Ett byggnadslån är en version av bolån som man kan använda sig utav om man t ex har tänkt att bygga om något i hemmet. Man kan även kalla det för renoveringslån. Tidigare innan denna låntyp dök upp var man tvungen att gissa exakt vad det skulle kosta att utföra ombyggnaden. Detta är ju något som är notoriskt svårt att uppskatta. Det är då här som byggnadslånet kommer in och hjälper till.
Tar man ett byggnadslån kan man istället ta ut pengar löpande under tiden som man håller på att bygga om. När sedan byggnationen är klar räknas hela lånet ihop och går i ett vanligt bolån. Hade man tagit ett vanligt bolån direkt på 1 miljon och ändringarna bara kostade 750 000 kr hade man haft pengar som skulle antingen betalas tillbaka direkt eller ett lån som varit större än vad som behövts. Med ett byggnadslån slipper man detta då du i slutändan bara kommer att ha tagit ett lån på 750 000 kr. Självklart finns det en maxgräns för hur stort lånet kan vara som du och din långivare kommer överens om.
Ett byggnadslån finns därmed enbart under den tiden som själva konstruktionen tar. Efter det blir det ett bolån med huset som säkerhet. Så om du ska bygga om och behöver låna pengar kan detta vara ett intressant alternativ.
Byggnadslån är ett av de där lånorden som används till flera olika saker beroende på vem man frågan. Vi här använder det i huvudsak för någon form av ombyggnation av ett boende som du redan äger. Andra använder byggnadslån när de talar om ett lån för att bygga ett helt nytt hus. Här talar vi då istället om byggnadskreditiv som du kan läsa mer om ifall du följer länken här innan.