Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Amortering
Betalningsanmärkning
Bolån / Bostadslån
Frågor och svar
Internetlån
Kalkylatorer för lån
Låna 500 - 500 000
Låna med / utan säkerhet
Låna till fordon
Lösa lån
Mikrolån
Mobillån
Privatlån
Räntor
SMSlån
Snabblån
Övrigt om lån
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Bäst privatlån just nu

Välj lånebelopp:

Låna pengar - När är det dåligt?

Ibland är det faktiskt bättre att låta bli att låna pengar helt och hållet. Det handlar oftast om situationer när man egentligen inte har råd att låna, eller då ett lån nog inte är den bästa lösningen på det problem man har.

Låna inte pengar i onödan, det kostar pengar

Har du inga pengar för ögonblicket men känner sig sugen på att köpa den där snygga jackan du sett på stan eller en ny mobiltelefon? Ett lån kan vara ett sätt att få pengarna till detta och det behöver inte vara dåligt, men när du tar ett lån av den här typen ska du alltid komma ihåg att det snart är dags att betala tillbaka igen. Se till att du faktiskt kommer ha pengarna att betala tillbaka om en månad eller när det nu kan vara dags att betala. Små lån är också relativt dyra så fundera på ifall det kanske är bättre att vänta med köpet tills du fått in lönen eller andra pengar på kontot.

Det är enbart du som själv kan säga ifall det du har tänkt att köpa är onödigt eller ej. Den där jackan kan mycket väl vara okej att köpa om du har pengar till det men om du behöver låna för den så är det mer tveksamt. Men tycker du att den är värd att köpa även om du måste låna till den är det ingen fråga att ta så stor hänsyn till alltså. Skulle du dock vara tveksamt på om din ekonomi klarar av att låna är det generella svaret egentligen att du aldrig ska låna pengar om det ökar på kostnaderna. Undantag när det gäller lån är ett samlingslån som vi kommer till i nästa stycke. Låna för rena konsumtionssaker ska man aldrig göra ifall man har dålig ekonomi där det är tveksamt om de extra utgifterna klaras av.

Låna inte för att täcka utgifter

Ifall du redan har skulder och har problem att betala av dem så är det oftast ingen bra lösning att ta fler lån för att täcka kostnaderna. Du kan undersöka närmare ifall du skulle kunna göra så som föreslagits på sidan Låna pengar - När är det bra? (och försöka få ett stort lån som du kan använda för att betala av dina små lån), men det är en mer långsiktig plan och kräver att du kan få ett stort lån med bra ränta som täcker alla dina nuvarande lån. Att ta ett mindre lån och sedan använda pengarna till att betala räntekostnader för gamla lån är inte bra då det kanske löser problemet just nu men det innebär också att du får ännu mer kostnader till nästa månad. Risken är då mycket stor att du hamnar i en nedåtgående spiral som kan sluta mycket olyckligt.

Det är viktigt att låna på rätt sätt - och av rätt skäl

Det är inte dåligt att låna pengar och i vissa fall är det som sagt smart eller till och med nödvändigt. Det finns bra lägen att låna och det finns mindre bra och det gäller att man varje gång gör en objektiv bedömning för att avgöra om det lån man funderar på är rimligt och nyttigt. Ifall du tar dig tid att undersöka alternativen och vad de innebär så kommer du säkerligen att kunna göra bättre bedömningar. Internet fungerar mycket bra till att samla information och jämföra lån. Har du en bra förståelse för alla kostnader som är involverade och vet hur mycket ditt lån kommer att kosta dig totalt så är det så klart lättare att avgöra ifall du kan ta lånet. Du ska alltså inte ge upp, men fundera noga innan du bestämmer dig.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

Alltomlån hjälper dig att hitta ett lån

Här kan du snabbt och enkelt jämföra privatlån. Billiga lån med längre ränta och längre återbetalningstid. Du kan jämföra många långivare och även filtrera på lån med betalningsanmärkning samt välja löptid och lånebelopp. Vill du kunna specificera mer? Besök vår stora jämförelse av privatlån och konsumtionslån.

Topp 10 långivare som erbjuder Privatlån / Blancolån


Aktivera filter för att endast visa långivare som passar dig:
Aktiva filter:
Du jämför just nu långivare som lånar ut alla lånebelopp.
Jämförelsen är sorterad på lägst ränta.

OBS! Det är viktigt att du betalar dina lån i tid. Annars är risken att extra kostnader tillkommer. Vill du läsa mer om vad som kan hända ifall räkningarna inte betalas kan du göra det på vår avdelning som handlar om - Skuld som förfaller.

Hitta ditt privatlån

Lånebelopp
Löptid
Årsinkomst