Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Utmätning

Har skulden fortfarande inte betalats kan fordringsägaren begära att Kronofogden ska göra en utmätning. Utmätningen går kort ut på att myndigheten kollar upp ekonomin för den som inte betalat för att på detta vis ta reda på vilka inkomster och tillgångar som finns.

Visar det sig då det t ex att det finns värdefulla tillgångar i form av saker eller kontakter kommer Kronofogden att kräva in eller sälja dessa för att betala av skulden. Det allra vanligaste är att Kronofogden tittar på en persons inkomst och tar pengar från den. Summan som då tas är allt över det som krävs för att klara uppehället. I detta fall blir det inte någon stor summa kvar att leva på varje månad utan pengarna kommer bara att räcka till det viktiga som hyra, mat osv.

Finns det andra tillgångar som hus, tv, datorer, smycken eller något annat som går att sälja och inbringa pengar kommer detta att göras. Inkomsterna från denna försäljning går då till att betala skulden.

Prioritering för utmätning

Myndigheten kommer alltså att driva in så mycket pengar som det bara är möjligt för att betala av skulden. Finns det flera skulder som Kronofogden ska driva in görs en prioriteringslista upp vart pengarna ska gå. De typer av skulder som prioriteras är enligt följande:

  • Underhållsbidrag
  • Skatter, böter och underhållsstöd.
  • Övriga skulder som lån, TV-avgift m.m.

Med tanke på att prioriteringslistan ser ut enligt följande finns det företag som kommer att få svårt att få in några pengar inom den närmaste framtiden. Se till att utnyttja detta tidigare och försök att få till en uppgörelse med dem som innebär att du istället klarar av din återbetalningar och slipper att åka på en utmätning.

Saker som man behöver för att kunna ha en normal levnadsstandard kommer Kronofogden inte att utmäta. T ex är det svårt att leva utan en säng och därmed kommer denna inte att utmätas. Men om det finns andra värdefulla saker som tavlor exempelvis som inte är livsviktiga kommer dessa att utmätas.

Läs vidare i nästa steg - Förbehållsbelopp.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

OBS! Det är viktigt att du betalar dina lån i tid. Annars är risken att extra kostnader tillkommer. Vill du läsa mer om vad som kan hända ifall räkningarna inte betalas kan du göra det på vår avdelning som handlar om - Skuld som förfaller.

Hitta ditt privatlån

Lånebelopp
Löptid
Årsinkomst