Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Amortering
Betalningsanmärkning
Bolån / Bostadslån
Frågor och svar
Internetlån
Kalkylatorer för lån
Låna 500 - 500 000
Låna med / utan säkerhet
Låna till fordon
Lösa lån
Mikrolån
Mobillån
Privatlån
Räntor
SMSlån
Snabblån
Övrigt om lån
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Bäst privatlån just nu

Välj lånebelopp:

Privatlån

När folk tänker på ett lån är det oftast ett privatlån som de tänker på. Detta är inte direkt konstigt eftersom det är en de vanligaste och mest klassiska typerna av lån. Ett privatlån är helt enkelt ett vanligt lån utan krusiduller som du kan ansöka om hos i princip alla banker. Av detta skäl är det inte helt ovanligt att ett sådant lån också kallas för banklån, men det är långt ifrån bara banker som erbjuder privatlån. Det gör även många andra långivare och kreditbolag.

Vad är ett privatlån?

Ett privatlån kallas ofta också för blancolån och det är ett lån utan säkerhet. Du kan läsa längre ner exakt vad detta betyder. Många olika typer av lån är egentligen i grund och botten ett privatlån eftersom det helt enkelt är ett lån till en privatperson där man inte behöver lämna någon säkerhet.

Det finns en del saker som kan vara bra att veta gällande privatlån och de ska vi gå igenom nedan. Det handlar om hur mycket man kan låna och en del andra villkor.

Lånebelopp

Ett privatlån brukar normalt gå att få i storleksordning från runt 10 000 kr och upp till ca 350 000 kr. Det är väldigt ovanligt att någon lånar ut större belopp än så. Behöver man mer pengar är det en annan typ av lån man får titta på.

Det finns en del långivare som lånar ut mindre belopp, kanske hela vägen ner till 1000 kr. SMSlån är egentligen en form av privatlån och där kan man låna små belopp, men den avgränsning vi brukar göra här på sidan är att ett privatlån är ett lån du kan ta i minst 12 månader medan ett SMSlån eller mikrolån har kortare löptid. Det är idag vanligare med långivare som lånar ut små belopp som 1000 - 50 000 kr med upp till fem års löptid.

Återbetalningstid

Återbetalningstiden på ett privatlån brukar ligga någonstans mellan 1 och 12 år. Hur lång återbetalningstid som du vill ha på lånet bestämmer du till stora delar själv när du ansöker om lånet. Din ekonomiska situation brukar också påverka hur länge du kan låna. Har du god ekonomi kan du bli erbjuden längre löptid än ifall du har lite svajjig ekonomi.

Ju längre återbetalningstid du väljer ju dyrare kommer lånet bli totalt eftersom du då måste betala ränta under en längre period. Tänk på att göra en noggrann uträkning innan du bestämmer dig för återbetalningstiden. Med en lång löptid blir kostnaden varje månad lägre, vilket kan vara en fördel, men totalt betalar du mer för ditt lån.

Lånevillkor för privatlån

Det brukar finnas ett antal grundläggande villkor hos de flesta banker och långivare. Det krävs alltid att du är minst 18 år gammal och det brukar även ibland finnas vissa krav på att du är folkbokförd i Sverige sen ett visst antal år tillbaka.

Du måste i princip alltid ha en inkomst som innebär att du har möjligheter att betala tillbaka lånet inom utsatt tid. Denna inkomst kan variera - ibland är det runt 100 000 kr / år och ibland upp mot 150 000 kr. Vanligast är dock att kravet ligger på 120 000 kr i årsinkomst. Det är väldigt ovanligt med privatlån där du får ha betalningsanmärkningar. Har du sådana blir du oftast nekad eller kan som bäst bara låna mindre belopp.

Kreditprövning innan lån

När du ansöker om ett privatlån görs alltid en kreditprövning för att se hur god ekonomi du har. Där ser man på inkomster, gamla lån och krediter, tillgångar, betalningsanmärkningar och liknande. Utifrån dessa uppgifter bestämmer långivaren om de anser att du har en tillräckligt bra kreditvärdighet för att få ta ett privatlån.

