Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Amortering
Betalningsanmärkning
Bolån / Bostadslån
Frågor och svar
Internetlån
Kalkylatorer för lån
Låna 500 - 500 000
Låna med / utan säkerhet
Låna till fordon
Lösa lån
Mikrolån
Mobillån
Privatlån
Räntor
SMSlån
Snabblån
Övrigt om lån
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Bäst privatlån just nu

1Advisa
2.95 - 29.06 %
Låna / Besök
2Consector
2.95 - 18.95 %
Låna / Besök
3Lendify
2.95 - 15 %
Låna / Besök
Jämför fler långivare som erbjuder privatlån

Extra amortering

Genom att göra en extra amortering är det möjligt att få ner månadskostnaderna. Det blir ju helt enkelt en mindre lånesumma som du betalar ränta på. Och ju högre ränta desto större påverkan kommer varje extra amorterad krona att göra för månadskostnaden.

Vi ska här lite enkelt försöka förklara vad som gäller om man vill göra en extra amortering för olika typer av lån. Det positiva är att det oftast inte ska vara några större problem.

Ska man extra amortera eller ej?

Detta är en fråga som mycket har att göra med typen av lån som man har tagit och hur man är som person. Ett förslag är att du läser vårt blogginlägg Amortera eller spara som handlar om just detta.

Lån utan bindningstid

De enklaste lånen att göra en extra amortering på är de lånen som inte har någon bindningstid på räntan. Det ska nämligen inte alls finnas några hinder för extra amorteringar när man vill. Lån som inte har bindningstid är t ex privatlån.

Har man små mikrolån ger det normalt inte speciellt mycket att göra extra amorteringar då lånen iaf är så korta. Men om man har ett mikrolån som sträcker sig flera månader framåt kan det klart vara idé att betala av lånet i förtid.

Det är heller inga problem att göra extra amorteringar på t ex bolån eller större privatlån. Det är bara att man kanske kan få vänta någon månad innan man kan betala in pengarna utan att få betala något extra.

Lån med bindningstid

Vanligtvis är det bara bolån som har en lång bindningstid. Under denna tiden har banken själva lånat in pengar till en viss ränta och det är en kostnad de kommer att ha oavsett om du betalar tillbaka lånet eller ej. Av denna anledning är det inte riktigt lika smidigt att göra extra amorteringar på ett lån med bindningstid.

Det går dock att göra extra amorteringar men man får vara beredd att betala något som kallas för ränteskillnadsersättning. Detta är en avgift för att kompensera banken för den förlust de skulle göra.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

Kommentarer  

 
# Rob 2013-12-10 10:03
Det går att extraamortera även på bundna lån utan att behöva betala ränteskillnadse rsättning. Det finns dock begränsningar, t ex Swedbank medger extraamortering om 20% av aktuella skulden.
Svara | Svara med citat | Citat
 

Alltomlån hjälper dig hitta - Privatlån och Bolån

Den här listan innehåller både långivare som erbjuder bolån och privatlån. En del långivare har båda typer av lån och kan då tänkas vara med två gånger. Ifall du vill ha en bra jämförelse av privatlån eller bolån kan du titta in på våra jämförelser och kolla in räntor, villkor och andra avgifter etc.

Privatlån

Freedom FinanceFreedom FinanceBesökICA BankenICA BankenBesök
Ikano BankIkano BankBesökLendoLendoBesök
Marginalen BankMarginalen BankBesökSEBSEBBesök
SevendaySevendayBesökSwedbankSwedbankBesök

Bolån

HandelsbankenHandelsbankenBesökICA BankenICA BankenBesök
Ikano BankIkano BankBesökLänsförsäkringarLänsförsäkringarBesök
Mitt BolånMitt BolånBesökNordeaNordeaBesök
SBABSBABBesökSEBSEBBesök
SkandiaSkandiaBesökSwedbankSwedbankBesök

OBS! Det är viktigt att du betalar dina lån i tid. Annars är risken att extra kostnader tillkommer. Vill du läsa mer om vad som kan hända ifall räkningarna inte betalas kan du göra det på vår avdelning som handlar om - Skuld som förfaller.

Bäst privatlån just nu

1Advisa
2.95 - 29.06 %
Låna / Besök
2Consector
2.95 - 18.95 %
Låna / Besök
3Lendify
2.95 - 15 %
Låna / Besök
4Freedom Finance
3.25 - 18.15 %
Låna / Besök
5Zmarta
3.25 - 18.15 %
Låna / Besök
6Ikano Bank
3.5 - 11.95 %
Låna / Besök
7Marginalen Bank
3.5 - 18.95 %
Låna / Besök
Jämför fler långivare som erbjuder privatlån

Hitta ditt privatlån

Lånebelopp
Löptid
Årsinkomst
Compricer | Ferratum | ICA Banken