Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Amortering
Betalningsanmärkning
Bolån / Bostadslån
Frågor och svar
Internetlån
Kalkylatorer för lån
Låna 500 - 500 000
Låna med / utan säkerhet
Låna till fordon
Lösa lån
Mikrolån
Mobillån
Privatlån
Räntor
SMSlån
Snabblån
Övrigt om lån
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Bäst privatlån just nu

Välj lånebelopp:

Dröjsmålsränta

Har man en betalning som man ska göra är det alltid bäst att göra den i tid. Är man sen med sina betalningar finns det stor risk att man åker på att betala dröjsmålsränta. Och det är ju inte direkt skojigt att betala extra pengar för något när det egentligen inte alls var nödvändigt.

Det är räntelagen (1975:635) som styr vad som ska gälla när man dels får ta ut en dröjsmålsränta och vad man får ta ut. Sen är det så att denna lag är en dispositiv lag. Detta innebär att det är en lag som går att avtala bort. Därför är det viktigt att kolla upp villkor och liknande ordentligt så att det inte blir några otrevliga överraskningar om man skulle bli sen med en betalning

Förutsätter man att avtalet är skrivet så som lagen säger så börjar man räkna på dröjsmålsränta från det att förfallodagen slutar. Är det så att det istället är en fordran som grundar sig på att en part ska ha redovisat medel som han mottagit men inte gjort det så börjar man räkna på dröjsmålsränta från den dagen då redovisningen skulle ha skett.

Är det så att man inte har avtalat om någon dröjsmålsränta men det står skrivet upplysningar om sådan på fakturan, har borgenären sin fulla rätt att räkna dröjsmålsränta 30 dagar från fakturans datum. Skulle det vara så att betalningsvillkoret på fakturan anges som en kortare tid, t.ex. 10 dagar, får dröjsmålsränta ändå inte debiteras tidigare än 30 dagar efter fakturadatumet. Skulle det sen vara så att det inte står något om dröjsmålsränta på fakturan, men att det har angivits på betalningspåminnelsen så har borgenären bara rätt att debitera dröjsmålsränta först 30 dagar efter den utskickade betalningspåminnelsen.

Skulle det vara så att borgenären och gäldenären är näringsidkare och skulden har samband har med deras yrkesutövning har borgenären rätt att debitera dröjsmålsränta 30 dagar från fakturans datum. Detta även om det inte fanns någon uppgift om detta på fakturan. Detta gäller även för myndigheter och andra offentliga organ.

Har man inte avtalat om någon storlek på dröjsmålsränta så ligger den på 8 % över den för tillfället gällande referensräntan. Referensräntan sätts av Riksbanken och kan ändras två gånger per år.

Ett bra tips för att undvika att dra på sig dröjsmålsräntor är att t ex använda sig av autogiro för att på detta sätt avvärja risken att missa en betalning pga slarv. Sen passar detta sig ju bara för återkommande räkningar men det är iaf ett bra tips.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

Alltomlån hjälper dig att hitta ett lån

Här kan du snabbt och enkelt jämföra privatlån. Billiga lån med längre ränta och längre återbetalningstid. Du kan jämföra många långivare och även filtrera på lån med betalningsanmärkning samt välja löptid och lånebelopp. Vill du kunna specificera mer? Besök vår stora jämförelse av privatlån och konsumtionslån.

Topp 10 långivare som erbjuder Privatlån / Blancolån


Aktivera filter för att endast visa långivare som passar dig:
Aktiva filter:
Du jämför just nu långivare som lånar ut alla lånebelopp.
Jämförelsen är sorterad på lägst ränta.

OBS! Det är viktigt att du betalar dina lån i tid. Annars är risken att extra kostnader tillkommer. Vill du läsa mer om vad som kan hända ifall räkningarna inte betalas kan du göra det på vår avdelning som handlar om - Skuld som förfaller.

Hitta ditt privatlån

Lånebelopp
Löptid
Årsinkomst