Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Säkerhet

Säkerhet - Vid större lån är det vanligt att låntagaren lämnar något i säkerhet till långivaren. Vid t ex bolån är det nyinköpta huset / lägenheten säkerheten och vid ett billån är det bilen som är säkerheten. 

Det du har lämnat i säkerhet till långivaren gör att du kan få en lägre räntekostnad då det inte alls är lika stor risk för långivaren att låna ut pengarna. Anledningen till att det är mindre risk är att ifall du inte skulle klara av att betala tillbaka lånet så kan långivaren kräva in säkerheten som betalning. När det gäller bolån kan banken alltså ta din bostad och sälja av den för att betala skulden som du har till dem.

När vi säger "lämna säkerhet" så menar vi inte att man lämnar bort sin bostad eller bil till en långivare givetvis, utan bara att egendomen står som säkerhet ifall lånet inte betalas ordentligt. 

I de fall man håller på att köpa något, t ex en bostad så är man ju ännu inte ägare till fastigheten och kan då egentligen inte lämna den som säkerhet heller - men långivaren räknar då med (och ställer som krav) att de lånade pengarna går just till köpet av det som man har sagt sig vilja köpa och ha som säkerhet. 

Du kan alltså inte säga dig vilja låna pengar till ett hus, fixa ett bolån och sen låta bli att köpa huset. I normala fall behöver du dock inte fundera på detta då banken är involverad i själva köpet och betalar inte ut bolånet till dig i handen utan direkt till säljaren / mäklaren.

Läs mer om lån med säkerhet.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

OBS! Det är viktigt att du betalar dina lån i tid. Annars är risken att extra kostnader tillkommer. Vill du läsa mer om vad som kan hända ifall räkningarna inte betalas kan du göra det på vår avdelning som handlar om - Skuld som förfaller.

Hitta ditt SMSlån


Välj löptid
Ålder (Minst 18 år)
Betalningsanmärkning

Hitta ditt privatlån

Lånebelopp
Löptid
Årsinkomst