När det handlar om bolån pratar man ofta om två olika typer av räntor och det är rörlig ränta och bunden ränta. Vilken man väljer av dessa kommer t ex att påverka hur mycket ditt lån kostar.
Fast ränta och bunden ränta
Detta är två olika termer för exakt samma sak som båda ofta dyker upp. Det är dock inget konstigt här utan dessa två ord är olika benämningar på samma sak. Det är bara så att vissa gillar att kalla den för fast ränta och andra hellre för bunden ränta.
Vad är bunden ränta?
Skaffar man sig ett bolån kan man välja mellan en rörlig ränta och bunden ränta. Den rörliga ränta kallar man också för 3 månadersränta och det innebär att den var tredje månad ändras och då följer marknadsnivån.
Det som skiljer bunden ränta från rörlig ränta är att den är fast under en betydligt längre tid. Du kan välja på att binda upp ränta på 1 – 10 år. Under denna tid kommer sedan räntan du betalar på ditt lån inte att förändras utan du betalar alltid samma räntesats. Detta oavsett ifall marknadsräntan har gått upp eller ner. Ifall du istället hade haft rörlig ränta hade din ränta förändrats över tid men nu har du exakt samma under hela bindningstiden.
Eftersom ditt bolån troligen är betydligt längre än vad du kommer att ha i bindningstid så förhandlar man om lånet när bindningstiden för räntan är slut. Du kan då välja fritt om du vill binda upp den igen eller du tror att rörlig ränta skulle passa bättre.
Fördelar och nackdelar med bunden ränta
Att räntan hela tiden kommer att vara samma får räknas som en stor fördel. Detta gör att du kan planera ekonomin mycket bättre då du faktiskt vet vad du kommer att få betala varje månad. Med rörlig ränta vet du ju inte detta. Du har alltså fördelen att veta med säkerhet vad din månadskostnad är och du kan planera ekonomin runt detta.
En annan fördel är tryggheten. Du vet att du inte riskerar få en räntechock där räntan rusar iväg rejält. Du slipper oroa dig för att detta ska hända och det kan vara tryggt och skönt. För denna extra säkerhet får du betala en lite högre kostnad jämfört med rörlig ränta.
Tyvärr finns det en och annan nackdel med bunden ränta också och den största av dessa är att det oftast blir dyrare. Ser man rent historiskt på rörlig och bunden ränta ser man att den rörliga nästan alltid har varit billigast i längden. Låneinstituten tar helt enkelt ut en högre ränta om du vill binda lånet. Detta gör de för att säkra sina inkomster och de sätter den bundna ränta efter hur man tror att räntorna ska utveckla sig i framtiden.
En nackdel till är att det blir klart svårare att göra extra amorteringar på ett bundet lån. Bankerna har nämligen lånat upp pengarna de lånar ut till dig med en bunden ränta på lika lång tid som din bindningstid. Amorterar du då extra kommer de att förlora pengar på det. Nu kan du alltid amortera extra om du så vill även om du har ett bundet lån men du kommer då att få betala något som kallas ränteskillnadsersättning till långivaren. Detta är den summa som bankerna annars skulle ha förlorat och det gör att det inte är säkert att det är värt att amortera extra.
Ska man välja bunden ränta?
Detta styrs till stor del av din personliga ekonomi och hur du själv är som person. Har du en stark ekonomi som skulle klara en kraftig ränteökning då är troligen den rörliga räntan det bästa alternativet då den oftast är billigast.
Ser ekonomin dock inte lika bra ut eller om du gillar säkerheten av att alltid veta hur mycket saker och ting kostar då kan det mycket väl vara läge att satsa på en bunden ränta. Det ska även sägas att de allra flesta väljer att ta sina bolån med rörlig ränta. Det är mycket vanligare att man väljer den typen av ränta istället för bunden ränta.
Ifall du väljer rörlig ränta för ditt bolån är det viktigt att du inte glömmer bort att spara pengar i en buffert för den eventualiteten att räntan går upp. Om räntan är låg just nu måste du ändå tänka på att du ska klara av att betala på ditt bolån även om den skulle bli hög framöver. Bästa sättet att trygga detta är att spara pengar när räntan är låg så att du har ett kapital att ta från när den blir högre i framtiden.
Tredje alternativet – kombinera bunden och rörlig ränta
Man får inte glömma bort att det finns ett ytterligare alternativ och det är att binda upp delar av bolånet och låta resten ha rörlig ränta. Man kan välja många olika alternativ här. Det går att kombinera ganska fritt i samarbete med banken.
Du kan om du vill även binda upp olika delar av lånet i olika lång tid. Du kan ha en del med 5 års bidningstid, en del med 2 års och en del rörlig om du så vill. Att dela upp lånet i olika delar på detta vis gör att du kan få en viss säkerhet men att du även kan åtnjuta fördelarna av den lite billigare rörliga räntan.