Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Amortering
Betalningsanmärkning
Bolån / Bostadslån
Frågor och svar
Internetlån
Kalkylatorer för lån
Låna 500 - 500 000
Låna med / utan säkerhet
Låna till fordon
Lösa lån
Mikrolån
Mobillån
Privatlån
Räntor
SMSlån
Snabblån
Övrigt om lån
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Bäst privatlån just nu

Välj lånebelopp:

Låna pengar - När är det bra?

I vissa fall är det att föredra att låna pengar. Även om det låter lite konstigt att det är bättre att låna än att betala rakt av så finns det en del situationer då du faktiskt tjänar på att låna. Sen finns det en del situationer där de flesta måste låna, vare sig de vill eller inte.

Låna pengar istället för att sälja tillgångar

Har du t ex aktier eller fonder som du kan sälja så kanske du kan klara av att betala utan att låna, men ifall det inte är säljläge på aktierna just nu så skulle du faktiskt spara pengar på att ta ett lån istället. Då kanske den framtida vinsten på aktierna (alternativt förlusten du skulle göra genom att sälja) är större än kostnaden för lånet. Samma sak kan även gälla för andra tillgångar som bostad, bil eller i princip vad som helst som är värt lite mer. Ifall du får mindre pengar än saken är värd eller tvingas göra en dålig affär kan ett lån mycket väl vara mer ekonomiskt.

Sen gäller det att vara säker på att rätt val görs. Tar man aktier kan det fortfarande vara värt att sälja av dem istället för att låna även om det skulle vara en förlust för tillfället. Kanske går de inte upp under låneperioden och då skulle du ha förlorat ännu mer pengar. Det kan även vara så att en viss förlust är okej att ta då du slipper osäkerheten i att ha pengar som ska ut varje månad till återbetalningar. Tänk alltså igenom detta noga innan du tar ett beslut.

Låna pengar vid köp av bostad

Ska du exempelvis köpa en bostad så är det oftast lämpligt att låna pengar för att finansiera köpet. En villa eller lägenhet kan kosta många miljoner och det är ju inte summor som vem som helst kan plocka fram och betala kontant. Precis som jag nämnde ovan så kanske en del skulle klara av att samla ihop pengarna genom att sälja tillgångar osv men det brukar inte vara ekonomiskt att göra på det viset. Ett bolån är i princip den billigaste typ av lån du kan ta, låg ränta och du betalar tillbaka över väldigt många år, vilket gör att de där pengarna du skulle kunnat använda lätt kan tjäna dig bättre ifall du investerar dem på rätt sätt.

När man talar om lån brukar man ofta säga att det finns tre typer av lån som är helt okej att ha. Det är dels billån då man ofta behöver en bra bil och dessa kostar pengar. Sedan är det CSN-lån då de är riktigt billiga samtidigt som det är en investering i din utbildning. Sist har vi just bolånen då de också är förhållandevis billiga och det är svårt att köpa en vettig bostad utan att låna. Skulle alla spara pengar först till hela bostaden skulle många få bo hemma många år längre om de ens skulle kunna flytta någon gång.

Låna pengar för att få ordning på gamla lån

Det här kan låta lite konstigt kanske, att låna pengar för att ta hand om lån som du redan har, men det är inte så konstigt som det låter. Fortsätt att läsa bara. Detta är främst för dig som har flera olika mindre lån tidigare eller som t ex har köpt saker på avbetalning eller har skulder på ditt kreditkort. När man har flera olika lån och saker på avbetalning blir det lätt väldigt dyrt att betala ränta på alla pengar man har lånat. Det kanske inte är så stora lån men räntorna blir sammanlagt mycket pengar, pengar som man kanske inte egentligen har råd att betala.

Lösningen kan vara att ta ett enda större lån som täcker alla små lån man har, betala av dessa små lån helt och hållet och sedan istället bara ha sitt stora lån kvar som man betalar av. Fördelarna med detta är ganska många. För det första samlar du allt på ett ställe så att du bara har en kostnad varje månad istället för flera. Det ger bättre kontroll. För det andra så kan du förhoppningsvis ta ditt stora lån mot någon typ av säkerhet, t ex låna på din bostad eller liknande och då få en betydligt bättre ränta än du har på alla dessa små lån. När du köper på avbetalning har du t ex ofta riktigt dåliga villkor. På detta viset kan du snabbt betala av allt och bara ha ditt billigare lån kvar. Självklart är detta inte en lösning för alla, men den passar för många.

Det finns ganska många aktörer på marknaden som jobbar med att förmedla privatlån. För om du inte kan öka på t ex ett bolån är privatlån din väg att gå. Visst är räntan högre men den kommer med stor sannolikhet fortfarande att vara mycket lägre. Tipset är då att vända sig till en av dessa låneförmedlare och se om du inte kan få till ett billigare lån. Du skickar in en ansökan som inte kostar dig något alls och får sedan svar från flera långivare om deras villkor osv. Bara att välja den långivare som passar dig bäst och hoppas att detta gör en stor skillnad för ekonomin.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

Alltomlån hjälper dig att hitta ett lån

Här kan du snabbt och enkelt jämföra privatlån. Billiga lån med längre ränta och längre återbetalningstid. Du kan jämföra många långivare och även filtrera på lån med betalningsanmärkning samt välja löptid och lånebelopp. Vill du kunna specificera mer? Besök vår stora jämförelse av privatlån och konsumtionslån.

Topp 10 långivare som erbjuder Privatlån / Blancolån


Aktivera filter för att endast visa långivare som passar dig:
Aktiva filter:
Du jämför just nu långivare som lånar ut alla lånebelopp.
Jämförelsen är sorterad på lägst ränta.

OBS! Det är viktigt att du betalar dina lån i tid. Annars är risken att extra kostnader tillkommer. Vill du läsa mer om vad som kan hända ifall räkningarna inte betalas kan du göra det på vår avdelning som handlar om - Skuld som förfaller.

Hitta ditt privatlån

Lånebelopp
Löptid
Årsinkomst