Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Amortering
Betalningsanmärkning
Bolån / Bostadslån
Frågor och svar
Internetlån
Kalkylatorer för lån
Låna 500 - 500 000
Låna med / utan säkerhet
Låna till fordon
Lösa lån
Mikrolån
Mobillån
Privatlån
Räntor
SMSlån
Snabblån
Övrigt om lån
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Bäst privatlån just nu

Välj lånebelopp:

Reporänta

Vad reporäntan är för något är den fråga som vi här ska försöka att svara på lite snabbt och enkelt. Svaret kan nämligen vara klart intressant för dig som tänker skaffa t ex ett bolån.

Styr marknadsräntan

Lite kort kan man säga att reporäntan är ett instrument som Riksbanken använder för att styra den så kallade korta marknadsräntan. Den korta marknadsräntan är den ränta som ligger på räntebärande värdepapper som har en löptid på max 1 år. Reporäntan är nämligen det som bestämmer vilken kostnad det blir för långivarna när det ska låna pengar av Riksbanken.

Reporäntan påverkar bostadslån och sparränta

Vid förändringar av reporäntan av Riksbanken kommer detta att märkas för de som t ex har ett bolån med rörlig ränta. Höjer Riksbanken reporäntan kommer även räntan på det rörliga lånet att gå upp. Trevligare är det då för dig som låntagare om reporäntan sänks då lånet blir billigare istället. Vilken ränta du får på ditt sparkonto kommer också att påverkas av reporäntan.

Stimulerar ekonomin

Ofta hör man talas om reporäntan i ett sammanhang av att Riksbanken försöker påverka landets ekonomi. Om det t ex är så att ekonomin är på gång att gå ner då kan Riksbanken sänka reporäntan för att öka konsumtionen. Att konsumtionen ökar beror helt enkelt på att lån och liknande blir billigare och därmed har hushållen mer pengar att göra av med vilka de använder för att köpa saker. Samma sak gäller för företag med lån som också får mer pengar.

Kontrollerar inflationen

Antar man istället att inflationen är på väg att gå upp då kan Riksbanken höja reporäntan i ett försök att hålla inflationen på en nivå som anses vara mer lagom. Att den hålls nere då beror på att det blir dyrare att låna och därmed får folk mindre pengar och det för i längden med sig att inflationen hålls nere.

Läs om reporäntan

Väl du läsa ännu lite mer om reporäntan är tipset att du antingen besöker Wikipedia eller direkt går in på Riksbankens webbplats där finns mer information.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

Alltomlån hjälper dig att hitta ett lån

Här kan du snabbt och enkelt jämföra privatlån. Billiga lån med längre ränta och längre återbetalningstid. Du kan jämföra många långivare och även filtrera på lån med betalningsanmärkning samt välja löptid och lånebelopp. Vill du kunna specificera mer? Besök vår stora jämförelse av privatlån och konsumtionslån.

Topp 10 långivare som erbjuder Privatlån / Blancolån


Aktivera filter för att endast visa långivare som passar dig:
Aktiva filter:
Du jämför just nu långivare som lånar ut alla lånebelopp.
Jämförelsen är sorterad på lägst ränta.

OBS! Det är viktigt att du betalar dina lån i tid. Annars är risken att extra kostnader tillkommer. Vill du läsa mer om vad som kan hända ifall räkningarna inte betalas kan du göra det på vår avdelning som handlar om - Skuld som förfaller.

Hitta ditt privatlån

Lånebelopp
Löptid
Årsinkomst