Bynk är en aktör i den så kallade fintechbranschen vars fokus är att erbjuda lån med all den funktion och service som människor kan tänkas vilja få ut från sin vanliga bank, men kanske sällan får i dagsläget.
De lägger stort fokus på smidighet. Till exempel ska det gå smidigt och enkelt att ansöka om lån och att det dessutom ska vara möjligt att hantera och ändra sitt lån via appen. Det är hög fokus på användarvänlighet, teknik och att erbjuda så bra funktioner som möjligt.
Det som skiljer Bynk från de flesta andra långivare är att tekniken står i centrum. Istället för att vara ett traditionellt finansbolag som bygger teknik är Bynk ett teknikbolag som bygger finans. Något som också syns tydligt i deras app där kunden kan styra sitt lån och allt runtomkring.
Vad erbjuder Bynk för lån?
Givetvis är det intressant att veta vad för typ av lån Bynk erbjuder och hur deras villkor ser ut och det ska vi kolla på lite snabbt:
Du kan få ett privatlån mellan 10 000 – 300 000 kr med en löptid som styrs av hur hög månadskostnad du vill ha, vilket innebär en återbetalningstid på mellan 3 och 12 år. Extraamorterar du eller ändrar din löptid i efterhand (läs mer om att ändra din månadskostnad längre ner) så kan du betala av i snabbare takt.
Du måste vara minst 20 för att få låna och kan t ex ha en fast anställning, vara egenföretagare eller pensionär. De som har betalningsanmärkningar godkänns inte. Eftersom fokus ligger på teknik och det mesta sköts via Internet och deras app måste du ha mobilt BankID för att kunna ansöka om ett lån.
Bynk tar alltid en kreditupplysning när du gör en ansökan, så som alla långivare, för att se hur dina betalningsmöjligheter ser ut. Bynk ger dig sedan ett så kallat Bynkbetyg, som är ett betyg av din ekonomiska styrka. Detta avgör hur mycket du kan få låna och vilken ränta du får. Räntespannet ligger mellan 3,95 och 19,95 procent.
Ansökan fixar du direkt i deras app eller på hemsidan. Du använder mobilt BankID för att identifiera dig och signera lånet. När du har blivit godkänd görs utbetalningen i de flesta fall snabbt. Uppläggningsavgiften är 398 kr och i övrigt finns inga andra avgifter så som aviavgifter eller återkommande administrationsavgifter.
Detta kan du själv göra med ditt lån
Bynk satsar på att genom tekniska lösningar göra det smidigt att hantera sitt lån, främst via Bynkappen. Där kan kan man hantera sitt lån och göra flera olika saker, som t ex att ändra månadskostnad, betala in extra på lånet, pausa sina betalningar eller utöka lånet om det behövs.
Ändra din månadskostnad
I de flesta fall brukar långivare låta dig välja löptid (hur många år du vill ha på dig att betala av lånet) när du skickar in ansökan. Det gör du hos Bynk också men här förenklar man genom att ge dig valet att bestämma hur mycket du vill betala per månad för ditt lån. Ju längre löptid man har ju mindre betalar man varje månad, så du kan alltså välja att få en liten månadskostnad (om du har lite mindre marginaler i din ekonomi) och längre löptid, eller tvärtom.
Det är ett intressant upplägg då man lägger fokus på att låta låntagaren välja en månadskostnad som passar dennes ekonomi. Det är dock bra att tänka på att lånet blir dyrare ju längre du väljer att ha det, då man betalar ränta på lånet under en längre period. Finns det möjlighet är det det alltid bra att betala tillbaka ett lån som snabbt som möjligt, men det är givetvis inte alltid en rimlig lösning.
Det som jag gillar är att det ska gå att ändra månadskostnaden (och i praktiken då också löptiden) i appen i efterhand. Vill du betala av lånet lite fortare eller behöver lite längre tid på dig är detta en bra funktion. Den typen av flexibilitet är spännande hos en långivare då det ger låntagaren en chans att forma lånet efter sitt behov.
Utöka ditt lån
En annan av Bynks funktioner är att man enkelt kan utöka sitt lån om man behöver mer pengar. Maxbeloppet är fortfarande 300 000 kr totalt och det kan nog tänkas att det finns begränsningar baserat på ditt Bynkbetyg. Men om betyget tillåter så ska det gå bra att lägga till lite mer om behovet uppstår.
Bynk erbjuder givetvis också möjligheten att göra extra inbetalningar på sitt lån utan extra kostnad om man istället får lite extra pengar över en månad. Detta är dock något som går att göra på alla privatlån, hos alla långivare, men att kunna göra dessa extra inbetalningar på ett snabbt och smidigt sätt är alltid välkommet.
Pausa inbetalningen på lånet
En lite intressant funktion är att det går att pausa inbetalningarna på lånet hela fyra månader om året. Det innebär att du inte behöver amortera / betala på lånet de månaderna. Det innebär givetvis också att lånet inte minskas under denna tid och att skulden sparas tills senare. Detta måste betalas tids nog, så du får inget gratis på så vis. Det du får är möjligheten att slippa utgifterna vissa månader om det skulle behövas.
Fördelen med detta är att man har möjligheten att styra över sitt lån på ett bättre sätt och att man faktiskt kan ta en paus om man av något skäl behöver prioritera om i sin ekonomi och det blir svårt att ha råd med inbetalningarna en viss månad. Att avvakta med inbetalningar gör lånet dyrare totalt, vilket är värt att veta och det är givetvis något man bara ska göra i nödlägen.
Alla kan bli bättre
För lite mer än ett år sedan skrev vi ett annat blogginlägg om Bynk där vi bland annat kritiserade att deras dåvarande specialerbjudande med en lägre ränta för nya kunder kändes lite missvisande. Att man kunde tro att de erbjöd denna ränta rakt igenom för alla kunder och att det inte bara var en ränterabatt i två månader (vilket ju är stor skillnad).
Detta erbjudande är nu sedan en längre tid borta och det är därför inte längre otydligt vilka räntor man kan få hos dem. Detta gör mig nöjd, då jag uppskattar tydlighet och raka rör när det gäller lån och finansiella tjänster. Om ett företag kan ta till sig kritik och göra bättre så måste man kunna ge dem en till chans. Speciellt när företaget i övrigt har en intressant affärsidé.