Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Blandade spartips del 2

Sälj gamla saker

I nästan varje hem finns det gamla prylar som inte längre används. Ett bra tips är att sälja av dessa och därmed få igen en del av inköpspriset. Det finns ju nästan alltid någon annan som behöver just en sådan pryl som du inte har något behov av. Att sälja är inget större problem då det finns massor av olika vägar att gå som auktionssajter, annonser online och i tidning, loppis, butiker osv.

Har du skulder som det betalas på varje månad är en försäljning av onödiga saker ett ypperligt sätt att få in pengar som kan användas för att lösa delar av skulden.

Köpstopp

Ett litet intressant tips är att bestämma sig för att under en månad eller kanske två per år så är det helt stopp på inköp. Under denna månad tar du då och enbart köper det allra viktigaste som mat osv. Pengarna som sparas används sedan för att t ex lösa skulder eller för någon form av sparande.

Testa även att dra ner på matkostnaderna denna månad genom att försöka använda gamla saker som du redan har. För många av oss har ju en frys full med mat. Ät upp detta så långt det går.

Ett automatiskt sparande

Sparande är mycket viktigt. För det första behövs en buffert i ekonomin så att oförutsedda utgifter klaras av. Man är ju aldrig beredd på att t ex kyl och frys ska gå sönder. Inträffar detta är det skönt om det redan finns pengar på kontot som klarar av det hela.

Det bästa sättet att spara pengar på är att göra detta automatiskt. Se till att pengar förs över till sparkontot direkt när lönen kommer in med automatik. Då minimeras risken att man spenderar pengarna och sedan inte har något att spara i slutet av månaden.

Skapa en buffert

Detta är ett av de där spartipsen som inte är så direkta som vissa andra. Det hela går ut på att man kan veta vad som händer. Kanske går bilen sönder, taket börjar läcka, TVn går sönder eller något helt annat. Dessa typ av händelser kostar ganska mycket pengar att laga och det är då som bufferten kommer in. Har du pengar sparade sedan tidigare blir du t ex inte tvingad att låna pengar för att klara av någon viktig oplanerad utgift.

Köper du t ex en ny TV på avbetalning kommer den att bli mycket dyrare än ifall du köper den direkt kontant. Så spara pengar genom att skapa en buffert. Sen hur stor den ska vara måste du ju själv avgöra men generellt är större bättre.

Handla på nätet

Internethandeln växer så det knakar och det är positivt för dig. Finns samma vara i en fysisk butik och på nätet kommer normalt Internet att vara billigare. Kollar man t ex på kontaktlinser kan det skilja så mycket som 20 - 50 % i standardpris. Det finns alltså här mycket pengar att spara ifall man så önskar.

Köp inte bara från Sverige

Även om det är billigare att köpa på nätet från Sverige jämfört med vanliga butiker så kan det mycket väl vara ännu billigare att köpa från utlandet. Detta beror självklart starkt på vilken typ av vara som du ska köpa. Bäst passar det sig normalt för lite mindre saker då frakten ofta kan bli hög på stora varor.

En ypperlig sajt att kolla på är Ebay då det där finns massor av företag som säljer. Och då är det inte frågan om några begagnade saker utan helt farbriksnya prylar. Ett bra exempel är nätverks- och hdmikablar som med frakt inräknat ofta kostar enbart 20 % av priset en svensk butik tar.

Betala räkningar i tid

Att betala räkningar i tid är viktigt om du inte vill lägga ut pengar på helt onödiga saker. En påminnelse kostar ofta dig 50 kr och för detta får du bara ett brev med lite text som du redan hade fått. Alltså fullständigt meningslöst. Går det sedan vidare till inkasso osv kommer kostnaden att bli mycket högre.

Betalar du inte i tid för att pengarna inte finns ska du så snabbt som möjligt ta kontakt med den du är skyldig pengar. Förklara din situation och försök tillsammans hitta en bra lösning.

Uppladdningsbara batterier

Använder du batterier ofta kommer det i längden att löna sig att skaffa uppladdningsbara batterier. De är lite dyrare att köpa in men detta tjänas in efter några uppladdningar.

Planera ditt sätt att tina mat

Om du är lite tidig ute i planeringen och tar fram fryst man i god tid är detta något som kan användas för att spara pengar. Är du riktigt bra ute i tid kan du tina varan i kylen. Den kommer då att hjälpa till att hålla temperaturen nere i kylen vilket gör att inte lika mycket energi måste tillföras. Vidare mår de flesta matvarorna bäst av att tinas långsamt på detta vis.

Är du inte ut i lika god tid är det ett alternativ att låta maten tina bara liggande i köket eller i ett vattenbad. Det viktiga är att du inte behöver använda mikron för att tina maten.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

OBS! Det är viktigt att du betalar dina lån i tid. Annars är risken att extra kostnader tillkommer. Vill du läsa mer om vad som kan hända ifall räkningarna inte betalas kan du göra det på vår avdelning som handlar om - Skuld som förfaller.

Hitta ditt privatlån

Lånebelopp
Löptid
Årsinkomst