Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Amortering
Betalningsanmärkning
Bolån / Bostadslån
Frågor och svar
Internetlån
Kalkylatorer för lån
Låna 500 - 500 000
Låna med / utan säkerhet
Låna till fordon
Lösa lån
Mikrolån
Mobillån
Privatlån
Räntor
SMSlån
Snabblån
Övrigt om lån
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Bäst privatlån just nu

Välj lånebelopp:

Avdragsgill ränta

I princip alla låna medför en kostnad som långivaren tar ut i form av ränta. Det är bara genom ränta som långivarna får ta ut de pengarna som de ska ha till sin egna vinst. Alla andra avgifter så som aviavgift och uppläggningsavgift ska enbart användas till att täcka deras kostnader. Eftersom kostnaderna som är direkt kopplade till ditt lån ofta är förhållandevis låga är den största delen som du får betala ränta.

Detta är något positivt för dig då du får göra ett avdrag på 30 % av dessa kostnader. Säg att du betalar 100 000 kr i ränta under ett år så kommer du alltså att få tillbaka 30 000 kr när du deklarerar.

Detta gäller oavsett vilken typ av lån det är som du har. Alltså kommer du att få tillbaka 30 % om det är ett litet mikrolån på samma sätt som de stora bolånen. När det gäller mikrolån ska man dock vara medveten om att en ganska stor del av kostnaden kan vara i form av avgifter vilka inte får dras av. Kolla därför upp vad långivaren skriver om fördelningen mellan avgifter och ränta. En långivare som tar ett högre totalpris kan vara billigare efter avdraget ifall en större del av deras pris är ränta jämfört med den lite billigare långivaren.

En viktigt sak att veta om är att du bara får tillbaka 30 % av räntekostnaderna för räntor som uppgår till maximalt 100 000 kr. Betalar du mer än så i räntor varje år kommer du på den överstigande summan bara att få tillbaka 21 %.

Oftast sköts detta avdrag av sig självt då långivarna skickar in kontrolluppgifter till skatteverket som sedan förtrycker dem på din deklaration. Men som alltid är det värt att kolla upp att dessa siffror stämmer då du annars riskerar att missa att få tillbaka pengar.

Har du t ex bolån där du vet på förväg hur mycket du kommer att få betala i ränta under året finns det möjlighet att ansöka om en jämkning på din skatt. I korthet kommer då din arbetsgivare att betala in mindre skatt och du får istället ut en större del av lönen. Mer om detta kan du läsa hos Skatteverket.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

Alltomlån hjälper dig att hitta ett lån

Här kan du snabbt och enkelt jämföra privatlån. Billiga lån med längre ränta och längre återbetalningstid. Du kan jämföra många långivare och även filtrera på lån med betalningsanmärkning samt välja löptid och lånebelopp. Vill du kunna specificera mer? Besök vår stora jämförelse av privatlån och konsumtionslån.

Topp 10 långivare som erbjuder Privatlån / Blancolån


Aktivera filter för att endast visa långivare som passar dig:
Aktiva filter:
Du jämför just nu långivare som lånar ut alla lånebelopp.
Jämförelsen är sorterad på lägst ränta.

OBS! Det är viktigt att du betalar dina lån i tid. Annars är risken att extra kostnader tillkommer. Vill du läsa mer om vad som kan hända ifall räkningarna inte betalas kan du göra det på vår avdelning som handlar om - Skuld som förfaller.

Hitta ditt privatlån

Lånebelopp
Löptid
Årsinkomst