Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Styrränta

Styrränta - När Riksbanken lånar ut pengar till landets långivare tar de självklart ut ränta på lånet så som man normalt gör. Denna ränta kallar man för styrränta eller reporänta. 

Namnet kommer sig av det faktum att Riksbanken använder denna ränta för att hjälpa ekonomin i landet på traven. Alltså att de försöker "styra" ekonomin. Vanligt har man en hög styrränta vid högkonjunktur och låg styrränta vid lågkonjunktur. 

Att den är låg vid lågkonjunktur beror på att man vill stimulera landets ekonomi genom att göra det billigare för folk att låna och investera. På samma sätt försöker man hålla ekonomin i schack genom att ha högre ränta när ekonomin går bra, för att få en lagom inflationsnivå och för att folk inte ska låna så mycket att risknivån blir orimligt hög.

En gång i kvartalet kommer Riksbanken med en justering av reporäntan, efter att ha haft ett möte om detta. Det är inte alls säkert att räntan ändras utan den kan ofta ligga kvar på samma nivå. I sin rapport presenterar de varför de har valt att göra som de gör med räntan och tar även med prognoser för kommande förändringar, de närmaste åren. 

Detta är ett bra sätt att få en idé om hur ränteläget kan se ut i Sverige några år framåt i tiden och kan vara ett verktyg för att se om det kan vara en bra idé att t ex binda sin boränta.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

OBS! Det är viktigt att du betalar dina lån i tid. Annars är risken att extra kostnader tillkommer. Vill du läsa mer om vad som kan hända ifall räkningarna inte betalas kan du göra det på vår avdelning som handlar om - Skuld som förfaller.

Hitta ditt SMSlån


Välj löptid
Ålder (Minst 18 år)
Betalningsanmärkning

Hitta ditt privatlån

Lånebelopp
Löptid
Årsinkomst