Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Inkasso

Ett inkassokrav kan en fordringsägare skicka ut till dig ifall du inte betalar det som du är skyldig dem. De kan antingen skicka ut detta krav själva eller så anlitar den en annan firma som specialiserar sig på just detta. I detta krav ska man enkelt kunna hitta exakt vilket skuldbelopp som gäller men också vilken ränta och kostnad som gäller efter det att inkassokravet har skickats ut.

Skulle det vara så att du inte har de ekonomiska musklerna för att betala är det väldigt viktigt att du så snabbt som möjligt tar kontakt med den som skickat ut kravet och tillsammans försöker att hitta en annan avbetalningsplan som du kan klara av. Sen är det inte säkert att de går med på denna men möjligheten finns iaf och detta gör det värt att testa.

Hur ett företag som sysslar med inkassoverksamhet gör styrs till stor del av inkassolagen. Ett exempel på en sådan lagtext är att du inte på något vis får utsättas för några onödiga kostnader eller någon form av trakassering. Tillsynen över att denna lagen sköts är det Datainspektionen som har. Skulle du ha några frågor om denna lagen är det till dem du ska vända dig. Du vänder dig även till Datainspektionen om det är så att du vill anmärka på hur något inkassoföretag har behandlat dig.

Att du inte har tillräckligt med pengar att betala skulden med är inte något som man kan klaga på. Vill du anmärka på något gäller det att du är säker på din sak för annars finns det risk att du åker på att betala rättegångskostnader vilket kan göra din skuld ännu större.

Har ett inkassoföretag tagit över skulden från fordringsägaren är det dem du ska betala om du har pengar att betala skulden med. Det är alltså inte den ursprungliga fordringsägaren. Kan du betala tillbaka pengar nu kommer du t ex att slippa att få några betalningsanmärkningar som du annars snart börjar att komma i riskzonen för.

Läs vidare i nästa steg - Betalningsföreläggande.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

OBS! Det är viktigt att du betalar dina lån i tid. Annars är risken att extra kostnader tillkommer. Vill du läsa mer om vad som kan hända ifall räkningarna inte betalas kan du göra det på vår avdelning som handlar om - Skuld som förfaller.

Hitta ditt privatlån

Lånebelopp
Löptid
Årsinkomst