Som vi tidigare nämnde går det att bestrida en delgivning. Anledningen till att man kan göra detta är att ett betalningsföreläggande inte alls är samma sak som att man har fastställt skulden.
Anser du att du inte alls har någon skuld att betala ska du kontakta Kronofogden och meddela dem detta. Samma gäller ifall du t ex tycker att dröjsmålsräntan är felaktig. Är det så att du och fordringsägaren är oense om kravet kan inte Kronofogden besluta och då får ärendet gå vidare till tingsrätten.
Något man bör tänka på är att en invändning enbart ska göras ifall man är säker på sin sak. Har man t ex inte pengar att betala med är detta inte grund till en invändning. Det är bara när det är något fel med själva skulden som man ska ta det vidare. För det finns risk att man åker på att betala eventuella räntegångskostnader och liknande ifall man förlorar.
Utslag
Om du inte har någon invändning eller helt enkelt inte svarar alls kommer Kronofogden att göra ett utslag som fastställer skulden. Du och fordringsägaren kommer då att få ett beslut utskickat. När fordringsägaren har fått detta utslag har de full rätt att låna Kronofogden driva in skulden.
Att få en delgivning och sedan ett utslag är en process som kostar pengar och det är den som har skulden som får stå för detta. Du kommer att få betala för processen, vilket innebär att skulden du redan har växer och blir ännu lite större. Det är ett skäl av många till att vilja undvika att din skuld går hela vägen till Kronofogden.