Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Amortering
Betalningsanmärkning
Bolån / Bostadslån
Frågor och svar
Internetlån
Kalkylatorer för lån
Låna 500 - 500 000
Låna med / utan säkerhet
Låna till fordon
Lösa lån
Mikrolån
Mobillån
Privatlån
Räntor
SMSlån
Snabblån
Övrigt om lån
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Bäst privatlån just nu

Välj lånebelopp:

Amortera eller inte

Ett beslut man förhoppningsvis får ta vid något tillfälle är om man ska amortera eller inte. För i grund och botten är detta ett positivt beslut då det betyder att du har pengar som du själv kan välja hur du använder.

I denna artikel ska vi därför lite snabbt ta upp lite saker man bör tänka på innan beslutet fattas. Det finns ofta inga universella svar utan det är din egna situation som styr vad som är rätt för just dig.

Personligheten

Hur du som person är kommer självklart att inverka stark på ett beslut som har att göra med pengar. Det är ju nämligen så att det är en större risk att inte amortera medan man på detta vis kan vinna andra saker.

Skulle du t ex investera de pengarna du inte amorterar behöver du ha en avkastning som är större än räntan för att det ska löna sig att inte amortera. Tror man att detta är fullt möjligt att klara av bör det klart övervägas att strunta i amortering och istället spara pengarna. Tittar mer på börsen t ex rent historiskt har den också haft en större uppgång än vad bolåneräntorna ligger på.

Skulle en investering gå dåligt finns det ju tyvärr stor risk att man istället förlorar pengar och då blir det ju självklart en dålig affär.

Det finansiella läget

Hur den svenska ekonomin och även den världsliga ligger till kan också påverka. Om ekonomierna är dåliga är ju även riskerna med investeringar större. Det är även större risk att bli av med jobb under dåliga tider vilket kan påverka hur mycket pengar man har tillgång till. Tyvärr är detta inget man själv kan påverka men iaf styr det över de egna besluten.

Går det dock bra kan man känna sig lite tryggare och därför även spekulera mer med sin egna ekonomi.

Din egna ekonomi

Självklart är detta en otroligt viktig faktor. Och som en liten grundtanke är det bra att resonera som så att ifall du har en stark ekonomi då är det bättre läge att inte amortera då det finns pengar till att göra annat och eventuella problem kan lösas.

Lever man istället på marginalen är det oftast bättre att amortera då månadskostnaderna därmed kommer att bli mindre vilket är klart positivt.

Ränta på lånet

Hittills har vi mest pratat om att amortera eller inte ifall räntan är ganska låg. Är det dock så att lånet är ett dyrt sådant där ränta är väldigt hög bör man absolut amortera. Då kommer det att göra väldigt stor skillnad i slutet av varje månad om delar av lånet kan amorteras bort. Ett lån med en ränta på över ca 8-9 % bör troligen amorteras bort i snabbast möjliga takt då detta får stort genomslag.

Är lånen av en typ med mycket hög ränta bör man också kolla upp möjligheten att antingen samla ihop dem till ett större eller kanske helt enkelt förhandla om villkoren. Ofta finns det mycket pengar att spara på detta.

Vad vill jag göra

Nu har vi pratat utifrån att de pengarna som man inte använder för att amortera istället skulle användas för att spara. Det är ju självklart så att detta inte är det enda alternativet. Kanske är det något du vill använda pengar till som t ex att ge sig ut och resa. Andra upplevelser kan vara värda mycket som är svårt sätta ett monetärt värde på.

Då får man istället använda känslan. Kanske är det rätt att då t ex ge sig ut och resa istället för att amortera. Eller är det bättre att amortera för att nästa år istället har råd att ge sig ut på en ännu bättre resa.

Sluttankar

Har har vi listat några saker som bör övervägas innan beslut tas om man ska amortera eller inte. Sen är detta ju bara ett smakprov på grejerna man bör fundera över och du kommer säkert på andra saker.

Det viktiga är att beslutet funderas igenom noga innan det fattas. Då kan man oftast känna sig trygg i att det var rätt.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

Få hjälp att jämföra bolån och hitta det bästa lånet

Intresserad av att hitta ett bra och billigt bolån? Genom att ansöka genom MittBolån kan du enkelt jämföra bankernas räntor, avgifter och villkor. Du får en personlig bolånehandläggare som hjälper dig att välja lån och att förhandla om räntan etc. Prova det enkla sättet att skaffa bolån. Det kostar inget!

Gå in och få hjälp med ditt bolån direkt hos MittBolån.

Alltomlån hjälper dig att hitta ett lån

Här kan du snabbt och enkelt jämföra privatlån. Billiga lån med längre ränta och längre återbetalningstid. Du kan jämföra många långivare och även filtrera på lån med betalningsanmärkning samt välja löptid och lånebelopp. Vill du kunna specificera mer? Besök vår stora jämförelse av privatlån och konsumtionslån.

Topp 10 långivare som erbjuder Privatlån / Blancolån


Aktivera filter för att endast visa långivare som passar dig:
Aktiva filter:
Du jämför just nu långivare som lånar ut alla lånebelopp.
Jämförelsen är sorterad på lägst ränta.

OBS! Det är viktigt att du betalar dina lån i tid. Annars är risken att extra kostnader tillkommer. Vill du läsa mer om vad som kan hända ifall räkningarna inte betalas kan du göra det på vår avdelning som handlar om - Skuld som förfaller.

Hitta ditt privatlån

Lånebelopp
Löptid
Årsinkomst