Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Återbetalningstid

Återbetalningstid - När ett lån tas bestämmer man även under hur lång tid lånet ska sträcka sig. Tiden du har på dig att betala tillbaka ett lån kallas för löptid eller återbetalningstid. 

Återbetalningstiden kommer att ha stor påverkan på ditt lån på så vis att ju kortare tid du har att betala tillbaka ett lån ju större summa måste du amortera / betala tillbaka vid varje betalningstillfälle (vilket vanligen är en gång i månaden).

Om du lånar 100 000 kr i 10 år behöver du endast amortera 833 kr i månaden. Om du istället lånar pengarna i 5 år måste du amortera 1 667 kr i månaden (alltså det dubbla). Samtidigt innebär en längre löptid att ditt lån totalt blir dyrare, eftersom du måste betala ränta på ditt lån under en längre period.

Sammanfattningen är att det är bättre att betala tillbaka ett lån snabbt ur ett rent kostnadsperspektiv men man kommer samtidigt inte ha råd att amortera allt för stora belopp varje månad, inom sin månadsbudget. Så man måste hitta en lagom återbetalningstid som ger en amorteringstakt som man klarar av, samtidigt som man inte väljer att låna allt för lång tid och får ett onödigt dyrt lån.

Ett SMSlån kan ha så kort löptid som 30 - 90 dagar. Ett privatlån ligger som minst på ett år och kan vanligen ha en löptid på 1-5 år medan ett bolån kan ha en återbetalningstid på 50-60 år (där man i princip inte räknar med att hela löptiden går ut i normalfallet, utan att man istället säljer bostaden och löser lånet).

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

OBS! Det är viktigt att du betalar dina lån i tid. Annars är risken att extra kostnader tillkommer. Vill du läsa mer om vad som kan hända ifall räkningarna inte betalas kan du göra det på vår avdelning som handlar om - Skuld som förfaller.

Hitta ditt SMSlån


Välj löptid
Ålder (Minst 18 år)
Betalningsanmärkning

Hitta ditt privatlån

Lånebelopp
Löptid
Årsinkomst