Alla bolån har en bindningstid som är viktig att hålla koll på när lånet tas. Denna bindningstid kommer nämligen att starkt påverka hur mycket lånet kostar för dig som låntagare.
När man pratar om bindningstid så talar man normalt om så kallad bundna och rörliga lån. Fördelar och nackdelar med dessa ska vi här ta upp för att förhoppningsvis kunna hjälpa dig i ditt beslut
Rörlig ränta
Det man kallar för rörlig ränta är egentligen den så kallade tre månadsräntan. Detta innebär att räntan på ditt lån bara ligger fast tre månader i taget innan den ändras. Eftersom det är en så pass kort period kallar man den för rörlig ränta.
Fördelen med denna korta bindningstid är att lånet normalt blir billigare då räntan nästan alltid är lägre på detta vis. Nackdelen är att du inte i förväg vet hur mycket du måste betala varje månad då räntekostnaderna ändras i takt med marknaden.
Bunden ränta
Den andra typen av bindningstid man pratar om är bunden ränta. Detta innebär att du bestämmer med banken att räntan för ditt lån ska ligga fast under en vis tid. Bindningstiden som du kan välja på ligger mellan 1 – 10 år.
Fördelen med att ha en längre bidningstid är att du hela tiden vet exakt vad du måste betala. Detta är något som kan vara väldigt bra om du inte har stora marginaler i din ekonomi. För vid ett rörlig lån finns det ju alltid risk att räntekostnaderna stiger kraftigt vilket inte händer om du har bundit lånet. Den stora nackdelen är att räntan blir högre normalt då banken måste säkerställa sina intäkter. Detta gör de genom att lägga till en marginal på räntan plus att de gissar hur utvecklingen kommer att se ut på räntemarknaden i framtiden.
Detta för med sig att ett lån som har en bindningstid på 1 år troligen kommer att ha en lägre ränta än vad ett lån som du bundit på 10 år.
Lösa bolån
Något som också är viktigt att hålla koll på är det finns skillnad om du vill lösa bolånet i förtid. Ett rörligt lån kan du alltid lösa. Ett lån som har längre bindningstid är det dock inte riktigt lika fördelaktigt att lösa. Där tillkommer det nämligen något som kallas för ränteskillnadsersättning. Detta får du betala då banken redan har lånat in pengar som de lånar ut till dig under tiden som bindningstid till en viss kostnad. Du får då alltså betala denna extra kostnad till banken för att de inte ska göra någon förlust.