Återbetalningstid

När ett lån tas bestämmer man även under hur lång tid lånet ska sträcka sig. Tiden du har på dig att betala tillbaka ett lån kallas för löptid eller återbetalningstid.  Återbetalningstiden kommer att ha stor påverkan på ditt lån på så vis att ju kortare tid du har att betala tillbaka ett lån ju större…

Återbetalningskrav

Lånar du pengar av någon kommer de självklart att ställa krav på dig att du betalar tillbaka pengarna. Detta krav kallar man för återbetalningskrav. Du är återbetalningsskyldig för alla skulder du har och om det är ett lån eller någon form av kredit så kommer du också att ha ett skuldebrev eller avtal som reglerar…

Återbetalningsförmåga

Att ha en bra återbetalningsförmåga är positivt då detta är ett mått på din kapacitet att betala tillbaka en skuld som du har. Om långivarna tycker att din återbetalningsförmåga är hög kommer du att bli godkänd när du ansöker om lån och det finns även ofta chans att låna högre belopp än om du har…

Värdepapperslån

Detta är en typ av lån där du lånar pengar med din värdepappersportfölj som säkerhet. T ex om du äger aktier eller fonder som har ett vettigt värde, så kan du belåna dem på samma vis som du belånar något av värde som ett bostad. Oftast används detta för att låna pengar som sedan går…

Uppläggningsavgift

Vissa långivare tar ut en avgift när du skaffar ett lån hos dem. Detta är en engångsavgift för att ”lägga upp” eller administrera skapandet av ett lån som kallas för uppläggningsavgift. Tanken är att avgiften ska täcka de kostnader som långivaren har i samband med att lånet skapas. Vanligt är att man har en uppläggningsavgift…

Topplån

Ett bolån delas oftast upp i olika delar. En av dessa har varit ”topplån”, vilken är den mindre och dyrare delen av ett bolån. Ett topplån är ett lån utan säkerhet och det gör att räntan blir högre, eftersom säkerheten för långivaren är sämre. Den stora och billiga delen av ett bolån kallas traditionellt för bottenlån och det är…

Telefonlån

Lån som söks enbart genom att ringa ett telefonsamtal till en långivare. Använder man sin mobil för att låna pengarna genom ett SMS brukar lånet istället kallas för SMSlån eller mobillån. Telefonlån är dock inte ett speciellt vanligt uttryck.  Du kan ofta påbörja en låneansökan direkt via telefonen, hos många långivare, men för att ansöka på riktigt…

Säkerhet

Vid större lån är det vanligt att låntagaren lämnar något i säkerhet till långivaren. Vid t ex bolån är det nyinköpta huset / lägenheten säkerheten och vid ett billån är det bilen som är säkerheten.  Det du har lämnat i säkerhet till långivaren gör att du kan få en lägre räntekostnad då det inte alls…

Subprimelån

Detta är ett ord som kommer från USA och som hänvisar till lån som inriktar sig på låntagare som inte har de bästa ekonomiska förutsättningarna. Ett subprimelån tas i förhållande till värdet på de tillgångarna som belånas. Det görs ingen bedömning alls av låntagarens kreditvärdighet.  Tanken bakom var att värdet på tillgångarna skulle öka och…

Styrränta

När Riksbanken lånar ut pengar till landets långivare tar de självklart ut ränta på lånet så som man normalt gör. Denna ränta är en så kallad styrränta, vilken oftast benämns reporänta.  Namnet kommer sig av det faktum att Riksbanken använder denna ränta för att hjälpa ekonomin i landet på traven. Alltså att de försöker ”styra” ekonomin. Vanligt…