Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Amortering
Betalningsanmärkning
Bolån / Bostadslån
Frågor och svar
Internetlån
Kalkylatorer för lån
Låna 500 - 500 000
Låna med / utan säkerhet
Låna till fordon
Lösa lån
Mikrolån
Mobillån
Privatlån
Räntor
SMSlån
Snabblån
Övrigt om lån
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Bäst privatlån just nu

Välj lånebelopp:

Rörlig ränta

En rörlig ränta är helt enkelt vad det låter som alltså en ränta som hela tiden är rörlig. Detta innebär att ett lån som du har tagit med en rörlig ränta hela tiden kan ändra sig. Ena månaden kanske räntan är 3 % för att nästa månad har gått upp till 4 %. En rörlig ränta följer helt enkelt ränteläget i stort. Nu ska sägas att det är väldigt ovanligt att räntan ändrar sig så mycket på bara en månad men den kan.

Den rörliga räntan skiljer sig i utgångspunkt från den fasta räntan. Den kan både vara högre eller lägre från början. Det som styr detta är förväntningarna som finns på marknaden. Om långivarna tror att räntan kommer att gå upp de närmaste åren då är den rörliga räntan lägre än den fasta från början. Är det dock så att långivarna förväntar att räntan ska sjunka då kommer den rörliga räntan att vara högre än den fasta räntan.

Fördelar med rörlig ränta

Den stora fördelen med en rörlig ränta är att du kan tjäna pengar på att ha en rörlig ränta. Skulle nämligen räntan sjunka under din lånetid kommer ditt lån att bli billigare om du har en rörlig ränta, något som inte skulle inträffa om du hade en fast ränta.

Generellt är den rörliga räntan lägre än den fasta räntan och kommer därför att kosta mindre. Tittar du historiskt på skillnad i rörlig ränta och fast ränta så har det nästan alltid på lite längre sikt varit billigare med rörlig ränta.

Nackdelar med rörlig ränta

Den största nackdelen är nästan samma som den största fördelen och det är ju osäkerheten över vad räntan kommer att ligga på i framtiden. Det kan ju bli så att räntan går upp och då kommer ditt lån att vara dyrare.

En annan nackdel är att räntan hela tiden ändrar sig och detta leder fram till att du inte vet i förväg vad du ska betala i slutet av månaden till långivaren. Alltså blir det lite svårare att planera ekonomin i förväg. Som sagt var är det ofta inte frågan om några stora förändringar i ränta från en månad till en annan men på lite längre sikt kan det handla om ganska stora förändringar. Har du ett stort lån kan en ganska liten förändring i räntenivå göra att det blir stor skillnad på kostnad i slutet av månaden.

Vad ska man välja då?

Det går inte att säga att man ska välja något utan det är helt upp till varje enskild låntagare. Rent allmänt kan man säga att det är mindre risk att ha en fast ränta dock kan detta mycket väl vara dyrare än den rörliga räntan. Så om du vill ta lite större risker som kan betala sig är det bra med rörlig ränta. Har du goda marginaler i din ekonomi kan passa bra med rörlig ränta, om du dock inte har dessa marginaler kan säkerheten vara bättra att välja.

Det ska här också sägas att det inte finns något som säger att ett helt lån måste vara i antingen fast eller rörlig ränta. Du kan nämligen dela upp ett lån i olika delar som antingen har fast eller rörlig ränta, detta gäller i synnerhet för bolån där det är vanligt att göra på detta vis.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

Alltomlån hjälper dig att hitta ett lån

Här kan du snabbt och enkelt jämföra privatlån. Billiga lån med längre ränta och längre återbetalningstid. Du kan jämföra många långivare och även filtrera på lån med betalningsanmärkning samt välja löptid och lånebelopp. Vill du kunna specificera mer? Besök vår stora jämförelse av privatlån och konsumtionslån.

Topp 10 långivare som erbjuder Privatlån / Blancolån


Aktivera filter för att endast visa långivare som passar dig:
Aktiva filter:
Du jämför just nu långivare som lånar ut alla lånebelopp.
Jämförelsen är sorterad på lägst ränta.

OBS! Det är viktigt att du betalar dina lån i tid. Annars är risken att extra kostnader tillkommer. Vill du läsa mer om vad som kan hända ifall räkningarna inte betalas kan du göra det på vår avdelning som handlar om - Skuld som förfaller.

Hitta ditt privatlån

Lånebelopp
Löptid
Årsinkomst