Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Vår metod

Det första man ska göra ifall man vill bli av med sina skulder är att skaffa sig en god överblick över hur det ser ut för tillfället. Detta innebär att man ska sammanställa alla skulder och dela upp dem efter vad de kostar varje månad i ränta. En amortering är ingen kostnad på det viset men man ska även ställa upp hur mycket man amorterar på de olika skulderna.

Det finns i grund och botten två olika sätt att rangordna skulder och bägge har ju sina fördelar.

1 - Det andra sättet är att rangordna skulderna efter vad de kostar varje månad i ränta. Sedan betalar man av på den skulden som kostar mest varje månad först.

2 - Du kan rangordna alla skulderna efter den totala storleken på själva skulden. Sedan efter det betalas den minsta skulden in först för att få ner antal skulder.

Varför välja alternativ 1?

Ser man på det hela ur ett rent ekonomiskt perspektiv är alternativ 1 det bättre då den totala kostnaden på detta vis blir mindre. Kostnaden kommer att sjunka snabbare för varje månad som går jämfört med att välja metod 2.

Dock ska man tänka här på att räntekostnaden ska ses i förhållande till hur stor skulden är. Räntekostnaden på ett bolån kan t ex vara totalt mycket högre än vad det är för ett litet privatlån. Dock är räntesatsen mycket högre på privatlånet varför det är viktigare att betala av detta lån först.

Varför välja alternativ 2?

Huvudargumentet för att välja den andra metoden är att denna kommer att göra det enklare för dig att se resultat. Ser man resultaten bättre kan det mycket väl vara så att man lättare blir motiverad att fortsätta att jobba för att bli av med skulderna.

Vad vi föreslår

Vi tycker att metod 1 är en bättre metod då denna är bättre ur ett ekonomiskt perspektiv. För att få med de positiva mentala aspekten från metod 2 är tipset att man hela tiden följer upp förändringarna av ekonomin i en budget. Använd gärna budgetkalkylator på Ekonomi-portalen som vi tipsade om tidigare.

Vill man inte använda sig av en budgetkalkylator av någon anledning gäller det istället att ha ett annat system för att märka av förändringarna. Det kan vara något så enkelt som att man bockar av på en tavla varje gång man har återbetalat ett visst belopp.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

OBS! Det är viktigt att du betalar dina lån i tid. Annars är risken att extra kostnader tillkommer. Vill du läsa mer om vad som kan hända ifall räkningarna inte betalas kan du göra det på vår avdelning som handlar om - Skuld som förfaller.

Hitta ditt privatlån

Lånebelopp
Löptid
Årsinkomst