Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Amortering
Betalningsanmärkning
Bolån / Bostadslån
Frågor och svar
Internetlån
Kalkylatorer för lån
Låna 500 - 500 000
Låna med / utan säkerhet
Låna till fordon
Lösa lån
Mikrolån
Mobillån
Privatlån
Räntor
SMSlån
Snabblån
Övrigt om lån
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Bäst privatlån just nu

Välj lånebelopp:

Effektiv ränta

Med ordet effektiv ränta menas de totala kreditkostnaderna angivet som en årlig ränta på lånebeloppet. Den effektiva räntan är alltså inte samma sak som vanlig ränta, utan tar även med andra kostnader för att ge en bra och överskådlig bild av hur mycket lånet kostar totalt.

I den effektiva räntan räknar man in alla kostnader som uppkommer i samband med det lån du skaffar. Exempel på grejer som räknas in är räntor, tillägg, aviavgifter, uppläggningskostnader mm. Alltså helt enkelt alla kostnaderna som kan härledas till lånet.

När är effektiv ränta ett bra mått?

Effektiv ränta är ett mått som passar väldigt bra på lån som är av det längre slaget och då talar vi om ett år eller mer. Ska du t ex jämföra ett privatlån eller bolån som sträcker sig i många år ger den effektiva ränta en väldigt bra överblick över vilket lån som är billigast att söka.

Glöm inte bort att den effektiva räntan påverkas av ränta och avgifter etc. Du måste alltså se till att jämföra två lån som är så lika som möjligt för att det ska bli rättvisande. Om det inte är två likvärdiga lån så säger det inte så mycket vad den effektiva räntan hamnar på.

När passar det inte med effektiv ränta?

För det första ska man ha klart för sig att undersökningar har visat att 66 % av svenskarna inte vet vad effektiv ränta betyder. Med tanke på detta är det därför kanske inte något jättebra mått för att hjälpa folk att förstå vilket lån som är billigast. Konsumentverket har t ex valt att rekommendera att bankerna ska presentera de totala kostnaderna för ett lån inte bara i effektiv ränta utan även i kronor.

Den effektiva räntan är heller inte speciellt intressant när det handlar om korta mikrolån som t ex SMSlån. Eftersom dessa lån är så korta och normalt ska betalas tillbaka efter 30 - 90 dagar är kostnaden utslagen på ett helt år inte viktig. För denna typ av lån kan man komma upp i effektiv ränta på flera hundra procent och ibland över tusen procent. Det ska dock sägas att effektiv ränta kan användas för att jämföra två stycken identiska mikrolån, men jämför inte ett mikrolån med ett privatlån. 

Oftast är det istället mer intressant att veta vad lånet verkligen kostar i kronor. Det säger lite mer om man vet att det t ex kostar 300 kr på ett ställe 250 kr på ett annat ställe att låna 1 000 kr. Vet du det kan du ju enkelt jämföra vilket mikrolån som är bäst för dig. Alla långivare som erbjuder sina kunder mikrolån skriver ut i kronor vad deras lån kostar. Så detta är nog enklast att jämföra och det är även så som vi jämför de olika långivarna här på sajten.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

Alltomlån hjälper dig att hitta ett lån

Här kan du snabbt och enkelt jämföra privatlån. Billiga lån med längre ränta och längre återbetalningstid. Du kan jämföra många långivare och även filtrera på lån med betalningsanmärkning samt välja löptid och lånebelopp. Vill du kunna specificera mer? Besök vår stora jämförelse av privatlån och konsumtionslån.

Topp 10 långivare som erbjuder Privatlån / Blancolån


Aktivera filter för att endast visa långivare som passar dig:
Aktiva filter:
Du jämför just nu långivare som lånar ut alla lånebelopp.
Jämförelsen är sorterad på lägst ränta.

OBS! Det är viktigt att du betalar dina lån i tid. Annars är risken att extra kostnader tillkommer. Vill du läsa mer om vad som kan hända ifall räkningarna inte betalas kan du göra det på vår avdelning som handlar om - Skuld som förfaller.

Hitta ditt privatlån

Lånebelopp
Löptid
Årsinkomst