Kraven för att kunna ta ett privatlån är högre än många andra typer av lån. Det är högre krav än för mikrolån eftersom det vanligen handlar om klart större lånebelopp. Det är även högre krav än för t ex bolån eftersom bolån har säkerhet i form av din bostad, vilket gör att risken minskar för långivaren.

Privatlån - Ett lån utan säkerhet

Du kan läsa mer om lån utan säkerhet på vår sida som tar just detta ämnet. Enkelt förklarat innebär det dock att du inte erbjuder banken något som de kan ta tillbaka om du inte skulle klara av att betala tillbaka pengarna till banken. Eftersom det därmed blir en större risk för banken kommer de normalt att skydda sig själva genom att ha en högre ränta på privatlån.

Det är härifrån namnet blancolån kommer. "In blanco" betyder ungefärligt översatt "utan säkerhet" och det är som sagt det som gäller för ett privatlån. Ifall du inte kan betala ditt lån kan långivaren som mest kräva in pengarna så gott det går med hjälp av inkasso och Kronofogden. Det är dock viktigt att du betalar ditt lån - annars är risken att du får ännu större skulder på grund av t ex dröjsmålsränta och förseningsavgifter.

Alternativet till ett privatlån eller lån utan säkerhet, är ett lån med säkerhet. Detta är t ex ett bolån eller ett billån där din bostad eller bil används som säkerhet för att pengarna betalas tillbaka till långivaren enligt avtal. I dessa fall blir lånet ofta billigare då det är mindre risk att betalning uteblir helt.

Om du inte ska köpa en specifik pryl av stort värde för de pengar du lånar (som t ex ett hus, bil eller båt) så måste du ta ett lån utan säkerhet så som ett privatlån. Privatlån fungerar vanligtvis bra när du vill ha pengar till t ex en resa, renovering eller vid köp av sådant som du inte kan använda som säkerhet (t ex en dyr tv eller soffa etc).

Låneskydd

Något som blivit allt vanligare är att långivare erbjuder ett låneskydd tillsammans med sina privatlån. Ett låneskydd är en typ av försäkring som är tänkt att skydda dig när du får problem att betala tillbaka ditt lån, t ex om du skulle bli uppsagd oväntat eller bli sjukskriven / hamna på sjukhus.

Låneskyddet går in och betalar dina månadskostnader för lånet om detta skulle inträffa. Det finns givetvis regler hos respektive långivare för hur länge du måste vara sjuk eller arbetslös innan försäkringen gäller etc. Vanligen är det 30 dagar som är standard.

Det finns även andra regler, t ex att du måste ha ett fast arbete när du tar lånet och vara fullt frisk och inte vara medveten om att du är på väg att bli uppsagd etc. Det kan vara lite olika regler för olika långivare.

Samla lån med privatlån

Att samla sina lån har blivit populärt. Det är åtminstone ett modernt begrepp. Det handlar om att ta ett stort billigt lån (vanligen ett privatlån) för att täcka olika gamla dyra mindre lån. Genom att samla de mindre lånen till ett stort lån med längre ränta sparar man en hel del pengar på räntekostnader varje månad.

Läs mer om att samla sina lån

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

Alltomlån hjälper dig att hitta ett lån

Här kan du snabbt och enkelt jämföra privatlån. Billiga lån med längre ränta och längre återbetalningstid. Du kan jämföra många långivare och även filtrera på lån med betalningsanmärkning samt välja löptid och lånebelopp. Vill du kunna specificera mer? Besök vår stora jämförelse av privatlån och konsumtionslån.

Topp 10 långivare som erbjuder Privatlån / Blancolån


Aktivera filter för att endast visa långivare som passar dig:
Aktiva filter:
Du jämför just nu långivare som lånar ut alla lånebelopp.
Jämförelsen är sorterad på lägst ränta.

OBS! Det är viktigt att du betalar dina lån i tid. Annars är risken att extra kostnader tillkommer. Vill du läsa mer om vad som kan hända ifall räkningarna inte betalas kan du göra det på vår avdelning som handlar om - Skuld som förfaller.

Hitta ditt privatlån

Lånebelopp
Löptid
Årsinkomst