det på vår avdelning som handlar om - Skuld som förfaller.

Hitta ditt bolån

Vi jämför bolån från många banker och långivare. Kolla in senaste bolåneräntorna i vår jämförelse nu.