Det har nog inte undgått dig att räntan är högre nu för tiden. Räntan var länge nästan obefintlig tack vare att reporäntan var runt noll procent. Det gjorde att man kunde få ett privatlån med en riktigt låg ränta utan allt för mycket krångel. Idag har reporäntan nått 3,5 procent och då är boräntor och privatlåneräntor också upp med minst lika mycket. Det gör det extra viktigt att jämföra lån, med tanke på att det kan skilja klart mer mellan olika långivare.
Det har alltid varit viktigt att jämföra räntor och lån innan man lånar, för det är som sagt skillnad på lån och lån. Ett lån kan ha en ränta på 5 procent och ett annat kan ha 25 procent. Om man lånar mycket pengar är det en väldigt stor skillnad. Som exempel om man lånar 100 000 kr så innebär det förstnämnda en månadsränta på 417 kr medan sistnämnda blir hela 2 083 kr i månaden.
Ingen vill väl betala 20 000 kr extra per år för ett lån om man inte måste? Det kan så klart vara så att det inte alltid går att få den lägsta möjliga räntan eller att man har lite svårt att få lån och därmed inte kan välja de allra billigaste långivarna. Den möjligheten finns givetvis. Men även i dessa fall finns det nästan alltid alternativ där man kan spara mer eller mindre beroende på sitt val.
Idag är det lite extra viktigt, då allting är dyrare. Många har högre kostnader för boende, elen, maten och lite av varje och då vill man ju inte gärna ha ett onödigt dyrt privatlån på halsen. Det man får göra är att spendera lite extra tid för att jämföra och hitta de bra bankerna / långivarna och sedan kommer det betala sig genom lägre lånekostnader.
Hur jämför man bäst lån?
Det finns flera sätt att jämföra lån och räntor. Att gå in hos en massa olika banker och långivare själv och kontrollera dem manuellt är ett alternativ, men inte det som jag rekommenderar. Det tar tid och det går ändå inte att få en exakt koll på vad lånet kommer att kosta då man inte vet sin individuella ränta förrän man har skickat in en ansökan.
Alternativ nummer två är att kolla en jämförelsesida som har sammanställa alla räntor, villkor och annan information som behövs för att ta ett lån. Där finns oftast långa listor med alla tillgängliga långivare och du kan kolla på dem som passar dig utifrån hur mycket du vill låna etc. Du kan se deras räntor, hur mycket man kan låna och hur länge, ifall de godkänner betalningsanmärkningar och annat som kan påverka ditt val. Hos Creddio kan du jämföra lån på det här viset, på ett smidigt sätt.
Detta är ett smidigt sätt att få en bra överblick över vilka alternativ som finns och för att kunna göra ett val och faktiskt ansöka om lån hos en eller några utvalda långivare som känns bra. Man vet vad man kan förvänta sig och vet också att det är en lite billigare långivare (och att man slipper de dyraste).
Tredje alternativet är att använda sig av en låneförmedlare. Detta är en tjänst som innebär att förmedlaren samlar ett antal (t ex 30 – 40) långivare under sig och sen kan man skicka in en enda ansökan och få svar från alla långivare som passar med de kriterier man har för sitt lån, som lånebelopp, inkomst osv.
Detta är också ett smidigt alternativ och något för den som vill ha saker och ting lite mer serverat. Man skickar in en ansökan och kan sedan välja från de erbjudanden som man får, där man då kan välja ut lånet med lägst ränta eller vad man nu prioriterar. Nackdelen är att ingen låneförmedlare har alla banker och långivare med i sitt stall, så man kan missa att ansöka hos några av de stora billigare bankerna t ex, om man går den här vägen.
Att tänka på när man jämför lån
Här är några viktiga saker att tänka på när man jämför lån. Räntan är oftast allra viktigast, speciellt för större lån och lån med lång återbetalningstid. Engångskostnader som uppläggningsavgift är då inte lika viktiga. För små lån kan avgifter och sådant göra större skillnad.
Effektiv ränta är bra att kolla på när man jämför likvärdiga lån. Det är en siffra som räknar in räntan men även alla andra kostnader för lånet, vilket gör att man enkelt kan jämföra de totala kostnaderna för olika lån. Om det är stor skillnad på vanliga räntan och effektiva räntan innebär det att det tillkommer många avgifter på lånet.
Räntan baseras på din ekonomi och du kan få olika räntor inom ett visst spann, t ex 5 – 20 procent hos en viss långivare beroende på hur stark ekonomi du har. En dålig ekonomi kan därmed leda till högre räntor. Du kan ansöka tillsammans med en medsökande för att få bättre ränta.
Ibland kan det vara svårt att få godkänt om man har lite sämre ekonomi men då ska man akta sig för att låna från en riktigt dyr långivare. Ett dyrt lån med hög ränta är det sista man behöver om man har en kärv ekonomi och har svårt att få pengarna att räcka, med tanke på att man då lägger på ytterligare som ska betalas varje månad.