Jämföra priser
Det finns sajter på nätet som jämför priser för el hos alla elbolagen i landet. Dessa sajter är väldigt enkla att använda och du kommer snabbt att få fram vilket bolag som kan leverera den billigaste energin till just dig.
Något du ska komma ihåg om du jämför priserna är att en skillnad på 2 öre för en storkonsument blir ungefär 400 kr totalt på ett helt år. Detta gör att priset inte är allt du ska ta hänsyn till. Kanske har du ett stort förtroende för din nuvarande leverantör och då kan det vara lika bra att ligga kvar hos dem även om de råkar vara något öre billigare. Känner du att det inte finns några speciella fördelar med din nuvarande leverantör är det ju bara att byta till någon billigare.
När du jämför priserna gäller det att titta på hela bilden och inte bara priset för elen i sig. Det kan tillkomma andra avgifter som gör att ett alterantiv som ser billigare ut helt plötsligt egentligen är dyrare.
När du jämför på dessa sidor kommer du att få en väldigt bra jämförelse. Detta då du får ställa in exakt de förutsättningarna som gäller för just dig och ditt boende. Detta påvekar starkt vilka som är billigast. Sedan kan du få prisförslag på både bundet och rörligt elpris.
Ha rätt säkring
En enkel sak som man bör kolla över är vilken huvudsäkring som finns monterad. Har du en för kraftig sådan kan detta komma att kosta flera tusen kronor varje år. Kolla därför vilken säkring det är du har och besök sedan din elleverantörs hemsida för att där leta upp information om vilken typ av säkring som du behöver för just ditt boende.
Byta ut de gamla el-elementen
Värma upp ett hus enbart med hjälp av el är inte alls billigt. Men om det är detta system man har för tillfället och tycker att det är en för stor investering att ändra om detta system eller kanske inte alls har möjlighet att byta är det en idé att kolla upp hur bra elementen egentligen är.
Upptäcker man då att elementen är gamla kan det vara ett bra förslag att byta ut dessa om modernare. Dessa brukar vara betydligt effektivare och kunna ge samma värme samtidigt som de sparar in mellan 10 – 20 % i elkostnad. Detta gör att en sådan investering ofta betalar sig på några år. Fråga gärna någon expert som kan ge dig en bättre uppfattning om du kommer att spara några pengar eller ej.
Standby
Visst är det jättesmidigt att t ex har TV på standby så att det bara är att trycka på fjärrkontrollen så att allt startas upp. Men om du vill vara ekonomisk är detta inte alls bra. En TV eller någon annan elektrisk pryl som står i standbyläge drar nämligen hela tiden lite ström. Har man flera apparater som står igång på detta viset går det att spara ganska många hundra kronor varje år bara genom att stänga av dem helt mellan användningarna.
Täta fönster och dörrar
Håller dina fönster och dörrar ordentligt tätt eller ej? Detta är något du definitivt bör kolla upp upp och eventuellt åtgärda problemet. All extra värme som smiter ut där det inte är tätt måste ju produceras igen för att värma upp huset till en lagom nivå. Detta till en väldigt onödig extrakostnad.
Byt till lågenergilampor
Belysningen i en bostad står för en väsentlig del av den totala energiförbrukningen. Detta gör det intressant att se över vilka lampor som används. En klassisk glödlampa på 60 watt som används 5 h varje dygn kommer att kosta ca 110 kr varje år i elkostnad. En lågenergilampa på 11 watt kommer om den är igång lika länge dra el för ungefär 19 kr per år. Det exakta priset styrs självklart av det nuvarande elpriset.
Något du bör tänka på är att inköpspriset på en lågenergilampa är betydligt högre än vad det är för en del andra lampor. Detta gör att det mest är ekonomiskt att byta ut de lamporna som används mycket. En fördel med lågenergilampor är att de har en längre livslängd än de gamla glödlamporna.
Kastruller
När det gäller en så vanlig sak som kastruller så finns det faktiskt några olika tips som kan spara dig pengar. Dessa ska vi titta på här.
Planslipade kastruller – En kastrull som är ojämn i botten har självklart sämre kontakt med plattan. Detta gör att mer energi går åt för att värma upp innehållet i kastrullen. Av denna anledning är det bäst med kastruller som är planslipade.
Använd lock – All mat som går att tillaga med locket på bör även göras så om det är pengar du vill spara. Det går helt enkelt åt mindre energi för att värma upp maten ifall locket är på.
Rätt storlek på plattan – Att välja en platta som är av rätt storlek är det bästa ur ett ekonomiskt perspektiv. Använder du en platta som är större än kastrullen kommer onödig el att användas.
Vattenkokare -Det är både snabbare och mer ekonomiskt att värma vatten i en vattenkokare ifall du ska ha det i din matlagning än att göra det i en kastrull på spisen.
Golvvärme
Visst är det väldigt skönt att ha golvvärme. Men om man tittar på det rent ekonomiskt är det inte riktigt lika trevligt. Det kostar nämligen ungefär 3 000 kr att värma upp en 10 kvadratmeter stort badrum varje år. Så frågan du ska ställa dig är ifall det är viktigare att vara varm om fötterna eller om du vill spara in lite pengar.
Diskmaskinen
En diskmaskin bör fyllas så mycket som det bara är möjligt innan den körs ifall du vill spara in på kostnaden. Fylls maskinen bara till hälften måste man ju i princip köra den två gånger för att få samma mängd disk rengjord. Vilket även innebär en kostnad som fördubblas.
Ytterligare ett bra tips är att skippa att använda torkfunktionen om det är möjligt. Disken torkar ganska snabbt av sig själv om maskinen bara får stå öppen ett litet tag.
Möblernas placering
Att placeringen av möblerna i ett rum kan påverka hur stor elkostnaden blir kan ju kännas lite konstigt men så är faktiskt fallet. Tar du t ex och ställer en stor soffa vid väggen där det råkar finnas ett element kommer detta inte att kunna sprida värmen effektivt om soffan står riktigt nära. Se därför till att det alltid finns mellanrum mellan möblerna och elementen.