Uppfylls de kraven som Kronofogden ställer för att skuldsanering ska godkännas kommer deras beslut att bli att en sådan inleds. Då kommer myndigheten att lämna ett förslag på hur denna sanering ska skötas. I förslaget hittar man här t ex en betalningsplan som normalt ligger på fem år.
Hur mycket som ska betalas osv enligt denna plan kommer då att styras av betalningsförmågan. Vad denna blir bestäms utifrån vad som behövs för den ansökande och hans eventuella familj i uppehåll. Det som uppehållet räknas ut till kommer att behållas från löneinkomsterna.
Alla intjänade pengar som överstiger denna summa kommer att användas för att återbetala skulder. Du kommer alltså att få leva på existensminimum under den tiden som skuldsaneringen pågår vilket inte är enkelt men fullt möjligt. En skuldsanering ska alltså ses som sista utvägen.
Detta förslag ska sedan den ansökande godkänna innan det skickas vidare. Har det godkänts skickas det ut till de som fordringskrav. Dessa har också chansen att uttala sig men här kan fortfarande Kronofogden bestämma. Skulle det vara så att någon part är missnöjd går det att överklaga ett beslut till tingsrätten.
Vad betalar man under utredningen?
När en myndighet gör en utredning tar denna ju alltid lite tid att genomföra. Då är det troligt att räkningar dyker upp under denna tid. Det som man då ska betala är det vanliga levnadskostnaderna. Här räknas t ex hyra, el- och telefonräkning, försäkringar och eventuellt underhåll till barn.
De skulderna som ingår i själva ansökan för skuldsanering kan man avvakta med under tiden ärendet behandlas.
Står bostaden som säkerhet för ett lån som ska betalas av under denna tid ska detta också betalas om möjligt. Sen är det ju självklart inte fel att betala extra saker om man kan. Allt som går är ju bra att göra.
Det är givetvis väldigt bra om du kan vara så duktig du kan medan du väntar på att utredningen blir klar. Du bör med andra ord inte strunta i att vara sparsam eller att jobba på din ekonomi bara för att du kan ha en skuldsanering på gång. För det första kan din skuldsanering nekas och du måste jobba vidare på egen hand, vilket gör det extra viktigt att du gjort så gott du bara kan.
För det andra så blir det inte direkt en dans på rosor att genomföra en skuldsanering och det löser inte automatiskt dina problem. Du blir av med en del skulder men det tar sin tid och under tiden lever du väldigt snålt. Dessutom kan det finnas skulder som inte ingår i skuldsaneringen som du måste lösa på egen hand.
Det allra viktigaste är dock att försöka få till en grundläggande budget som funkar för din ekonomi. Det finns troligen ett skäl till att du har hamnat hos Kronofogden från början och behöver skuldsanering och du behöver ta tag i din ekonomi för att få igång en fungerande budget. De skulder som är med i saneringen kan vara svårt att göra något med men du kan alltid arbeta på din utgifter i övrigt – matkostnader och allt annat du spenderar pengar på.
Avslag på ansökan
Skulle det vara så att ansökan inte går igenom kommer Kronofogden att motivera varför den inte gör det. I denna motivering går det även att hitta en vägledning när det kan vara aktuellt att ansöka igen. För det finns inget som säger att man inte blir godkänd för skuldsanering i framtiden om en första ansökan har nekats.
Blir utslaget negativt från Kronofogden gäller det att inte bli nedslagen av detta. Istället bör man försöka se det som att myndigheten tror att du själv kan klara av att lösa de ekonomiska problemen utan deras hjälp. Gör därför upp en bra budget och se till att kämpa så går det hela säkert att lösa.